Σε 86 ανήλθαν μέχρι στιγμής οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας

Όπως φαίνεται οι παραβάτες δεν συμμορφώνονται παρά τις εκστρατείες τις συλλήψεις και τις υποδείξεις της αστυνομίας και συνεχίζουν να κατεβάζουν και να διατηρούν αρχεία με υλικό παιδικής πορνογραφίας

Μιλώντας με αριθμούς
Σε σχέση με τα στοιχεία που έχει στην δημοσιότητα η αστυνομία μέχρι στιγμής για το 2016 έχουν καταγγελθεί και έχουν διερευνηθεί 86 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, ποσοστό ιδιαίτερα ανησυχητικό σε σχέση με τις διερευνώμενες υποθέσεις του 2015 οι οποίες ήταν 154 σύνολο, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015 και 106 για το 2014.

Σημαντικό σημείο αποτελεί και η αύξηση που καταγράφουν και οι υποθέσεις παράνομης επέμβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω κακόβουλων λογαριασμών-ιων. Κατά το 2015 διερευνήθηκαν σύνολο 33 υποθέσεις ενώ για το 2016 μέχρι στιγμής καταγγέλθηκαν και διερευνώνται 37 υποθέσεις. Οι πλείστες υποθέσεις αφορούν αποστολή κακόβουλων ιών μέσω των οποίων ανακτούν τον έλεγχο της πρόσβασης στα αρχεία του Η/Υ και απειλούν τον χρήστη να εκτελέσει κάποιες οδηγίες που του δίνονται με απώτερο σκοπό να καταθέσουν κάποιο χρηματικό ποσό σε άγνωστο λογαριασμό.
Όσον αφορά τις πλαστογραφήσεις προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέτος ανήλθαν στις 23 σε σύγκρισή με το 2015 όπου καταγγέλθηκαν 28 υποθέσεις. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν γίνει πλέον μάστιγα κυρίως στο Facebook και αφορούν εκβιασμούς με θύτες κυρίως άντρες και θύματα νεαρές γυναίκες.

Αναφορικά με τα αιτήματα από το εξωτερικό για διερεύνηση υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας ή άλλων περιπτώσεων ηλεκτρονικού εγκλήματος, η αστυνομία μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί σε 25 υποθέσεις σε σύγκριση με 22 του 2015. Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι λόγοι αύξησης των υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας και παράνομης επέμβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, είναι οι online καταγγελίες καθώς και η βελτίωση και αναβάθμιση της συνεργασίας της αστυνομίας με την Interpol, την Europol και το FBI όπως και η αύξηση των χρηστών του διαδικτύου. Όπως ανέφερε σήμερα ο παραπονούμενος μπορεί να υποβάλει την καταγγελία του ηλεκτρονικά και να διερευνηθεί αμέσως.