Για τη Cyta Hellas 1 εκ. σε συμβούλους ενώ για τον ΟΠΑΠ «χάρισμα»

Οι αντιδράσεις για την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Cyta και πώλησης της Cyta Hellas φέρνουν στο προσκήνιο μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη διαδικασία που επιλέγει τώρα η κυβέρνηση και δεν έχει ακολουθήσει στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, τον οποίο αντιμετώπισε προνομιακά από την στιγμή που έγινε ιδιωτικός οργανισμός και στην ουσία του «χάρισε» μία κρατική σύμβαση που αξίζει, σύμφωνα με τους ειδικούς πάνω από 500 εκ. ευρώ για το «ΚΙΝΟ» και τα άλλα τυχερά παιχνίδια.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης «ξεμπρόστιασε» τους υπεύθυνους την προηγούμενη εβδομάδα με την κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, τονίζοντας ότι η κίνηση της Κυβέρνησης να καταγγείλει τη διακρατική συμφωνία καταδεικνύει ότι η συμφωνία πάσχει νομικά. Συμπλήρωσε δε ότι ήταν η ορθή η ενέργεια της καταγγελίας, στην πορεία όμως η Κυβέρνηση διαπίστωσε ότι έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2015, δεν θα μπορούσε να έχει στη θέση νέο πάροχο και θα υπήρχε διακοπή του παιχνιδιού στην Κύπρο.

Μάλιστα, στην κυβέρνηση πήγαν να επαναλάβουν το ίδιο λάθος και ετοίμασαν ένα απαράδεκτο προσχέδιο, το οποίο, όπως είπε ο Γενικός Ελεγκτής, είτε ετοιμάστηκε από τον ΟΠΑΠ, είτε από άτομο που δεν είχε κατά νου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γιατί κύριοι δεν ορίζετε συμβούλους για το θέμα των τυχερών παιχνιδιών, όπως κάνετε για τη Cyta Hellas; Μιλάμε για μία υπόθεση που θα έχει όφελος δεκάδων εκατομμυρίων για τα ταμεία του κράτους.

«Κόκκινο» συντεχνιών γα την πώληση της Cyta Hellas

Οι συντεχνίες ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ (ΠΟΑΣ) και ΣΗΔΗΚΕΚ (ΠΕΟ) –CYTA χαρακτηρίζουν καταστροφική την κίνηση να γνωστοποιούνται πλάνα για πώληση της Cyta Hellas, παραθέτοντας παράλληλα ότι μειώνεται η αξία της και απού φύγει – φύγει οι πελάτες της.

Σε κοινή επιστολή που απέστειλαν οι δυο συντεχνίες στον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, αναφέρουν ότι είναι πεποίθηση τους ότι η οποιαδήποτε απόφαση που αφορά στο μέλλον της Cyta Hellas θα πρέπει να είναι προϊόν ανάλυσης και εκτίμησης των αποτελεσμάτων εμπεριστατωμένης και αναλυτικής μελέτης που επιβάλλεται να εκπονηθεί προηγούμενα, από διεθνή οίκο με τη συμμετοχή και της μητρικής Cyta.

Πρέπει να εντοπισθούν πιθανές παράμετροι που επηρεάζουν την πορεία της επιχείρησης και θα πρέπει να αναλυθούν οι παράγοντες που την επηρεάζουν, όπως π.χ. αριθμοδείκτες και λογιστικά μεγέθη ως πχ αδυναμία κάλυψης των βραχυχρόνιων υποχρεώσεων, πιθανοί κίνδυνοι αγοράς που απειλούν την επιχείρηση καθώς και τα χαρακτηριστικά που αφορούν στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της. Προς τούτο αναμένουν ότι θα προηγηθεί εξέταση όλων των σεναρίων που αφορούν στο μέλλον της θυγατρικής εταιρείας μελετώντας το ευρύτερο τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο της ελληνικής αγοράς. Τέτοια σενάρια και πέραν αυτού της πώλησης του 100% του μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει να διαλαμβάνουν την προοπτική:

· Αυτόνομης συνέχισης της λειτουργίας της εταιρείας.

· Συνεργασίας και συνεργιών με άλλους παρόχους

· Συγχώνευσης εξαγοράς ή πώλησης μετοχικού μεριδίου

Είναι γεγονός ότι η Cyta Hellas αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση της Cyta, μία επένδυση η οποία όμως φέρνει αποτελέσματα που χρήζουν ορθής αξιολόγησης. Αναφέροντας κάποιους αριθμούς, η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς, μήκους άνω των 5.500χλμ που εκτείνεται από την Κρήτη ως τα Βαλκάνια, δίκτυο 26 καταστημάτων και άνω των 500 συνεργατών σε όλη την Ελλάδα που προσφέρουν τις υπηρεσίες της και μία βάση Πελατών Σταθερής και Διαδικτύου που ξεπερνά τις 330.000. Επίσης, η Κινητή κατά την πρώτη χρονιά ουσιαστικής λειτουργίας της κατέγραψε σημαντικό αριθμό συνδέσεων συμβολαίου. Η Cyta Hellas είναι η πρώτη εταιρεία που έδωσε στην ελληνική αγορά τετραπλές υπηρεσίες (Σταθερή, Κινητή, Internet και Τηλεόραση) κάτω από ένα ενιαίο εμπορικό σήμα. Η επίτευξη θετικής λειτουργικής κερδοφορίας ξεκίνησε από το 2013 και συνεχίζεται, ενώ το 2015 σημειώθηκε αύξηση των εσόδων και σημαντικά αυξημένη κερδοφορία (ΕBITDA). Οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί και, παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες και την ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα, η εξέλιξη της εταιρείας είναι σταθερή και παραμείνει σε πορεία ανάπτυξης.

