Αβ. Νεοφύτου: Δυνατότητα αποκατάστασης κόστους που πλήρωσαν ομάδες στην κρίση

Για δυνατότητα αποκατάστασης του κόστους που πλήρωσαν διάφορες ομάδες του πληθυσμού στην οικονομική κρίση, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι για το κόμμα τα θέματα αυτά αποτελούν μετεκλογική προτεραιότητα, σε αντίθεση με άλλους που τα έκαναν προεκλογική προτεραιότητα, όπως είπε.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση του ιδίου και αντιπροσωπείας του κόμματος με τους παλιούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου στην Αρχιεπισκοπή, ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ έχει εγκαινιάσει μια πορεία προς τον λαό και τα οργανωμένα σύνολα για την καταγραφή και ανταλλαγή απόψεων για διάφορα ζητήματα που επηρέασαν τη ζωή τους. Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα είχαν μια ουσιαστική συζήτηση με τα μέλη του συνδέσμου των πρώην μετόχων.

“Θεωρούμε όμως ότι μέσα από προσεγμένα βήματα μπορούμε να αποκαταστήσουμε τα κόστη που έχουν προκληθεί λόγω της οικονομικής κρίσης σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού”, ανέφερε, σημειώνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα συνέχισης της σταθερής προοπτικής, χωρίς κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Πρόσθεσε ότι παράλληλα με τη σταδιακή αποκατάσταση του κόστους στους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη σταδιακή αποκατάσταση στις ΜμΕ δια μέσου ελάφρυνσης μνημονιακών φορολογιών, θα πρέπει να εξεταστούν με κάθε σοβαρότητα τα προβλήματα και τα κόστη που έχουν υποστεί οι μέτοχοι, οι καταθέτες και οι κάτοχοι αξιογράφων.

Όπως είπε, το κόμμα θα συνεχίσει αυτό το διάλογο και με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, θα κάνει και πολιτική διαβούλευση με τα υπόλοιπα των πολιτικών κομμάτων, αλλά και με την Κυβέρνηση.

“Μπορούμε να δημιουργήσουμε σημαντικές προοπτικές για την οικονομία του τόπου, αν μέσα από κοινωνική δικαιοσύνη και σωστές αποφάσεις, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους μπορέσουμε σταδιακά να επουλώσουμε τις πληγές που έχει αφήσει πίσω της η μεγάλη οικονομική κρίση”, ανέφερε.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για συγκεκριμένα μέτρα που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομία και την πορεία της, αλλά παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα αίσθημα σε αυτούς που πλήρωσαν βαρύ κόστος ότι η πολιτεία αναγνωρίζει και έχει τη θέληση και μπορούν να υπάρξουν και συγκεκριμένες πολιτικές για μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους αυτών των ομάδων.

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο σήμερα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι η πολιτική προσέγγιση του ΔΗΣΥ είναι διαφορετική.

“Κάποιοι αυτά τα ζητήματα τα θεώρησαν ως προτεραιότητα προεκλογική, εμείς τα θεωρούμε προτεραιότητα μετεκλογική”, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου των παλαιών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, Ελευθέριος Ιωάννου, συνεχάρη τον κ. Νεοφύτου και τον ΔΗΣΥ για τις θετικές σκέψεις που γίνονται για την άμβλυνση των προβλημάτων τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τις ενέργειες του Μαρτίου του 2013.

Σημείωσε ότι οι παλιοί μέτοχοι ανέρχονταν σε πέραν των 90 χιλιάδων, δηλαδή όλες οι οικογένειες της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι οι θετικές σκέψεις που κάνει ο ΔΗΣΥ είναι αξιέπαινες και αξιόλογες και ότι πρόκειται για προκαταρκτικές σκέψεις.

Πηγή: KYΠΕ