Τα έργα στην επαρχία Πάφου συζήτησαν Υπ. Μεταφορών – ΕΒΕ

Οπως αναφέρει το ΕΒΕ σε ανακοίνωσή του, ο Υπουργός ενημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τις φάσεις υλοποίησης της μελέτης προστασίας και βελτίωσης της ακτής του βορειοδυτικού παραλιακού μετώπου Πάφου, αλλά και για τη μελέτη για το νοτιοανατολικό παραλιακό μέτωπο Πάφου – Γεροσκήπου.

Η μελέτη του ΒΔ παραλιακού μετώπου, είπε στο ΕΒΕ ο κ. Δημητριάδης, έχει ολοκληρωθεί και έχει αποσταλεί στην Περιβαλλοντική Αρχή.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης των προτεινόμενων έργων στις περιοχές που ετοιμάστηκαν λεπτομερή κατασκευαστικά σχέδια υπήρχαν διάφορα σχόλια/ παρατηρήσεις/ επιφυλάξεις από μέρους διαφόρων Υπηρεσιών και Τμημάτων και έτσι η Περιβαλλοντική Αρχή αποφάσισε όπως γίνεται αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ανά τμήμα του Έργου που προγραμματίζεται για υλοποίηση.

Η περιβαλλοντική αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί για το τμήμα του παραλιακού μετώπου που ευρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο Venus και αναμένεται να προκηρυχτεί διαγωνισμός για την κατασκευή του τμήματος του Έργου μέσα στον Σεπτέμβριο.

Για το Νοτιοανατολικό παραλιακό μέτωπο το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει στείλει τους όρους του διαγωνισμού στο Δήμο Γεροσκήπου, ο οποίος σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου, θα προκηρύξει εντός του Αυγούστου διαγωνισμό για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

Όσον αφορά την κατασκευή αποβάθρων στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου και στο Λατσί, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου κ. Ανδρέας Δημητριάδης ενημέρωσε τον Υπουργό ότι προωθείται από το ΕΒΕ Πάφου η εκπόνηση λεπτομερούς τεχνο-οικονομικής μελέτης η οποία θα περιλαμβάνει και αξιολόγηση της παγκόσμιας αγοράς κρουαζιερόπλοιων καθώς και της αγοράς της Μεσογείου, της οικονομικής και τεχνικής βιωσιμότητα των έργων καθώς και τον προσδιορισμό κινήτρων ώστε τα Έργα να καταστούν οικονομικά βιώσιμα και να μπορούν να αναληφθούν και υλοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του ΕΒΕ Πάφου για να συμβάλει και το Υπουργείο του στο κόστος εκπόνησης της τεχνο-οικονομικής μελέτης.

Αναφορά έγινε επίσης στη συνάντηση και στα σημαντικά οδικά έργα υποδομής της Πάφου. Ο Υπουργός βεβαίωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕ Πάφου ότι θα προχωρήσει άμεσα με την εκτέλεση βελτιωτικών έργων διαπλάτυνσης και βελτίωσης της ασφάλειας του υφιστάμενου δρόμου που ενώνει την Πάφο με την Πόλη Χρυσοχούς και έδωσε σαφές μήνυμα ότι η κατασκευή του νέου δρόμου Πάφου-Πόλης είναι στα σχέδια του Υπουργείου του και θα υλοποιηθεί μόλις το κράτος έχει την οικονομική δυνατότητα.

Για το κομμάτι αεροδρομίου – Ποταμού Έζουσας ο Υπουργός ανέφερε πως επικράτησε η αρχική λύση, ενώ τελείωσαν οι μελέτες που εκκρεμούσαν.

Παράλληλα ανέφερε πως όταν εγκριθούν τα σχέδια από την Περιβαλλοντική Αρχή τότε θα προχωρήσει με την ετοιμασία κατασκευαστικών σχεδίων.

Παράλληλα προωθούνται ρυθμιστικά σχέδια για το υπόλοιπο μέρος δρόμου μέχρι την Μαρίνα Πάφου.

Επίσης, για το θέμα του δρόμου Πάφος – Τάλα, το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα με την εκτέλεση βελτιωτικών έργων.

Για το θέμα του Αεροδρομίου Πάφου, το ΕΒΕ ζήτησε από τον Υπουργό την επέκταση του Αεροδρομίου για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της υφιστάμενης αλλά και προβλεπόμενης αυξημένης κίνησης.

Ο Υπουργός ενημέρωσε το ΕΒΕ ότι δυνάμει των πορισμάτων μελέτης που έχει εκπονηθεί, η δυναμικότητα του Αεροδρομίου είναι επαρκής για τις ανάγκες της Πάφου και ότι εκείνο το οποίο απαιτείται είναι η επέκταση των σημείων ελέγχου.

Το Επιμελητήριο επιφυλάχτηκε να μελετήσει τα πορίσματα της μελέτης που εκπόνησε το Υπουργείο και να τοποθετηθεί επί του θέματος .

Επίσης το Επιμελητήριο ζήτησε από τον Υπουργό να υποστηρίζει τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης για προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών ώστε να συνδεθεί η Πάφος με περισσότερους προορισμούς.

Ζητήθηκε επίσης από τον Υπουργό η επέκταση των ωραρίων των Αρχαιολογικών χώρων κατά τα Σαββατοκύριακα και η προσθήκη μηχανημάτων αποδοχής πιστωτικών καρτών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών της Επαρχίας. Ο Υπουργός ανέφερε πως θα εξεταστούν τα πιο πάνω αιτήματα και ότι θα προωθηθεί η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Επαρχίας.

Ανέφερε, εξάλλου, πως μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται η εκπόνηση Μελέτης Βιώσιμης Κινητικότητας της Επαρχίας.

Πηγή: KYΠΕ