Οι εργαζόμενοι στο μάτι του Κυκλώνα

Καμία κατοχύρωση στον κόσμο της δουλειάς… Και επιπλέον αποκοπές μισθών στο 20%; Γιατί; Που το στηρίζετε;

Όπως δήλωσε αυτή την εβδομάδα, μεταξύ άλλων στο «Ράδιο Πρώτο» και στην εκπομπή Capital Today, o Γενικός Διευθυντής του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ο κατώτατος μισθός είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη άρα θα μπορούσε να υπάρξει μείωση της τάξεως του 20%.
Παράλληλα ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι διατηρεί αισιοδοξία ότι η Κύπρος δεν θα πληγεί από την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ αλλά μπορεί κάλλιστα να επωφεληθεί από την εξέλιξη αυτή. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι ανάλογα με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων πιθανόν εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Αγγλία να θελήσουν να μετακινηθούν προς την Κύπρο για να μπορέσουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τεκμηριώνει την άποψη του αναφέροντας ότι συντρέχουν πάρα πολύ σημαντικοί λόγοι για να συμβεί αυτό μιας και η Κύπρος μπορεί να αντεπεξέλθει στην πρόκληση αυτή για τους εξής λόγος:
• Η Κύπρος έχει υιοθετήσει και διατηρεί αγγλικό φορολογικό σύστημα και επομένως οι αγγλικές εταιρίες είναι αρκετά εξοικειωμένες με το οικονομικό σύστημα της Κύπρου, άρα είναι πολύ πιο εύκολο να μετακινηθούν προς μια χώρα που γνωρίζουν καλά το οικονομικό της σύστημα, παρά σε ένα διαφορετικό.
• Οι Κύπριοι επιχειρηματίες μιλούν απταίστως την αγγλική γλώσσα
• Η Κύπρος διαθέτει ένα ελκυστικό φορολογικό σύστημα σε σχέση με άλλες χώρες
• Διαθέτει ένα καλό δίκτυο συμφωνιών σε σχέση με την αποφυγή της διπλής φορολογίας.
• Οι εταιρίες που εδρεύουν στην Κύπρο διατηρούν το πλεονέκτημα να προσεγγίσουν χώρους
• Η Κύπρος παρέχει ασφάλεια και ποιότητα ζωής.
Σε γραπτή δήλωση του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης την Παρασκευή 29 Ιουλίου, επανέλαβε ότι «αυτή η αξίωση είναι επιεικώς απαράδεχτη αφού στρέφεται κατά του κόσμου της εργασίας που τα τελευταία χρόνια είδε τα εισοδήματα του να συρρικνώνονται δραματικά, με την χώρα μας να διατηρεί θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά στη μείωση των μισθών και στη διεύρυνση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων”.
Παράλληλα ανέφερε ότι «γίνεται όμως διπλά απαράδεκτη και προκλητική γιατί αυτή στρέφεται κατά της πλέον ευάλωτης ομάδας των εργαζομένων, αφού ως γνωστό ο κατώτατος μισθός αφορά ορισμένα μόνο επαγγέλματα, στα οποία οι εργαζόμενοι κατά κανόνα είναι συνδικαλιστικά ανοργάνωτοι, χωρίς καμιά άλλη ουσιαστική προστασία».
Ο κ. Λουκαίδης στην ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την κυβέρνηση να λάβουν θέση απέναντι στην απαράδεκτη απαξίωση της εργοδοσίας, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Γενικό Διευθυντή του ΚΕΒΕ για την μείωση του κατώτατου μισθού στο 20%.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση μείωσης του κατώτατου μισθού . Ανέφερε επίσης ότι «παρά τις μεγάλες πιέσεις που αντιμετώπισε η αγορά εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας κατά τα προηγούμενα χρόνια, η Κυβέρνηση διασφάλισε και διατήρησε το ύψος του κατώτατου μισθού στα €870 κατά την πρόσληψη και τα €924 μετά από πάροδο 6 μηνών στον ίδιο εργοδότη, ως ένα σημαντικό εργατικό κεκτημένο παρά τις όποιες πιέσεις της αγοράς».
Για την Κυβέρνηση, υπογραμμίζει, «αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και βάσει αυτής της προτεραιότητας είναι που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται οι πολιτικές που έμπρακτα εφαρμόζονται από την ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου. Αυτές τις πολιτικές θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, βελτιώνοντας σημαντικά το επίπεδο προστασίας που οφείλεται να παρέχεται σε όλους τους εργαζόμενους αναφορικά με τα εργατικά τους δικαιώματα».
Οι θέσεις των συντεχνιών απέναντι στο θέμα
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε στο ΚΥΠΕ ότι «είναι άνευ αντικειμένου να τεθεί προς συζήτηση θέμα κατώτατου μισθού λόγω των δεδομένων της οικονομίας» και πρόσθεσε πως «εκείνο που προέχει αν θέλουμε να προσφέρουμε θετικές υπηρεσίες και προς τους εργαζόμενους αλλά και προς το σύνολο της οικονομίας είναι να μεγιστοποιήσουμε τη δυνατότητα εφαρμογής του κατώτατου μισθού όπως προβλέπεται από το διάταγμα της Υπουργού Εργασίας για τα συγκεκριμένα επαγγέλματα».
«Είναι άτοπο, επανέλαβε, αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε θέμα κατώτατου μισθού»

