Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ο Διεθνούς Ευρω-Μεσογειακού Συνεδρίου-EuroMed 2016

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η  έναρξή του συνεδρίου έγινε τη Δευτέρα 31/10/2016 στο Filoxenia Conference Center της Λευκωσίας, ενώ την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ο 3ος. Τη σημασία των εργασιών και την τεράστια προσφορά του ΤΕΠΑΚ στη διάσωση της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς εξήραν στους χαιρετισμούς τους σημαντικές προσωπικότητες Φορέων  της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Συνέδριο EuroMed συγκέντρωσε γνωστούς επιστήμονες-ομιλητές απ’ όλο τον κόσμο και προσέγγισε την ψηφιακή καταγραφή, αρχειοθέτηση, συντήρηση και προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο EuroMed  2016, εξετάστηκαν όλα τα θέματα και οι τεχνικές που αφορούν τη μελέτη, έρευνα, ψηφιοποίηση, διάσωση, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ όπως αναφέρεται, δημιουργήθηκαν συμπράξεις και συνεργασίες με όλη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Οι διοργανωτές ,αλλά και οι σύνεδροι του EuroMed 2016, απέστειλαν ψήφισμα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), σε όλες τις Κυβερνήσεις και τους διεθνείς φορείς και οργανισμούς, να λάβουν μέτρα για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας σε περιόδους όχι μόνο ειρήνης, αλλά κυρίως κρίσεων, έτσι ώστε να προστατεύονται από τρομοκρατικές ενέργειες ή από κάθε είδους κακόβουλη ενέργεια.

Το ψήφισμα EuroΜed 2016, επίσης, μεταξύ άλλων συστήνει τη χρήση καινοτόμων μεθόδων στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αξιοποίηση, τη μεταφορά της ευρωπαϊκής αριστείας και εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στις πληγείσες από την κρίση περιοχές, καθώς και τη θέσπιση επειγόντων μέτρων για την αποκατάσταση.