Η Τουρκία διαμαρτύρεται για το γερμανικό μπλόκο στο μήνυμα Ερντογάν

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών τον γερμανό επιτετραμμένο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Γερμανίας, την επομένη μιας διαδήλωσης Τούρκων στην Κολονία κατά την οποία απαγορεύτηκε στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απευθύνει μήνυμα μέσω βίντεο.

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν χθες στην Κολονία, ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες στην πόλη αυτή της δυτικής Γερμανίας, όπου κατοικούν πολλοί Τούρκοι, δύο εβδομάδες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Όμως η Άγκυρα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απαγόρευση που επέβαλε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στον Ερντογάν να παρέμβει στη συγκέντρωση μέσω βιντεοσύνδεσης και αναμένεται να κοινοποιήσει επίσημα τη διαμαρτυρία της στον επιτετραμμένο στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην Άγκυρα.

Παρ’ όλα αυτά, μήνυμα του ισλαμο-συντηρητικού ηγέτη αναγνώστηκε κατά τη συγκέντρωση, στο οποίο ο Ερντογάν ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και δήλωσε πως «η Τουρκία είναι πιο ισχυρή σήμερα απ’ ό,τι ήταν πριν από τις 15 Ιουλίου», οπότε εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Οι γερμανικές αρχές φοβούνταν ότι μια ομιλία του Ερντογάν μέσω βίντεο θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο τις εντάσεις στο εσωτερικό της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο – 1,55 εκατομμύρια Τούρκοι, σε μία κοινότητα τριών εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, περιλαμβανομένων και των Γερμανών τουρκικής καταγωγής.

Η γερμανική αστυνομία απαγόρευσε χθες τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη διαδήλωση «κατά του πραξικοπήματος και υπέρ της δημοκρατίας», στην οποία είχαν καλέσει υποστηρικτές του Ερντογάν.

Πηγή: newsbeast.gr