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σημείωσε πως «τώρα που εμφανίζεται μια διαδικασία επανόδου σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι εντελώς ακατανόητο και προκλητικό να γίνεται αυτή η τοποθέτηση».
«Όλα τα στοιχεία λένε ότι είναι απόλυτα λογικό και δικαιολογημένο από την πλευρά των εργαζομένων να ξεκινήσουν να διεκδικούν βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου» υπέδειξε.
«Εμείς λέγαμε ότι για να είναι δίκαιος ο (κατώτατος) μισθός πρέπει να βρίσκεται στο 60% του ενδιάμεσου μισθού (στην Κύπρο). Τώρα είναι πολύ κάτω από το 60%, είναι περίπου στο μέσο» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.
Είπε ακόμα ότι μια απόφαση για μείωση του κατώτατου μισθού θα είναι σύνθημα για μια γενικότερη υποβάθμιση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο 20% αλλά και περισσότερο, την ώρα που εκείνο που πρέπει να γίνει είναι αυξήσεις και όχι μειώσεις.
Ανέφερε επίσης πως «είναι ανακριβές ότι ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι από τους ψηλότερους στην ΕΕ» και ότι η Κύπρος βρίσκεται περίπου στη 12η θέση.
Το ΚΕΒΕ από πλευράς του συνδέει τη μείωση του κατώτατου μισθού με την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.
Ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι πιο ψηλός από ό,τι στις χώρες που αποτελούν τους κύριους ανταγωνιστές μας, δηλαδή, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Βουλγαρία, εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής.

