Η μοίρα μας δεν είναι η εθνική συρρίκνωση στο μισό έδαφος της ΚΔ, δήλωσε ο Ν. Τορναρίτης

 

Στην ομιλία του στη Βουλή, κατά την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος για το Κυπριακό, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι “δυστυχώς ή ευτυχώς ο μόνος εφικτός τρόπος για να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή και να ζήσουμε σε μια απελευθερωμένη και επανενωμένη πατρίδα είναι η ειρηνική οδός μέσω διαπραγματεύσεων”.

Ωστόσο, είπε, ότι “η λύση θα είναι πολιτικά βιώσιμη, λειτουργική και μόνιμη μόνο εάν δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στην τελική συμφωνία και ως εκ τούτου, η λύση θα πρέπει να βασίζεται σε έναν λογικό και ισορροπημένο συμβιβασμό που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δύο πλευρών”, για να προσθέσει ότι “συμβιβασμός σημαίνει, βέβαια, αμοιβαίες υποχωρήσεις μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών”.

“Αναπόφευκτα”, είπε, “στο πλαίσιο της λύσης θα υπάρχουν και κάποιες πτυχές που δεν θα μας ικανοποιούν στο έπακρο. Η ουσία όμως είναι να κοιτάξουμε το «όλον», το σύνολο, γιατί μέσα από το σύνολο μπορεί ο κάθε πολίτης να αντιληφθεί το μέγιστο όφελος: ένας έντιμος και αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός θα ανοίξει νέους δρόμους και θα φέρει πολλαπλάσια οφέλη για το λαό μας.

Οι μαξιμαλιστικές και ακραίες θέσεις δεν οδηγούν πουθενά, όχι μόνο διαιωνίζουν τη διαίρεση, αλλά μας βυθίζουν στην οριστική διχοτόμηση. Η υφιστάμενη κατάσταση δεν μας προσφέρει τίποτα παρά μόνο μια επίπλαστη αίσθηση ασφάλειας”.

Ανέφερε πως το κόμμα του δεν θέλει να μείνει όμηρο σε ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες εξελίξεις στον τρίτο Κόσμο, αλλά σημείωσε “με την επίλυση, όλη η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη της σταθερότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Είπε ακόμα “στις κρίσιμες αυτές ώρες είναι καθοριστικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να έχει ομόθυμη στήριξη για να κάνει απερίσπαστος τις σκληρές διαπραγματεύσεις και ο ίδιος επωμίζεται την ιστορική ευθύνη, διαθέτει ισχυρό διεθνές κύρος κι έχει επίγνωση των δυνατοτήτων και των δυσκολιών”, για να σημειώσει ότι “τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και δεν είναι η ώρα για μικροψυχίες και πικρίες ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία, ούτε για προσωπικές ατζέντες ή ιδεολογικές διαφορές”.

Κάλεσε, τέλος, το κοινοβούλιο να στηρίξει τον Πρόεδρο και να του δώσει όση δύναμη μπορεί στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. “Ας αποδείξουμε μια φορά έστω, ότι αντλούμε όχι από την τύφλωση των εμφυλίων που έκαναν μεταξύ τους οι Έλληνες, αλλά από τους μεγάλους και ομόθυμους αγώνες μας”, είπε.