Συλλήψεις αντιεξουσιαστών για την εισβολή στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Eισβολή στον Ιερό Ναό του Γρηγορίου Παλαμά, στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές το πρωί της Κυριακής, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η λειτουργία, διαμαρτυρόμενοι για την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων στην πόλη.

Οι αντιεξουσιαστές πέταξαν φυλλάδια διαμαρτυρίας κατά των εκκενώσεων, ενώ ήρθαν σε αντιπαράθεση με πιστούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον ναό.

Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις των ΜΑΤ που προχώρησαν σε περισσότερες από 20 προσαγωγές.

Αντιδρώντας, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος σχολίασε πως «τέτοια πράγματα δεν έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα».

Ο μητροπολίτης ενημερώθηκε για το συμβάν ενώ λειτουργούσε στον ιερό ναό του Σωτήρος.

Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «σήμερα αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει τίποτα, και πάντως δεν ελέγχει τον κομματικό της φορέα, τον ΣΥΡΙΖΑ που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια ανοχής στην ανομία σε βάρος της προστασίας των πολιτών».

Οι «πολίτες απαιτούν “φτάνει πια”» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «παρατεταμένη ανοχή» και υποστηρίζοντας πως «η ιδεολογική – κομματική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ στις συμπεριφορές ανομίας των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών οδηγεί πλέον στην αποθράσυνσή τους».

Χαρακτήρισε «αθλιότητα» τη «βεβήλωση του Ιερού Ναού και τη βάναυση προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος των Ελλήνων», για να καταλήξει λέγοντας πως το περιστατικό σημειώθηκε «ενώ ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη πριν λίγες μέρες δήλωνε ότι πρόκειται για ελεγχόμενες καταστάσεις».

Ο Άνθιμος για την εισολή των αντιεξουσιαστών
Εμφανώς στεναχωρημένος και σοκαρισμένος εμφανίστηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μετά την προκλητική έφοδο αντιεξουσιαστών στο Μητροπολιτικό Ναό της πόλης.
Ο Παναγιώτατος, που την ώρα εκείνη λειτουργούσε στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, αναφέρθηκε κατά το κήρυγμά με τρεμάμενη φωνή το γεγονός αυτό και τόνισε ότι η Εκκλησία είναι στόχος.

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος είπε συγκεκριμένα: «Δεν το χωρά ο νους μου ότι την ώρα που λειτουργούσαμε πήγαν 25-30 άνθρωποι, από τους λεγόμενους αναρχικούς, στο Μητροπολιτικό Ναό- και στο παρελθόν έκαναν κι άλλα- για ένα θέμα που έχει λυθεί από τη δικαιοσύνη και που ανήκει στην Εκκλησία της Θεσσαλονίκης. Έχουν τη διάθεση να το καταστρέψουν και να μην προχωρήσει το έργο της Μητρόπολης που θα βοηθήσει τόσο κόσμο.

Ο,τι μπόρεσαν έσπασαν, κατέστρεψαν, η αστυνομία έφτασε και συνέλαβε μερικούς. Τέτοια πράγματα δεν έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Κι εγώ που είμαι μιας ηλικίας έχω ζήσει πολλά πράγματα. Αν είναι από εχθρό που θέλει να μας κυριεύσει ισχύει άλλη αντίσταση. Αν είναι όμως σε αυτή την εποχή, σε αυτό τον πολιτισμό, καταστρέφουμε και προσβάλλουμε την Εκκλησία. 30 Ελληνόπουλα βρήκαν τη δύναμη να προσβάλλουν, να σπάσουν, να καταστρέψουν στο Μητροπολιτικό Ναό. Πριν από έξι περίπου μήνες όταν εισέβαλαν άγνωστοι στα γραφεία της Μητρόπολης έκαναν ζημιές αξίας 35.000 ευρώ. Η Εκκλησία είναι στόχος και μερικοί θα προσπαθούν να γκρεμίζουν εις το όνομα του διαβόλου. Προσευχόμαστε ακόμη και για τους εχθρούς μας.

Πριν από μερικές ημέρες είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ζήτησε να έρθει στο Μητροπολιτικό Ναό να προσκυνήσει και να παραμείνει για μια περίπου ώρα. Ηρθε από το Άγιον Όρος, και επισκέφθηκε το Ναός μας ο πρώτος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας. Κι εμείς, αυτό το Ναό, νομίζουν ότι μπορούν να εκδικηθούν. Το λόγο έχει η ελληνική δικαιοσύνη και η ελληνική κοινωνία. Λυπούμαι πάρα πολύ, αλλά η πληγή είναι μεγάλη. Ο Ναός είναι ένα σύμβολο. Θα τα διορθώσουμε. Ο Θεός βοηθός, να μας συγχωρήσει και να συγχωρήσει και αυτά τα άτομα».

Αναφέρθηκε στην υπόθεση με το οικόπεδο στην περιοχή της Τούμπας που έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Κράτος: «Στη Μητρόπολη δόθηκε από το δημόσιο ένα οικόπεδο που ήταν εγκαταλελειμμένο και πήγαμε να αρχίσουμε το έργο για το Ιδρυμα περιθάλψεως χρονίως πασχόντων με 150 κλίνες, αλλά μπήκαν σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι που ήταν μέσα στο οικόπεδο κι εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα επί 8-10 μήνες. Τελικά το κράτος με δικαστική απόφαση και αστυνομική αποφάσισε να τους διώξει όπως έπραξε κι από άλλα τέτοια ακίνητα. Θέλουν να κρατήσουν αυτό το οικόπεδο που ανήκει στο δημόσιο και το οποίο παραχώρησε για 45 χρόνια στη Μητρόπολη για το Ιδρυμα».

Δείτε το βίντεο μετά το 2:11:00

 

Οι συλλήψεις 

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 26 προσαγωγές των μελών της ομάδας αντιεξουσιαστών που έκαναν σήμερα το πρωί άντρες των ΜΑΤ, ύστερα από την εισβολή τους στον Ιερό Ναό του Γρηγορίου Παλαμά, στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι 26 προσαχθέντες, συνελήφθησαν για διατάραξη θρησκευτικής συνάθροισης κατά συναυτουργία.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα των αντιεξουσιαστών, εισέβαλε νωρίς το πρωί στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, διακόπτοντας την κυριακάτικη λειτουργία, διαμαρτυρόμενοι για την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων στην πόλη.

Πηγές: enikos.gr, matrix24.gr, in.gr, seleo.gr