Διαφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τη συριακή εκεχειρία

Ενώ ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να είναι η μόνη που προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα στην ειρήνη, και προέτρεψε τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η συριακή κυβέρνηση ξεκίνησε καταιγισμό αεροπορικών επιθέσεων με εμπρηστικές βόμβες, σύμφωνα με επαναστάτες και μέλη αποστολών πρώτων βοηθειών.

“Εάν οι Ρώσοι έρθουν σε εμάς με εποικοδομητικές προτάσεις, θα τις ακούσουμε”, δήλωσε ο κ. Κέρι μετά το τέλος της συνάντησης της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας, η οποία συναντήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου Ηγετών των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

“Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν κάθε δυνατή οδό προόδου που μπορούμε, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η σφαγή, είναι ο μόνος τρόπος να μειωθούν τα δεινά που υποφέρουν (οι πολίτες) και είναι ο μόνος τρόπος να γίνει πραγματικότητα η αποκατάσταση μιας ενωμένης Συρίας”, είπε ο κ. Κέρι.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα περιέγραψε τη συνάντηση ως “μακριά, επώδυνη και απογοητευτική”, προσθέτοντας ωστόσο ότι θέλει να πιστεύει πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ειλικρινά για μια συμφωνία ειρήνης. Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος να θεωρηθεί ότι κατάπαυση του πυρός αποτελεί “χαμένη υπόθεση”.

Πηγή: ΚΥΠΕ