Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η κηδεία του γάλλου ιερέα που σφαγιάστηκε από τζιχαντιστές

Με ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων τελέστηκε σήμερα η κηδεία του καθολικού ιερέα που δολοφονήθηκε άγρια πριν από μία εβδομάδα από δύο τζιχαντιστές μέσα στην εκκλησία του στη Νορμανδία. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό της Ρουέν, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

«Ένας ιερέας δολοφονήθηκε από τρομοκράτες, έπρεπε να δώσουμε το “παρών” για να πούμε όχι», είπε ο Ζαν-Φρανσουά, ένας στρατιωτικός εν αποστρατεία, ηλικίας 72 ετών.

Το φέρετρο μετέφεραν στο κέντρο του ναού τέσσερις άνθρωποι με τη συνοδεία πομπών πολλών ιερέων που φορούσαν λευκά ράσα και μοβ επιτραχήλια, το χρώμα του πένθους.

Στην τελετή, μάλιστα, παραβρέθηκαν και κάποιοι Μουσουλμάνοι. «Ήρθα εδώ για να δείξω την αλληλεγγύη μου προς τη χριστιανική κοινότητα. Ήταν καθήκον μου. Βρισκόμαστε εδώ για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλά όλοι μαζί», επισήμανε ο Χασάν Χουαΐς, καθηγητής μαθηματικών στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, την κοινότητα που βρίσκεται κοντά στη Ρουέν και αποτέλεσε θέατρο της αποτρόπαιης επίθεσης.

Περίπου 2.000 άνθρωποι στο εσωτερικό του γοτθικού ναού, αλλά και στον περίβολο, αψηφώντας τη βροχή, συμμετείχαν σε αυτήν την επιμνημόσυνη τελετή για τον πατέρα Ζαν Αμέλ, 85 ετών, που δολοφονήθηκε ενώ τελούσε την κυριακάτικη λειτουργία για πέντε πιστούς στον ιερό ναό του.

Η δολοφονία διαπράχθηκε από δύο 19χρονους τζιχαντιστές και την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Προκάλεσε αποτροπιασμό στη Γαλλία μεταξύ των Χριστιανών κι ευρύτερα στην κοινή γνώμη της χώρας. Πολλοί Μουσουλμάνοι καταδίκασαν αυτήν τη βάρβαρη ενέργεια.

Ο ιερέας Ζακ Αμέλ εξάλλου ήταν γνωστός για τις προσπάθειες που κατέβαλε υπέρ της διεξαγωγής διαθρησκευτικού διαλόγου με τους Μουσουλμάνους στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ.

Η αδελφή του ιερέα, Ροζελίν Αμέλ, μοιράστηκε με το εκκλησίασμα πως κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στην Αλγερία ο αδελφός της αρνήθηκε να λάβει βαθμό αξιωματικού προκειμένου να μην δίνει εντολή για δολοφονίες και πως ήταν ο μοναδικός επιζών σε μια ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς στην έρημο: «Συχνά αναρωτιόταν: Γιατί εμένα; Σήμερα, Ζαν, αδελφέ μας, αδελφέ σας παίρνεις την απάντησή σου: ο Θεός μας της αγάπης και του ελέους σε επέλεξε για να υπηρετείς τους άλλους», ανέφερε η γυναίκα.

Τα μέτρα ασφαλείας περιμετρικά του καθεδρικού ναού ήταν αυξημένα για την κηδεία, στην οποία παρέστη ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ.

Είκοσι κλούβες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών είχαν παραταχθεί στην περιοχή και όλα τα πρόσωπα που εισέρχονταν στον ναό υποβάλλονταν σε σωματικό έλεγχο.

Στον περίβολο, σε μια τεράστια οθόνη αναμεταδιδόταν η τελετή.

Ο πατέρας Αμέλ, με καταγωγή από τη βόρεια Γαλλία, δεν θα κηδευτεί στη Ρουέν, αλλά σε μια περιοχή που η οικογένεια δεν θέλησε να αποκαλύψει, σύμφωνα με συγγενείς.

Δείτε φωτογραφίες…

frfuneral1

frfuneral2

frfuneral3

frfuneral4

frfuneral5

 

frfuneral6frfuneral6

frfuneral8

 

frfuneral11

frfuneral12

Πηγή: newsbeast.gr