Ομήρου: Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε το αγωνιστικό σύμβολο του Μακαρίου

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε το αγωνιστικό σύμβολο του Μακαρίου, σήμερα οφείλουμε να στραφούμε προς το Θρονί, για προβληματισμό, έμπνευση και διάνοιξη προοπτικών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την 39η επέτειο από το θάνατο του Προέδρου Μακαρίου, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Όπως αναφέρει, η σημερινή κρίσιμη εθνική και πολιτική συγκυρία απαιτεί αξιοποίηση του βασικού διαχρονικού μηνύματος του Μακαρίου που υπήρξε η εμμονή σε στόχους και αρχές και η ευέλικτη τακτική που ωστόσο δεν αναιρεί τις βασικές εθνικές επιδιώξεις. Προσθέτει ότι η τιμή στο Μακάριο δεν μπορεί να εξαντλείται σε ομιλίες, και επετειακές αναφορές και ότι η απότιση τιμής στη μνήμη του μεγάλου ηγέτη σημαίνει να αντλούμε παράδειγμα από την αγωνιστική του πορεία.

“Σαράντα δύο χρόνια από την εθνική τραγωδία του 1974 το καθήκον μας είναι να παραμείνουμε σε εγρήγορση, κινητοποίηση σε όλη την κλίμακα του Ελληνισμού για τη διασφάλιση των αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων της πατρίδας και του λαού μας. Δεν είμαστε ούτε αρνητικοί, ούτε απορριπτικοί. Αλλά με σαφήνεια πρέπει να δώσουμε μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε εθνικό αυτοχειριασμό”, αναφέρει ο κ. Ομήρου.

Χρέος μας, συμπληρώνει, είναι η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και μια λύση του Κυπριακού που θα διασφαλίζει την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Λύση που θα τερματίζει οριστικά την κατοχή, θα αποτρέπει το θανάσιμο κίνδυνο της διχοτόμησης, θα διασφαλίζει ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και θα καταργεί εγγυήσεις και κηδεμονίες. Αυτή, αναφέρει ο κ. Ομήρου, θα είναι η πρέπουσα και μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του Μακαρίου.

Παράλληλα σημειώνει ότι θεμελιακή υποθήκη του Μακαρίου παραμένει “ότι δεν θα ξεγράψουμε καμιά γωνιά της κυπριακής γης, ότι κανενός πρόσφυγα δεν θα διαγράψουμε το δικαίωμα της επιστροφής”.

Πηγή: KYΠΕ