Ο λογαριασμός σας έχει ήδη πιστωθεί! Καλές διακοπές κύριοι βουλευτές…

Άντε να λύσουμε…

Διακοπές και για τους βουλευτές μας. Ανακωχή από τις καθημερινές κοκορομαχίες στα τηλεοπτικά πάνελ, από τον εκατέρωθεν πυροβολισμό δηλώσεων, από τους μεταξύ τους σκοτωμούς. Ανεξάρτητα αν μετά από μισή ώρα τρων και πίνουν μαζί αφήνοντας απλά τον κόσμο να «σφάζεται» κυριολεκτικά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, έτσι, αυτό απαιτεί η πολιτική και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα!

Επιχορηγημένες διακοπές για τους κύριους βουλευτές μας. Γιατί πέρα από τη μηνιαία αποζημίωση που παίρνουν, προς τους βουλευτές καταβάλλεται μηνιαίως ένα ποσό σχεδόν 700 ευρώ προκειμένου να προσέρχονται στη Βουλή για τις συνεδρίες. Και όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γεν. Ελεγκτή τα οδοιπορικά πληρώνονται ακόμα και τους μήνες που η Βουλή δεν λειτουργεί ενώ κάποιοι τα εισπράττουν κανονικά χωρίς να πηγαίνουν στις συνεδρίες.

Στη διάρκεια του 2014, λοιπόν, η μηνιαία αποζημίωση των μελών της Βουλής ανερχόταν στο ποσό των €6.611,24, αποτελούμενο από αποδοχές ύψους €3.640,33, επίδομα παραστάσεως ύψους €1.945,75, καθώς και κατ’ αποκοπή επίδομα €1.025,16, για γραμματειακές υπηρεσίες. Επίσης, με απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο πριν από δέκα χρόνια καταβάλλεται μηνιαίως επίδομα οδοιπορικών ύψους €683,44 σε όλα τα μέλη της Βουλής.

Το ποσό αυτό καταβάλλεται για όλα τα μέλη της Βουλής, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής, για τη συμμετοχή τους στις συνεδρίες και σε άλλες εργασίες του Σώματος. Προηγουμένως καταβάλλονταν οδοιπορικά έξοδα μόνο για τους βουλευτές που διέμεναν εκτός Λευκωσίας και σύμφωνα με το πόσο μακριά βρίσκονταν, οι διαμένοντες στην Πάφο έπαιρναν €384, σε Λεμεσό και Παραλίμνι €213 και στη Λάρνακα 128 ευρώ.
Ωστόσο, αν και το ποσό αναφέρεται σε οδοιπορικά και ουσιαστικά έχει να κάνει με τις επισκέψεις των βουλευτών στις συνεδρίες της Βουλής, εντούτοις αυτό καταβάλλεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας συμμετοχή.

Με ποια λογική το επίδομα οδοιπορικών καταβάλλεται και την καλοκαιρινή περίοδο όταν η Βουλή δεν συνεδριάζει ή λειτουργεί σε μειωμένους ρυθμούς;

Γιατί το επίδομα καταβάλλεται εξ ολοκλήρου ανεξαρτήτως της παρουσίας ή όχι των μελών στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην ολομέλεια της Βουλής; Είναι κοινό μυστικό ότι κάποιοι βουλευτές απαξιούν να παρευρίσκονται τόσο σε Επιτροπές όσο και στην ολομέλεια της Βουλής.

Λυπάμαι κύριοι βουλευτές αλλά… το ποσό πρέπει συσχετιστεί με τα πραγματικά οδοιπορικά σας έξοδα ή αν θα παραμείνει θα πρέπει να περιοριστεί σημαντικά.

Γιατί δεν εισηγείστε σαν νομοθετική εξουσία να σας καταβάλλει το κράτος και επίδομα διακοπών;
Λεφτά υπάρχουν, κατά τον Υπουργό Οικονομικών…

Καλές διακοπές κύριοι βουλευτές και καλή επιστροφή με καθαρό μυαλό και ανιδιοτελείς αποφάσεις με μόνο γνώμονα το καλό της Κύπρου μας και των κύπριων πολιτών. Τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα, άστε τα δια παντός πίσω, εκεί που απολαμβάνετε τις διακοπούλες σας…