Η Κομισιόν απορρίπτει τις τουρκικές αιτιάσεις για το θέμα απελευθέρωσης της βίζας

Η Μίνα Αντρέεβα παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Γιούνκερ, σύμφωνα με τις οποίες “αν η Τουρκία θέλει την απελευθέρωση της βίζας, τότε πρέπει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση από τα συμφωνηθέντα”.

Η Κομισιόν “δεν πρόκειται να αλλάξει για χάρη της Τουρκίας τον ορισμό της τρομοκρατίας, ούτε να διαφοροποιήσει τα προαπαιτούμενα”, είπε η Μίνα Αντρέεβα”, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξηγώντας ότι “η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η διαδικασία από την πρώτη στιγμή”. Αποκάλυψε ότι οι τουρκικές αρχές εργάζονται από κοινού με την Κομισιόν για την εκπλήρωση του προαπαιτούμενου και σημείωσε ότι “σκοπός της Κομισιόν ποτέ δεν ήταν να εμποδίσει την Τουρκία από το να πολεμά την τρομοκρατία”. Διευκρίνισε ωστόσο ότι “δεν μπορεί όμως στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί , ο οποίοι εκφράζουν τις απόψεις του με μη βίαιο τρόπο, και ουδέποτε κάλεσαν τον κόσμο σε τέλεση αξιόποινων πράξεων”.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι παραπάνω δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων είναι “λεονταρισμοί για λαϊκή κατανάλωση”, λέει στο ΚΥΠΕ Ευρωπαίος Διπλωμάτης, ο οποίος υπενθυμίζει ότι “ουδέποτε η Κομισιόν ή τα κράτη μέλη τους έδωσαν να καταλάβουν κάτι άλλο από αυτό που έχουμε συμφωνήσει – εξάλλου ο ίδιος ο Τσαβούσοβλου, ο Σιμσέκ, ο Τσελίκ, ο Μποσκίρ και άλλοι μετείχαν και μετέχουν σε διαπραγματεύσεις επί των τεχνικών λεπτομερειών της συμφωνίας και των προαπαιτούμενων”. Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, είπε στο ΚΥΠΕ ότι “οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν δημιουργούν προβλήματα επί της διαδικασία, και δημόσια αφήνουν μονίμως να αιωρείται μια άλλη εικόνα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα η Μίνα Αντρέεβα, απέρριπτε ερμηνείες που είχαν δοθεί στο διεθνή Τύπο, γύρω από μια αμφιλεγόμενη δήλωση Γιούνκερ για το αν και κατά πόσο η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας κρέμεται από μια κλωστή. Η Μίνα Αντρέεβα εξήγησε ότι ο πρόεδρος αναφέρθηκε στις έτσι κι αλλιώς από την πρώτη στιγμή υπάρχουσες δυσκολίες και προϋποθέσεις, η εκπλήρωση των οποίων, όπως και η θετική έκβαση της συμφωνίας, εξαρτάται από την καλή θέληση και των δύο πλευρών. Η κ. Αντρέεβα απέρριψε την εκδοχή που διακινήθηκε στο διεθνή Τύπο πως ο Ζ. Κ. Γιούνκερ “προβλέπει κατάρρευση”.

Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι Φεντερίκα Μογκερίνι και Δημήτρης Αβραμόπουλος είχαν τηλεφωνικές επαφές για το θέμα με τους Τσαβούσογλου και Τσελίκ αντίστοιχα, αλλά δεν προβλέπεται προς το παρόν, επίσκεψη κοινοτικού αξιωματούχου στην Άγκυρα.

Πηγή:ΚΥΠΕ