Ο Αντόνιο Γκουτιέρες περιγράφει την τακτική που θα ακολουθήσει ως νέος ΓΓ ΟΗΕ

Η εκλογή έγινε με ομόφωνο ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το ανώτατο σώμα του διεθνούς οργανισμού, κατόπιν προτάσεως του προέδρου του Πίτερ Τόμσον. Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων χαιρετίζεται κι η ανοιχτή διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκλογή του, όπου όλοι οι υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στη Γενική Συνέλευση και να απαντήσουν σε ερωτήσεις των κρατών μελών.

Στη Γενική Συνέλευση μίλησαν, ο πρόεδρος Πίτερ Τόμσον, ο ΓΓ Μπαν γκι-Μουν, οι εκπρόσωποι των γεωγραφικών ομάδων και των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς κι ο εκλελεγμένος Γενικός Γραμματέας.

“Ο εκλελεγμένος ΓΓ Αντόνιο Γκουτιέρες είναι καλά γνωστός σε όλους μας εδώ. Ομως ίσως είναι καλύτερα γνωστός εκεί που μετρά περισσότερο, στην πρώτη γραμμή των ένοπλων συγκρούσεων και στις ανθρωπιστικές κρίσεις”, είπε ο απερχόμενος ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν.

Ο ΓΓ πρόσθεσε ότι αποτελεί υπέροχη επιλογή για τον οργανισμό, καθώς οικοδομούμε στην πρόοδο της περασμένης δεκαετίας και αντιμετωπίζουμε τις ανασφάλειες και αβεβαιότητες του σημερινού κόσμου.

Στην ομιλία του ο κ. Γκουτιέρες εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο, ενώ σημείωσε την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκλογή του που τη χαρακτήριζε η διαφάνεια.

“Ὁ πραγματικός νικητής είναι η αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών. Κατέστησε καθαρό σε μένα, ως γενικό γραμματέα, ότι με επέλεξαν όλα τα κράτη μέλη και οφείλω να είμαι στην υπηρεσία του καθενός εξ ίσου χωρίς άλλη ατζέντα παρά αυτή που ορίζει η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών”, είπε ο νέος ΓΓ.

Περιγράφοντας τη φιλοσοφία που θα διέπει την ηγεσία του, ο κ. Γκουτιέρες τόνισε ότι τα δραματικά προβλήματα του σημερινού περίπλοκου κόσμου μπορούν μόνον να εμπνεύσουν μια ταπεινόφρονα προσέγγιση. “Πως ούτε ο ΓΓ έχει μόνος του όλες τις απαντήσεις, ούτε επιδιώκει να επιβάλλει τις απόψεις του, Αλλά αυτή στην οποία ο ΓΓ κάνει διαθέσιμες τις καλές του υπηρεσίες, εργαζόμενος ως συγκαλών, διευκολυντής, δημιουργός γεφυρών και έντιμος μεσολαβητής, βοηθώντας στην εξεύρεση λύσεων που θα ωφελήσουν τον κάθε εμπλεκόμενο”.

Καταλήγοντας είπε πως έχει πίστη στα Ηνωμένα Έθνη γιατί πιστεύει στις οικουμενικές τους αξίες. Την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανεκτικότητα και την αλληλεγγύη.

“Βασισμένοι στις αξίες αυτές, πιστεύω ότι η ποικιλομορφία σε όλες τις μορφές της αποτελεί τεράστιο προσόν κι όχι απειλή. Και πως σε κοινωνίες που είναι όλο και περισσότερο πολυεθνικές, πολυπολιτισμικές και πολυθρησκευτικές, η ποικιλότητα μπορεί να μας φέρει μαζί κι όχι να μας διαχωρίσει”.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Γκουτιέρες μίλησε στις τρείς από τις πέντε επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