Απέρριψε την αναπομπή για το νόμο που αφορά τη γνώμη των τοπικών Αρχών στη διαχείριση υδάτων η Βουλή


Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι έχει αποσταλεί από τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας στον Προεδρεύοντα της Βουλής αναπομπή του νόμου για τη διαχείριση των υδάτων.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η πρόταση νόμου ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τη Βουλή επειδή η πλειοψηφία είχε την άποψη ότι το νομοθέτημα στηρίζεται στη λογική της διαφάνειας.

Πρόσθεσε ότι στην αναπομπή δεν υπάρχει επίκληση συνταγματικού κωλύματος, αναφέροντας ότι ως μοναδικός λόγος αναπομπής αναφέρεται η θέση που είχε τεθεί από την αρχή ότι θα προκληθεί πρόσθετη γραφειοκρατία.

“Πρόκειται για μια αντίδραση ενός κατεστημένου, που θεωρείται βασίλειο και ενοχλείται που υπάρχει το πόπολο”, συνέχισε προσθέτοντας ότι η δημοκρατία πρέπει να στηρίζεται στην αρχή της διαφάνειας και της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου ανέφερε πως κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου είχε αναφερθεί ότι η διατύπωση της γνώμης από τις τοπικές Αρχές είναι κάτι που γίνεται ήδη. Πρόσθεσε ότι στους λόγους αναπομπής η εκτελεστική εξουσία επικαλείται τη δημιουργία γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων και παρατήρησε ότι βάλαμε χρονικό περιθώριο 30 ημερών για τη διατύπωση γνώμης όταν το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για να δώσει άδεια χρειάζεται 3 μήνες.

Είπε ακόμα ότι πολλές φορές η επιστημονικότητα έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τους τοπικούς φορείς και διερωτήθηκε γιατί να μην λαμβάνεται υπόψη η άποψη της τοπικής κοινωνίας, εφόσον η άποψη δεν είναι δεσμευτική.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως η νομοθεσία δεν λέει ότι στη δημόσια διαβούλευση συμμετέχουν μόνο οι ειδικοί. Πρόσθεσε πως αυτή η αναπομπή είναι χωρίς υπόβαθρο για υποστήριξη.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γεωργάλλας είπε πως υιοθετεί τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης είπε ότι δεν έχουμε πεισθεί για τους λόγους της αναπομπής.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας σε μια εποχή που οι πολίτες απαξιώνουν τους θεσμούς, την πολιτική και τους πολιτικούς είναι άξιον απορίας που η εκτελεστική εξουσία επιδεικνύει αυτού του είδους την “αυταρχική” συμπεριφορά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως είναι άξιον απορίας που μιλούν οι Οικολόγοι για βασίλειο καθώς αλλάξαμε το, για χρόνια ισχύον, πλαίσιο επειδή θέλαμε ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η πραγματικότητα είναι ότι επειδή ο κοινοτάρχης εκλέγεται, για λόγους ψήφους θα έχει εξάρτηση από τα όποια συμφέροντα, πρόσθεσε.

Κατά της αποδοχής της αναπομπής τάχθηκε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.