«Θεωρούμε ότι όπως είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι γεγονός ότι είναι πιο ψηλός. Αυτό επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα» εξήγησε, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «δεν θέλουμε να πάρουμε τη χώρα στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Απλά ανταγωνιζόμαστε με αυτές τις χώρες».
Ανέφερε ακόμα πως με βάση τη μέχρι σήμερα διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι στο 50% του μέσου εθνικού ενδιάμεσου μισθού. «Σήμερα ο μέσος ενδιάμεσος σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών του 2014 είναι στα 1400 ευρώ το μήνα. Άρα με τη λογική του 50% ο κατώτατος μισθός έπρεπε να είναι στα 700 ευρώ» είπε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ ανέφερε πως δεν έχει τεθεί επίσημα από το ΚΕΒΕ στο Υπουργείο Εργασίας θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, αλλά προέκυψε από ερώτηση που του απευθύνθηκε στη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής.
«Αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα λεπτό και ευαίσθητο θέμα. Πρέπει όμως να το βλέπουμε σε συνάρτηση και με τον ανταγωνισμό» επανέλαβε.
Είναι όμως απορίας άξιον σε ποια πραγματικότητα ζει τελικά ο κ. Τσιακκής και εάν παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Κύπρο γιατί μάλλον ό ίδιος ζει σε μια άλλη Κύπρο …την ιδανική των «αυξημένων αριθμών» και της «εξόδου από το μνημόνιο» γιια να πραγματοποιεί τέτοιου είδους δηλώσεις.
Καιρός όμως για προσγείωση και να αντικρύσουμε κατάματα την πραγματικότητα μιλώντας με αλήθειες στον κόσμο της δουλειάς.
Οι γραμμές που προωθεί τα τελευταία χρόνια το κεφάλαιο είναι γνωστές αλλά γίνεται ολοένα και πιο έντονες μιας και προωθούνται δημόσια στο Υπουργείο Εργασίας σε χειρότερο βαθμό!

 

Μάθε λοιπόν τα εξής κ. Τσιακκή!
Ενώ όπως λέτε όλοι πανηγυρικά ότι «βγήκαμε» από το μνημόνιο και οι αριθμοί παίρνουν τα πάνω τους και οι δείκτες της ανεργίας την κάθοδο τι έχετε να πείτε στους χιλιάδες άνεργους νέους που αναγκάζονται να γίνουν οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό αφήνοντας πίσω οικογένεια και φίλους στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν; Τι έχετε να πείτε σ’ αυτούς τους νέους τους «τυχερούς» που τολμούν και παραμένουν να παλέψουν στον τόπο τους με μισθούς τις πλείστες των περιπτώσεων κάτω του προβλεπόμενου κατώτατου μισθού; Ποίοι μισθοί ακριβώς είναι υψηλοί σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ και από που θα κοπεί το 20%; Από τους ήδη υφιστάμενους μισθούς πείνας;
Να μιλήσουμε κ. Τσιακκή για την αδήλωτη απασχόληση; Κατ’ αρχήν ο όρος απασχόληση δεν μπορεί να στέκει… Η εργασία δεν είναι χόμπι για να ονομάζεται απασχόληση. Ωστόσο το ζήτημα παραμένει ανοιχτό. Το Υπουργείο Εργασίας καλείται να δώσει λύσεις… Ποιες λύσεις όταν το συγκεκριμένο υπουργείο είναι σε άμεση σύνδεση με τους εργοδότες; Δείτε τους εργαζομένους στα μάτια, αυτούς που περιμένουν απαντήσεις για τα επαγγελματικά συμβόλαια. Ούτε λόγος για τις συλλογικές συμβάσεις. Τις ποδοπατήσαμε εντελώς και τις πετάξαμε και στα σκουπίδια…
Καμία κατοχύρωση στον κόσμο της δουλειάς… Και επιπλέον αποκοπές μισθών στο 20%; Γιατί; Που το στηρίζετε;
Να μιλήσουμε για τις «ρυθμίσεις» των ωραρίων των καταστημάτων; Μια βόλτα στις εμπορικές περιοχές της Κύπρου να δείτε την κατάσταση των εργαζομένων θα σας πείσει για την κατάσταση. Να «ρυθμιστεί» λέει το Υπουργείο Εργασίας… Να ρυθμιστεί τι ακριβώς; Όταν το πάντα η πλάστιγγα βαρεί υπέρ των εργοδοτών; Οι εργαζόμενοι δουλεύουν και τις Κυριακές παρά τις οποιεσδήποτε «προσπάθειες» έγιναν στο παρελθόν τις οποίες επωμίσθηκαν και πάλι οι εργαζόμενοι την επιβολή του «παράνομου» ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές με τον κίνδυνο του προστίμου.
Τα θέματα που ανοίγονται πολλά… Δείτε τους εργαζόμενους στα μάτια και πείτε τους τους αλήθειες κ. Τσιακκή.