ΚΟΕ: Αισιοδοξία στην κυπριακή Ολυμπιακή αποστολή στο Ρίο

Η κυπριακή ομάδα, αποτελούμενη από 16 αθλητές, προσβλέπει σε μια αξιόλογη αγωνιστική παρουσία, και επάξια εκπροσώπηση της Κύπρου στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της τετραετίας.

Στο Ρίο βρίσκονται ήδη οι αθλητές της σκοποβολής Ανδρέας Χάσικος και Άντρη Ελευθερίου, οι κολυμβητές Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου και Σώτια Νεοφύτου, ο γυμναστής Μάριος Γεωργίου, η αθλήτρια της Ποδηλασίας Άντρη Χριστοφόρου και οι δύο ιστιοπλόοι, Παύλος Κοντίδης και Ανδρέας Καριόλου.

Την Πέμπτη θα μπουν στο Ολυμπιακό Χωριό έξι αθλητές του στίβου, που ολοκληρώνουν την προετοιμασία τους στο Σάο Πάολο, (Ραμόνα Παπαϊωάννου, Ελένη Αρτυματά, Μίλαν Τραΐκοβιτς, Κυριάκος Ιωάννου, Λεοντία Καλλένου και Απόστολος Παρέλλης) και ο Αρσιβαρίστας, Αντώνης Μαρτασίδης. Τελευταία είσοδος στο χωριό θα είναι του αθλητή του ύψους ,Δημήτρη Χονδροκούκη, στις 6 Αυγούστου.

Στο Ρίο αναμένεται να φτάσει, ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Λόρδος, ο οποίος θα ασκεί κατά τη διάρκεια των αγώνων τα καθήκοντα του Προέδρου της Επιτροπής Κριτών στο άθλημα της σκοποβολής. Μαζί του θα φτάσουν στο Ρίο ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ, Δημήτρης Λεοντή,ς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Γιάννης Φωτίου. Στο Ρίο βρίσκεται επίσης ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ, Χαράλαμπος Λόττας.

Η επίσημη τελετή υποδοχής της κυπριακής αποστολής στο Ολυμπιακό Χωριό θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 19.00 (ώρα Ρίο). Πρόκειται για μια σύντομη τελετή διάρκειας 30 περίπου λεπτών, κατά την οποία ο Δήμαρχος του Ολυμπιακού Χωριού, υποδέχεται -ανά πέντε κάθε φορά- τις χώρες που συμμετέχουν στους αγώνες, και ανταλλάσσει δώρα με τους αρχηγούς των αποστολών παρουσία των μελών της κάθε ομάδας που βρίσκονται στο Χωριό.

Στο πλαίσιο της τελετής, γίνεται ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, και αναρτάται η σημαία της κάθε χώρας, και ακολουθεί σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους διοργανωτές.

Η τελετή έναρξης των αγώνων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Στάδιο Μαρακανά και θα αρχίσει στις 20.00 (ώρα Ρίο). Σημαιοφόρος της Κύπρου θα είναι ο Ολυμπιονίκης, Παύλος Κοντίδης.

Ο 18χρονος πρωταθλητής μας, Μάριος Γεωργίου, έχει ως στόχο την όσο το δυνατόν ψηλότερη θέση στο Σύνθετο Ατομικό, και θα προσπαθήσει να πλησιάσει όσο γίνεται την είσοδο του σε κάποιο τελικό ατομικού αγωνίσματος. Περισσότερες πιθανότητες για να το πετύχει θα έχει στον πλάγιο ίππο, όπου ανέβασε τον βαθμό δυσκολίας στο πρόγραμμα που θα εκτελέσει.

Η Άντρη Χριστοφόρου με εκκίνηση του αγώνα της 7ης Αυγούστου στην Κόπακαμπάνα, και έχοντας να διανύσει απόσταση 140 χιλιομέτρων με απότομες και μεγάλες σε απόσταση ανηφοριές, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της προπόνησης της σε αυτό το τμήμα της διαδρομής.

