Απόφαση ΟΕΛΜΕΚ για αναστολή απεργιακών μέτρων

Αναστολή των απεργιακών μέτρων που είχε εξαγγείλει στις 19 Αυγούστου αποφάσισε σήμερα το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, αφού μελέτησε την επιστολή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2016 και ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Υπουργού με τη Γραμματεία της Οργάνωσης στις 29 του μηνός.

Σε ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ αναφέρεται πως η Οργάνωση «θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας, μετά από έντονη προσπάθεια της Οργάνωσης, αναδιπλώθηκε και αναθεώρησε τα μέτρα εξοικονόμησης και περιορισμού των εκπαιδευτικών αναγκών που ανακοίνωσε στη Γραμματεία της Οργάνωσης στις 27 Ιουνίου 2016».

Θεωρεί, επίσης, θετικό το γεγονός ότι «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναδιπλώθηκε από την αρχική του θέση για πλήρη κατάργηση του Προγράμματος Αλφαβητισμού με την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθεί».

Ωστόσο θεωρεί λανθασμένη την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για μεταφορά του Προγράμματος του Αλφαβητισμού της Γ΄ Γυμνασίου στα ΚΙΕ και σε απογευματινό χρόνο και πιστεύει ότι με την αντικειμενική, επιστημονική αξιολόγησή που θα έχει το μέτρο αυτό, θα καταδειχθεί το ανεφάρμοστο και η αναποτελεσματικότητά του.

Στο θέμα της εργαστηριοποίησης των μαθημάτων Οικιακής Οικονομίας, Πληροφορικής και Τεχνολογίας ικανοποιεί την Οργάνωση το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού απέσυρε την πρόθεσή του να αλλάξει τον τρόπο εργαστηριοποίησης σε όλα τα τμήματα της Α’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου.

Η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι στις σχολικές μονάδες που θα εφαρμοστεί (50% των Γυμνασίων) τίθενται ζητήματα πρακτικά και θέματα ασφάλειας των μαθητών. «Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ ότι γνώμονας των όποιων αλλαγών στον τρόπο εργαστηριοποίησης δεν πρέπει να είναι οικονομικά κριτήρια αλλά παιδαγωγικά και ότι οι αποφάσεις για οποιεσδήποτε αλλαγές πρέπει να λαμβάνονται στη βάση έγκυρων επιστημονικών μελετών με τρόπο που να κατοχυρώνεται η ασφάλεια των μαθητών και των καθηγητών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζεται από την Οργάνωση η παραχώρηση έστω και οκτώ πρόσθετων αποσπάσεων με στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας μεταρρύθμισης των αναλυτικών προγραμμάτων στο λυκειακό κύκλο.

Ταυτόχρονα θεωρείται ορθή η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην υπάρξουν μεικτά τμήματα στη Α΄ και Β΄ Λυκείου. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ, αποφεύγεται μια στρέβλωση που παρουσιάστηκε στο 12% των τμημάτων κατά την περσινή χρονιά στην Α΄ Λυκείου.

Επίσης σημειώνει ως θετικό το γεγονός ότι όλα τα σχολεία είναι διοικητικά στελεχωμένα αφού έχουν πληρωθεί όλες οι θέσεις προαγωγής, έστω και χωρίς τη μισθολογική ανέλιξη των εκπαιδευτικών.

Ταυτόχρονα η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει αγωνία «για τον κίνδυνο να παραμείνουν αδιόριστοι συνάδελφοι που εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί από την Κυβέρνηση για τη Μέση Εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι η πολιτεία οφείλει, επιδεικνύοντας την αναγκαία ευαισθησία, να μεριμνήσει με στοχευμένες πολιτικές, για να μην οδηγηθούν στην ανεργία συνάδελφοι με πολυετή προσφορά στην εκπαίδευση». Η Οργάνωση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στον Υπουργό Παιδείας για το θέμα.

«Με βάση τα πιο πάνω το ΚΔΣ, διατηρώντας τη διεκδικητικότητά του και επιδεικνύοντας υπεύθυνη και σοβαρή στάση για την ομαλή λειτουργία του δημόσιου σχολείου και σε ένδειξη καλής θέλησης, αναστέλλει τα απεργιακά μέτρα που αποφάσισε στις 19 Αυγούστου 2016. Το ΚΔΣ θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργού Παιδείας και την όλη κατάσταση και θα προχωρήσει σε σύγκληση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων της Οργάνωσης, για να αξιολογήσει τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί» καταλήγει η ΟΕΛΜΕΚ.

ΚΥΠΕ