Η Τουρκία ανακαλεί τον Πρέσβη της από την Αυστρία

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού ότι «έχουμε ανακαλέσει στην Άγκυρα τον Πρέσβη μας στη Βιέννη για διαβουλεύσεις και επανεξέταση των σχέσεων μας».

Η κίνηση αυτή έρχεται αφότου Τουρκικά ΜΜΕ έγραψαν ότι οι Αυστριακές αρχές επέτρεψαν σε υποστηρικτές του εκτός νόμου στην Τουρκία κουρδικού κόμματος PKK να κάνουν διαδήλωση στη Βιέννη.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, δίπλα στον ομόλογό του από τη Μολδαβία, ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Αυστρία ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

«Δυστυχώς, οι λόγοι για να διατηρήσουμε τους διμερείς δεσμούς και συνεργασία με την Αυστρία στο ίδιο επίπεδο όπως πριν έχουν απαλειφθεί», είπε.

Η Τουρκία κάλεσε επίσης τον Αυστριακό Επιτετραμμένο στο Υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που έχει διαταχθεί ο διπλωμάτης να προσέλθει στο Υπουργείο μετά από διαφορά που είχε σχέση με την νόμιμη ηλικία συγκατάθεσης στην Τουρκία, μετά από τίτλους που εμφανίστηκαν σε οθόνες στο αεροδρόμιο της Βιέννης που έγραφαν ότι η Τουρκία επιτρέπει τη σεξουαλική επαφή με παιδιά κάτω των 15.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει και σε «άλλα μέτρα» σχετικά με τις διμερείς σχέσεις της με την Αυστρία την προσεχή περίοδο.

Η Αυστρία έχει θυμώσει την Τουρκία λέγοντας ότι οι συνομιλίες για ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ πρέπει να σταματήσουν λόγω της ευρείας καταστολής που έχει σημειωθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

ΚΥΠΕ