Πέραν των 5 εκ. ευρώ το τελικό ποσό που οφείλει ο Γιάννης Παπαδόπουλος

Η υπόθεση του Γιάννη Παπαδόπουλου, εκδότη του «Πολίτη» είναι μία από τις πολλές υποθέσεις φοροδιαφυγής ύψους δεκάδων εκατομμυρίων, οι οποίες προ κρίσης είχαν αφεθεί στα «συρτάρια» του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων να πιάνουν σκόνη, αντί να γίνει προσπάθεια να εισπραχθούν τα χρήματα και να μπουν στα ταμεία του κράτους.

Η «24» έχει αποκαλύψει περιπτώσεις, όπου ο κ. Πούφος, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων είχε αφήσει υποθέσεις να μένουν επί χρόνια στο γραφείο των λειτουργών του, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια είσπραξης των χρημάτων, αλλά η περίπτωση του Γιάννη Παπαδόπουλου, του εκδότη της εφημερίδας «Πολίτης» έβγαζε «μάτια». Ο εκδότης, ο οποίος δεν δήλωσε ποτέ τα εισοδήματα από την αγοραπωλησία της AMER έναντι 60 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων, απέφευγε επί σειρά ετών να καταβάλει την ανάλογη φορολογία αν και το Τμήμα Φορολογίας μετά από την έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε καταρτίσει φάκελο για την υπόθεση.

Όταν διαβάζει κανείς για φορολογική «αμνηστία» που σκέφτονται οι «φωστήρες» στην κυβέρνηση και τη βουλή για να εισπράξουν άμεσα χρήματα, δεν μπορεί παρά να σκεφτεί την συγκεκριμένη υπόθεση, που αν είχε ολοκληρωθεί στο σωστό χρόνο, στα ταμεία του κράτους θα είχαν μπει εκατομμύρια ευρώ, αντί να αναζητούνται ακόμη και σήμερα στοιχεία για την φοροδιαφυγή. Οι πιο «πονηροί», πάντως, σίγουρα καταλαβαίνουν αμέσως ποιους θα ευνοήσει η συγκεκριμένη «αμνηστία».

Στην υπόθεση του Γιάννη Παπαδόπουλου, εκδότη του Πολίτη, η «24» έκανε δημοσιογραφική έρευνα, προχώρησε σε αποκαλύψεις για την πολιτική κάλυψη που απόλαυσε και συνεχίζει να απολαμβάνει ο κ. Παπαδόπουλος και ενεργοποίησε τους αρμόδιους φορείς για μία υπόθεση που θα κόστιζε εκατομμύρια ευρώ στον Κύπριο πολίτη. Τελικά, το Τμήμα Φορολογίας ενεργοποιήθηκε και η υπόθεση δεν κινδυνεύει πλέον με παραγραφή, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο φόρος που χρωστά και πρέπει να καταβάλει ο κ. Παπαδόπουλος εντός του 2016.

Μάλιστα, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος έχει κάνει ένσταση και ζήτησε να μειωθεί το ποσό της φορολογίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο Τμήμα Φορολογίας, το τελικό ποσό θα είναι πέραν των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, αφού οι αρχικοί υπολογισμοί δεν περιελάμβαναν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.