20 Χρόνια «Χαμόγελο του Παιδιού»: Η ευχή του μικρού Ανδρέα Γιαννόπουλου που έγινε πραγματικότητα

 

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια ο μικρός Ανδρέας έγραψε στο ημερολόγιο του το όραμα του για έναν σύλλογο που θα λέγεται «Χαμόγελο του Παιδιού» και θα προσφέρει χαμόγελο σε όλα τα δυστυχισμένα παιδιά. «Όλοι ξέρουμε συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά δεν έχουν παιχνίδια και δεν έχουν φαΐ και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε λοιπόν και αφήστε τα λόγια ας ενωθούμε και ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά Αλβανάκια, άσπρα και μαύρα όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο.

Αυτός ο Σύλλογος θα λέγεται Το Χαμόγελο του Παιδιού. Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε. Ανδρέας Γιαννόπουλος» είχε γράψει.

 

Τον Δεκέμβριο του 1995 εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Κόκκινη Κάρτα». Εκεί, ο 10χρονος Ανδρέας που τους τελευταίους 18 μήνες έδινε τη δική του άνιση μάχη με το θάνατο, καθώς έπασχε από καρκίνο. Δίπλα του ήταν η οικογένεια του και καλεσμένοι της εκπομπής οι αγαπημένοι του καλλιτέχνες. Ο Ανδρέας  δεν βρισκόταν στο studio της εκπομπής για να μιλήσει για το δικό του πρόβλημα, όπως όλοι περίμεναν.

Δεν μίλησε για το πόσο πονούσε, για το πόσο προσπαθούσε. Βρισκόταν εκεί, για να παρουσιάσει το ημερολόγιο του, την επιθυμία του, το όραμά του. Με λόγια ώριμα και ουσιαστικά, ξάφνιασε την ελληνική κοινωνία, καθώς ο μικρός Ανδρέας ζήτησε την ίδρυση ενός Συλλόγου για τα παιδιά. Με μια χαρακτηριστική κίνηση, που έμεινε στην ιστορία, ζωγράφισε ένα  χαμόγελο στο δικό του πρόσωπο, ζητώντας όλα τα παιδιά του κόσμου να αποκτήσουν το δικαίωμα να χαμογελούν ευτυχισμένα.

Αυτός ο Σύλλογος θα ονομαζόταν «Χαμόγελο του Παιδιού», ωστόσο ο μικρός Ανδρέας λίγες  εβδομάδες μετά από την εκπομπή έχασε τη μάχη με τη ζωή, αφήνοντας πίσω του αυτή τη σπουδαία παρακαταθήκη… Από την έναρξη της δράσης του, ο σύλλογος έχει στηρίξει πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά και τις οικογένειές τους. 

1

2

Πηγή:newsone.gr