Μουσουλμάνοι σε λειτουργίες σε Γαλλία και Ιταλία μετά τη δολοφονία ιερέα

Οι δράστες εισέβαλαν οπλισμένοι με μαχαίρια στον καθολικό ναό του Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, στη δυτική Γαλλία, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια λειτουργία, την 26η Ιουλίου, κι αφού ανάγκασαν έναν 85χρονο ιερέα να γονατίσει, του έκοψαν τον λαιμό. Την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο μουφτής του Μεγάλου Τεμένους του Παρισιού, Νταλίλ Μπουμπακέ, που είναι επίσης Πρόεδρος του Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Πίστης, παρέστη σε μια πρωινή λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Παναγιάς των Παρισίων στο κέντρο του Παρισιού.

Στη Βασιλική του Σεν Ντενί, στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες καθολικοί όπως και πολλοί μουσουλμάνοι και πιστοί από άλλες θρησκείες, που αποφάσισαν να δώσουν το παρόν, αφού οι θρησκευτικές αρχές στη Γαλλία ζήτησαν από τους πολίτες να επιδείξουν συμπόνια και αλληλεγγύη προς την καθολική κοινότητα.

“Είμαι πολύ ευχαριστημένη που προσκαλέσαμε μουσουλμάνους. Συμμεριζόμαστε κι εμείς την οδύνη τους, της οδύνη όλων εκείνων που υποφέρουν με οποιονδήποτε τρόπο”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η Ντανιέλ Λιντό, μια καθολική πιστή που παρακολούθησε τη λειτουργία.

Μεταξύ εκείνων που παραβρέθηκαν ήταν μια μουσουλμάνα, η Χαγιάτ, η οποία πήγε μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά της. “Αυτό ήταν βασικά ένα μήνυμα ενότητας, εκτός της ειρήνης, επρόκειτο πραγματικά για ένα μήνυμα ενότητας”, είπε.

Ιμάμηδες που εκπροσωπούσαν τις μουσουλμανικές κοινότητες παραβρέθηκαν επίσης σε λειτουργίες σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, μεταξύ αυτών στην εκκλησία Αγία Μαρία του Τραστέβερε στη Ρώμη και στο ναό Αγία Μαρία του Καραβάτζο στο Μιλάνο.

“Σας ευχαριστούμε, όλους εκείνους τους Ιταλούς που πιστεύουν στην ισλαμική θρησκεία κι οι οποίοι κατηύθυναν τις κοινότητες τους στο μονοπάτι του θάρρους εναντίον του φονταμενταλισμού”, έγραψε στο Twitter ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Στο μεταξύ, σε δύο άνδρες που συνδέονται με έναν εκ των δύο δραστών της δολοφονίας του ιερέα την Τρίτη στη Γαλλία απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκαν, ανακοίνωσε η Εισαγγελία του Παρισιού.

Πηγή: KYΠΕ