Ο Ανδρέας Χάσικος και η Άντρη Ελευθερίου συνεχίζουν την προετοιμασία τους στο Ρίο, στοχεύοντας αμφότεροι στις πολύ ψηλές θέσεις στο άθλημα του Σκητ της Σκοποβολής. Οι δύο σκοπευτές μαζί με τους προπονητές Πιέτρο Ζένγκα και Μιχάλη Κατζιανή, θα μεταβούν στις 4 Αυγούστου στην Αμερικάνα για μια μίνι προετοιμασία, αφού το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο γέμισε με αθλητές τις τελευταίες μέρες, και ο χρόνος που έχουν πλέον στη διάθεσή τους για προπόνηση περιορίστηκε αισθητά. Θα επιστρέψουν στο Ρίο στις 8 Αυγούστου. Ο Ανδρέας Χάσικος αγωνίζεται στις 12 και 13 Αυγούστου, και η Άντρη Ελευθερίου στις 12 Αυγούστου.
Παρά την προσπάθεια της ΔΟΕ να μειώσει τον αριθμό των αθλητών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θέτοντας ψηλά όρια συμμετοχής τόσο στο στίβο όσο και στην κολύμβηση, τελικά οι συμμετοχές πλησιάζουν τις 11.500, εκπροσωπώντας 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές.

Την πολυπληθέστερη ομάδα θα έχουν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ με 560 αθλητές. Ακολουθεί η διοργανώτρια Βραζιλία (477), η Γερμανία (432), η Αυστραλία (420), η Κίνα (408), και η Γαλλία (402). Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με 95 αθλητές και η Κύπρος με 16.
Διαφοροποίηση υπάρχει στους αριθμούς ανδρών – γυναικών. Οι διοργανωτές έχουν τους περισσότερους άνδρες αθλητές (263) κυρίως λόγω της παρουσίας τους στα ομαδικά αθλήματα, και ακολουθούν οι ΗΠΑ (260), ενώ στην εξάδα παρουσιάζεται και η Βρετανία με 205 άνδρες στην αποστολή.

Στις γυναίκες οι ΗΠΑ είναι πολύ μπροστά με 300 συμμετοχές, και ακολουθεί η Κίνα με 253, ενώ σημαντική είναι η παρουσία του Καναδά στην 6η θέση με 190 αθλήτριες.

Σύμφωνα με την ΚΟΕ, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, προσπαθεί συνεχώς να ισορροπήσει ανάμεσα στην αναγκαιότητα της στήριξης της επιλογής για την ανάθεση της διοργάνωσης των αγώνων στην πόλη του Ρίο, και της κριτικής που δέχεται, – ενδεχομένως και από το εσωτερικό του πανίσχυρου οργανισμού – κυρίως από τα μέσα ενημέρωσης, που μεταδίδουν και διαμορφώνουν τη σημερινή εικόνα σε όλο τον κόσμο.

Επτά χρόνια πριν, όταν το Ρίο πήρε το χρίσμα έχοντας απέναντι του μεταξύ άλλων τη Μαδρίτη και τη Ρώμη, το κύριο επιχείρημα για την ανάγκη διεξαγωγής για πρώτη φορά των αγώνων σε μια πόλη της Λατινικής Αμερικής έπεισε αρκετούς. Αναπάντητο θα μείνει το ερώτημα, αν σήμερα αρκετά από τα μέλη της ΔΟΕ θα έκαναν την ίδια επιλογή.

Το Ρίο σήμερα, πιθανόν να παίρνει το μεγαλύτερο βαθμό ανετοιμότητας, απ’ ότι όλες οι προηγούμενες διοργανώτριες πόλεις από το 1984 και μετά, όταν οι αγώνες γιγαντώθηκαν και πήραν τη σημερινή τους μορφή. Είναι εμφανές, ότι αρκετά από όσα υποσχέθηκαν οι διοργανωτές για να πείσουν ώστε να αναλάβουν τους αγώνες δεν έχουν υλοποιηθεί.

Στο Δελτίο Τύπου, η ΚΟΕ κάνει λόγο για την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η μόλυνση στον κόλπο του Ρίο, και το πραγματικό πρόβλημα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κυρίως οι αθλητές της ιστιοπλοΐας και τη μερική απουσία μιας παγκόσμιας αθλητικής δύναμης, και όχι μόνο, όπως η Ρωσία.

Η τιμωρία της μεγάλης αυτής χώρας για το σκάνδαλο ντόπινγκ, και κυρίως το χρονικό διάστημα που λήφθηκαν οι αποφάσεις θα σημαδέψει τους αγώνες. Αυτά τα δύο λοιπόν, και ειδικότερα το δεύτερο, αναμένεται να καταγραφούν στα πλέον αρνητικά της διοργάνωσης όταν θα γίνεται ο τελικός απολογισμός.

Πηγή: KYΠΕ