Σιζόπουλος: Ταφόπλακα στην αναβάθμιση του Εθνικού η τελευταία συνάντηση Αρχηγών

«Η τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Αρχηγούς ή Εκπροσώπους των κομμάτων ουσιαστικά αποτέλεσε την ταφόπλακα στο θέμα της αναβάθμισης του Εθνικού Συμβουλίου και σε ό,τι αφορά την προοπτική διαμόρφωσης μιας ενιαίας εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού», δήλωσε σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στα γραφεία της ΕΔΕΚ ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

Πρόσθεσε πως όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, το Εθνικό Συμβούλιο θα παραμείνει ένα συμβουλευτικό σώμα προς τον Πρόεδρο. «Ο εκάστοτε ΠτΔ θα μπορεί να διαχειρίζεται το Κυπριακό στη βάση των προεκλογικών εξαγγελιών και υποσχέσεων του ενώ τις εισηγήσεις των κομμάτων αν θέλει θα τις λαμβάνει υπόψη και φυσικά το ίδιο θα γίνεται και με τις εισηγήσεις που θα υποβάλλονται από τις θεματικές επιτροπές που κατά καιρούς θα συστήνονται και στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων», δήλωσε.

«Στην πραγματικότητα το Εθνικό Συμβούλιο θα μετατραπεί σε μια συνάθροιση των Προέδρων ή των Εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για περιοδική και επιλεκτική ενημέρωση από τον ΠτΔ, καθώς επίσης και ένα σώμα προσχηματικής κάλυψης ή συγκάλυψης εκ των υστέρων, των όσων ο ΠτΔ θα συμφωνεί θα συμφωνεί ως συναντίληψη ή και ως συνομολόγηση με τον εκπρόσωπο των Τ/κ», ανέφερε.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι λυπηρό γιατί 42 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή αλλά και τη συστηματική προσπάθεια προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία, καθώς επίσης και της αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα μέσα από τον εποικισμό, ο ελληνισμός της Κύπρου να μην έχει ακόμη κατορθώσει να διαμορφώσει μια ενιαία εθνική πολιτική αντιμετώπισης όλων αυτών των κινδύνων.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέλαβε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να ενημερώνει το λαό αντικειμενικά για όλα όσα τεκταίνονται, όποτε το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο και με τον τρόπο που το ίδιο θα επιλέξει.

«Η προσπάθεια ουσιαστικά επιβολής συνθηκών σιωπής δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή», είπε και πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταστεί συνένοχη ούτε στην παραπληροφόρηση αλλά ούτε και στη συσκότιση, η οποία επιχειρείται».

Σε ερώτηση κατά πόσο το θέμα αποχώρησης της ΕΔΕΚ από το Εθνικό Συμβούλιο παραμένει ανοικτό, ο κ. Σιζόπουλος επανέλαβε ότι τα συλλογικά κόμματα του κόμματος, αφού πρώτα τύχουν της δέουσας ενημέρωσης, θα αποφασίσουν το τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της ΕΔΕΚ είτε στις συσκέψεις των αρχηγών είτε στη νέα μορφή του Εθνικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς πότε θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ γι΄ αυτό το θέμα ο κ. Σιζόπουλος εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει είτε εντός Αυγούστου είτε αρχές Σεπτεμβρίου.

Πηγή: KYΠΕ