Υπάρχει μία πόλη που…σταματά να ζει για 1 λεπτό! (vid)

Στους δρόμους τα αυτοκίνητα σταματούν και ο οδηγός στέκεται όρθιος για ένα λεπτό! Οι ποδηλάτες επίσης, όσοι δουλεύουν το ίδιο. Τα πάντα στην πόλη της Βαρσοβίας «παγώνουν» για 60 δευτερόλεπτα.
Ο σκοπός ένας. Να τιμηθεί ο ξεσηκωμός των Πολωνών κατά των Γερμανών που ξεκίνησε την 1η Αυγούστου του 1944. Οι Πολωνοί πήραν τα όπλα ακούγοντας ότι οι Γερμανοί άρχισαν να χάνουν στο Ανατολικό Μέτωπο από τους Σοβιετικούς. Επί της ουσίας οι Πολωνοί ήθελαν να απαλλαγούν μία ώρα αρχίτερα από τους Γερμανούς και να απελευθερώσουν τη χώρα τους πριν το κάνουν οι Σοβιετικοί. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε εξέγερση διάρκειας λίγων μόνο ημερών ως την απελευθέρωση από τις σοβιετικές δυνάμεις. Παρόλα αυτά η σοβιετική προέλαση σταμάτησε εκείνο το διάστημα, ενώ η πολωνική αντίσταση συνεχίστηκε για 63 ολόκληρες ημέρες ως την τελική παράδοση στους Γερμανούς στις 4 Οκτωβρίου. Οι Γερμανοί έπνιξαν στο αίμα την εξέγερση με όλη τη σημασία της φράσης.

 

Ο τρομακτικός απολογισμός
Στις 63 μέρες της εξέγερσης, ο απολογισμός για τον πολωνικό λαό ήταν τρομακτικός. Γύρω στις 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Οι απώλειες των Γερμανών ανήλθαν σε 16.000 και 9.000 τραυματίες. Κατά τις οδομαχίες το 25% των κτιρίων της πόλης καταστράφηκε ολοσχερώς. Μετά την κατάπνιξη της εξέγερσης οι Γερμανοί ισοπέδωσαν και ένα επιπλέον 35% της πόλης, τετράγωνο προς τετράγωνο.

Υπολογίζοντας και τις καταστροφές που είχαν προηγηθεί της εξέγερσης και ιδιαίτερα κατά την εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, το 1943, συνολικά πάνω από το 85% της πόλης είχε καταστραφεί τον Ιανουάριο του 1945, όταν οι σοβιετικοί εισήλθαν τελικά στην πόλη.

Warsaw Uprising - Small PASTa - Flamethrower
mentality10.com