Στη βάση των δεδομένων πιο πάνω, είναι περίεργο, αντιδεοντολογικό αλλά και ηθικά απαράδεκτο η κυβέρνηση να προσπαθεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία του κράτους χωρίς προηγούμενα να έχει εκπονήσει σχετικές μελέτες από εμπειρογνώμονες που να δικαιολογούν αυτές τις ενέργειες και πολύ περισσότερο να φροντίσει για την μεγιστοποίηση της αξίας τους, ενεργώντας στον κατάλληλο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και τα δεδομένα της αγοράς. Αντί τούτου, δυστυχώς διαπιστώνουμε να δημιουργούνται προϋποθέσεις ξεπουλήματος αλλά και αποσκίρτησης πελατών σε μια περίοδο που η αγορά προσπαθεί να ανακάμψει. Είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό, όταν διαπιστωμένα εδώ και κάποιο καιρό, συγκεκριμένα κέντρα τηλεπωλήσεων του ανταγωνισμού στην Ελλάδα προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες της Cyta Hellas με τη χρήση αναληθούς επιχειρηματολογίας που αφορά στην πρόθεση πώληση της και παρά τις επίμονες, επίπονες και συνεχείς δραστικές ενέργειες διακράτησης των πελατών από την Cyta Hellas, να δέχεται «επιθέσεις» και εκ των έσω.

«Η Cyta αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της κυπριακής οικονομίας και ως τέτοιο πρέπει να διαφυλαχθεί» καταλήγει η σχετική επιστολή, ζητώντας ταυτόχρονα από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής να μην αποδεσμεύσουν το σχετικό κονδύλι αλλά αντίθετα να ζητηθεί από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών να ενεργήσει ώστε προηγούμενα να εκπονηθούν και να παρουσιαστούν ενώπιων της Επιτροπής, από ανεξάρτητο διεθνή οίκο εμπειρογνωμόνων, με την συμμετοχή και της Cyta, οι αναγκαίες μελέτες που θα εξετάζουν όλα τα σενάρια και θα επιτρέπουν στη λήψη της σωστής απόφασης.

Σε δήλωση του στην «24» ο κ. Αλέκος Τρυφωνίδης Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ, Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΔΗ.ΚΟ Λευκωσίας και Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗ.ΚΟ. ανάφερε:

a9c36e55a4e67161f4ff953bf03d67c4 XL 2

« Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για 100% πώληση της Cyta Hellas είναι πρόχειρη και καθόλα βεβιασμένη γιατί δεν στηρίχτηκε σε καμία εμπεριστατωμένη μελέτη από ειδικούς, για να έχει σοβαρό υπόβαθρο και επιχειρήματα. Η Cyta Hellas παρόλο που έχει αρκετά δάνεια, την ίδια ώρα έχει ένα τεράστιο δίκτυο οπτικών ινών 5.5 χιλιάδων χιλιομέτρων, από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, με σχεδόν 330.000 πελάτες. Δηλαδή, μια άλλη Κύπρο στην Ελλάδα… Αυτή όλη η τεράστια υποδομή δίνει τεράστιες δυνατότητες στον Όμιλο Cyta, γιατί συνδέει την ανατολική μεσόγειο με τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη».

Συνέχισε δε, τονίζοντας:

« Η Cyta Hellas αποτελεί ένα σημαντικότατο πυλώνα του Ομίλου της Cyta. Γι΄αυτό απαιτούμε όπως γίνουν ειδικές μελέτες από διεθνή οίκο, για να μελετηθεί η τηλεπικοινωνιακή αγορά στην Ελλάδα κι ευρύτερα, να έρθουν ενώπιον της κυβέρνησης όλα τα πιθανά σενάρια και να αποφασιστεί το καλύτερο και προσφορότερο σενάριο, τόσο για τη μητρική Cyta όσο και για το κράτος. Για αυτούς τους λόγους, καλούμε την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής να μην αποδεσμεύσει το τεράστιο κονδύλι των 990.000 ευρώ (σκάνδαλο) που θα χρησιμοποιηθεί, για να πωληθεί 100% η Cyta Hellas».

Κατάληξε τονίζοντας ότι :

«Επιπρόσθετα, έχει ανασταλεί ο νόμος καπέλο για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2017 με άλλο νόμο που ψήφισε η Βουλή τον Μάρτιο του 2016. Η νομοθεσία αυτή δεν τέθηκε σε ισχύ γιατί την έχει αναπέμψει ο ΠτΔ στο Ανώτατο. Άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομοθεσία για τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια του Ανωτάτου. Ακόμα ένας λόγος, που έπρεπε να περιμένει η κυβέρνηση. Τις αποφάσεις του Ανωτάτου… ».