Η Μέρκελ σχολιάζει για πρώτη φορά την περίφημη φράση της «Θα τα καταφέρουμε»

Λυπάται που η πρότασή της αυτή ακούγεται κάπως υπερβολική και στη πορεία του χρόνου έγινε ένας τύπος κενός περιεχομένου. Πριν ένα χρόνο οι τρεις αυτές λέξεις είχαν την έννοια της παρότρυνσης, αλλά εν τω μεταξύ αντιλαμβάνεται ότι πολώνουν, είπε απολογητικά σε συνέντευξή της στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

Ας σημειωθεί ότι παίρνει τις αποστάσεις της από την φράση αυτή, η οποία προκαλεί το αίσθημα πολλών πολιτών λόγω της πολιτικής της των ανοικτών θυρών για τους πρόσφυγες, μία μέρα πριν τις εκλογές για τη Γερουσία του Βερολίνου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του δεύτερου δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα θα πέσει στο 18% στην πρωτεύουσα, δηλαδή τα χειρότερο ποσοστό από ποτέ.

Η φράση αυτή είναι «μέρος της πολιτικής μου δουλειάς, διότι είμαι πεπεισμένη ότι είμαστε μια ισχυρή χώρα και ότι μπορούμε να βγούμε ενδυναμωμένοι και από αυτήν την φάση», είπε συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η φράση αυτή την οποία χρησιμοποίησε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης «είναι η έκφραση μιας στάσης την οποία μετά βεβαιότητας γνωρίζουν πολλοί από την επαγγελματική και ιδιωτική τους ζωή», είπε η Α. Μέρκελ. Λυπάται, πάντως, που έχει αποκτήσει από τα τέλη Αυγούστου 2015 ένα τέτοιο βάρος.

«Μερικές φορές σκέφτομαι όμως ότι αυτή η φράση ακούγεται υπερβολική», παραδέχτηκε. «Τόσο που θα προτιμούσα να μην την επαναλάβω. Έχει γίνει ένα είδος απλού συνθήματος, σχεδόν ένας τύπος κενού περιεχομένου», προσέθεσε.

«Ορισμένοι αισθάνονται να προκαλούνται από τη φράση αυτή. Δεν το εννοούσα όμως έτσι, αλλά ως παρότρυνση, ως αναμφισβήτητη αναγνώριση. Και μάλιστα διότι γνωρίζω καλά ότι όλοι μας σε αυτή τη χώρα επωμιζόμαστε από κοινού πάρα πολλά, κάτι όμως το οποίο δεν περιγράφεται αμέσως από τις υπερβολικά συχνά επαναλαμβανόμενες τρεις λέξεις».

newsbeast.gr