Συμφώνησαν ότι διαφωνούν ΔΗΣΥ και συνδικαλιστικές οργανώσεις Cyta

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε ό,τι αφορά το θεσμικό μέλλον της Cyta, ΔΗΣΥ και εκπρόσωποι των εργαζομένων του οργανισμού, με τον μεν ΔΗΣΥ να στηρίζει την κυβερνητική πρόταση για μετατροπή της Cyta σε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εμμένουν στη διατήρησή της σε οργανισμό δημοσίου δικαίου.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Cyta συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που πραγματοποιούν με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

«Έχουμε και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και με τους εργαζόμενους της Cyta ένα κοινό στόχο, την αξιοποίηση αυτού του αξιόλογου δημόσιου πλούτου που είναι η ΑΤΗΚ. Έχουμε ακούσει τις προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες συζητούνται στο πλαίσιο ενός διαλόγου για εκσυγχρονισμό και αναδόμηση του οργανισμού» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

Σημείωσε ότι η θέση του ΔΗΣΥ, και ενώ το κόμμα παραμένει πάντοτε ανοιχτό σε ιδέες για εκσυγχρονισμό της Cyta, είναι ότι για το καλό της Cyta και το συμφέρον των εργαζόμενων στον οργανισμό αλλά και γενικότερα των πολιτών στους οποίους ανήκει αυτός ο πλούτος, θα πρέπει η Cyta να μετατραπεί, σύμφωνα και με το έργο που επιτελεί δηλαδή μια εμπορική επιχειρηματική δραστηριότητα, σε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου αλλά ταυτόχρονα να έχει και κάποιο στρατηγικό επενδυτή.

Αυτά βεβαίως, ανέφερε, είναι ζητήματα που θα κριθούν με πολιτικές αποφάσεις και στη Βουλή. Και πρόσθεσε ότι στο μεταξύ ο ΔΗΣΥ θα διατηρήσει το διάλογο και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις «υπενθυμίζοντας ότι φροντίδα του ΔΗΣΥ πάντα στην κυβερνητική πρόταση που έγινε για μεταρρύθμιση στη Cyta είναι πρώτα και πάνω απ` όλα να διασφαλιστεί το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων».

Ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ Ηλίας Δημητρίου είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση δυστυχώς δεν κατάφεραν να πείσουν το ΔΗΣΥ ότι δεν χρειάζεται να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο της Cyta, όπως έγινε με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Εξέφρασε ωστόσο ευαρέσκεια για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ξεκάθαρα, όπως είπε, ότι θα σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Αν και εφόσον δεν περάσει η θέση του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης θα στηρίξει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη και θα κάνει ότι μπορεί για να προχωρήσει η Cyta με το υφιστάμενο θεσμικό καθεστώς, δηλαδή ως οργανισμός δημοσίου δικαίου» δήλωσε.

ΚΥΠΕ