Γ. Δανός: Αναμένουμε δεδομένα προτού υπάρξει πλήρης εικόνα για μετεωρίτη

Ο κ. Δανός δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αλλά και τη δική του “προσωπική παρατήρηση του συγκεκριμένου φαινομένου και χωρίς να έχουμε οποιαδήποτε τελικά αποτελέσματα, εκτιμώ ότι παρατηρήσαμε ένα φαινόμενο πτώσης μετεωρίτη πάνω από την περιοχή της Κύπρου”.

“Στις 00:45 σήμερα είχα ακούσει, ο ίδιος, τον ήχο έκρηξης έξω από την οικία μου που ακούστηκε σαν μια μακρινή σύντομη βροντή. Μιλώντας με αυτόπτες μάρτυρες καθώς και από τις δηλώσεις μαρτύρων στα media και σκηνές από κάμερες ασφαλείας, ή παρατηρήσαμε μια ισχυρή βολίδα που είναι η επιστημονική ονομασία του φαινομένου, ή πιθανώς μετεωρίτη ο οποίος διείσδυσε στην ατμόσφαιρα και πιθανώς – σύμφωνα πάντα με μάρτυρες – έπεσε στον κόλπο της Μόρφου ή παραπέρα”, είπε.

Αναμένουμε, ανέφερε, “δεδομένα από δορυφόρους και άλλες διεθνείς πηγές προτού έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα”.

Τυχεροί όσοι παρατήρησαν το φαινόμενο
———————–

Αυτοί που παρατήρησαν το φαινόμενο στην Κύπρο το περασμένο βράδυ να νιώθουν τυχεροί που παρατήρησαν ένα τέτοιο εντυπωσιακό φαινόμενο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Δανός.

Δήλωσε ότι η ανθρωπότητα και πιο πρόσφατα με συντονισμένη προσπάθεια στα Ηνωμένα Έθνη “κυριολεκτικά θερίζει τους αιθέρες με τηλεσκόπια για ανίχνευση των Near Earth Objects (NEOs) που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον ανθρώπινο πολιτισμό”.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος, είπε, συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς του εξωτερικού στην προσπάθεια ανίχνευσης τέτοιων αντικειμένων και βελτίωσης της ανιχνευτικής μας ικανότητας και σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα αντικείμενα έχουν ήδη ανιχνευτεί.

Αναφέρθηκε και στην εκτόξευση χθες διαστημικού σκάφους από την ΝΑΣΑ σε αστεροειδή.

“Είναι ευχάριστη σύμπτωση ότι χθες η ΝΑΣΑ εκτόξευσε το σκάφος OSIRIS- REx προς τον αστεροειδή Bennu για προσεδάφιση και επιστροφή δείγματος στη Γη για καλύτερη κατανόηση και μελέτη των αστεροειδών” είπε ο κ. Δανός.

Εκτίμησε ακόμα ότι το μέγεθος του αρχικού αντικειμένου που διείσδυσε στην ατμόσφαιρα στην Κύπρο να ήταν σε μέγεθος μιας μπάλας του τένις.

“Δεν πιστεύω ότι το μέγεθος του αρχικού αντικειμένου που διείσδυσε στην ατμόσφαιρα να ήταν μεγαλύτερο από μια μπάλα ποδοσφαίρου, πιο πιθανό μια μπάλα του τένις” είπε.

Υπενθύμισε ότι το 2013 στην περιοχή Τσέλνιαμπινσκ της Ρωσίας εισήλθε στην ατμόσφαιρα ένας μετεωρίτης πολύ μεγαλύτερος, και προκάλεσε τραυματισμούς σε περίπου 1000 άτομα, κυρίως λόγω σπασμένων γυαλιών, από το ωστικό κύμα στην ατμόσφαιρα.

“Είναι και το μοναδικό φαινόμενο μετεωρίτη που έχει καταγραφεί παγκοσμίως να έχει προκαλέσει τραυματισμούς ανθρώπων. Δεν υπάρχει έγκυρη μαρτυρία για πρόκληση οποιουδήποτε θανάτου από μετεωρίτες στο παρελθόν” είπε.

Τόνισε ότι παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται 3-4 φορές ετησίως παγκόσμια , δηλαδή μετεωρίτες να φτάνουν στην επιφάνεια της Γης, ενώ φαινόμενα όπως αυτό του Τσέλνιαμπινσκ συμβαίνουν πιο αραιά, δηλαδή κάπου κάθε 5 χρόνια αλλά σε μη κατοικημένες περιοχές ή σε ωκεανούς εξ`ού και η μοναδικότητα του Τσέλνιαμπινσκ.