Φυσικό αέριο μέχρι το 2017

Την ικανοποίησή του από το ρυθμό αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Βασιλικού, μετά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος το πρωί ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση της ΑΗΚ για το έργο που επιτελείται και ξεναγήθηκε στην πρώτη Μονάδα του Αεριοστρόβιλου της Μονάδας 5 που τέθηκε σε εμπορική λειτουργία την περασμένη Παρασκευή.

Ο κ. Συλικιώτης έδωσε τα συγχαρητήρια του προς τη Διεύθυνση και το προσωπικό της Αρχής “για το μικρό θαύμα που έγινε” αφού, όπως είπε, “σε μερικούς μόνο μήνες καταφέραμε να αποκαταστήσουμε ένα μεγάλο μέρος του σταθμού, ενώ σύντομα θα αποκατασταθεί όλο”.

Η επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκεται σε οριακά επίπεδα και θα βελτιωθεί σταδιακά με τη λειτουργία των υπόλοιπων μονάδων, είπε ο Νεοκλής Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι θα αρχίσουν να τίθενται εκτός λειτουργίας οι κινητές μονάδες που χρησιμοποιήθηκαν ως έκτακτη ανάγκη και οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο κόστος χρήσης.

“Πιστεύω ότι αυτό αποδεικνύει ότι όταν θέλουμε μπορούμε, μπορούμε μέσα από συλλογική δουλειά, σκληρή δουλειά, να φέρνουμε άριστα αποτελέσματα”, είπε και υπενθύμισε πως θα μπορούμε να μιλούμε για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα με την έλευση του φυσικού αερίου.

Όπως είπε ο Υπουργός, τις επόμενες μέρες ξεκινά διαπραγμάτευση με τη Noble Energy “γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε όλα εκείνα που μας παρουσίασε, ώστε στα μέσα στο 2017 να έχουμε το φυσικό αέριο από το δικό μας οικόπεδο, αλλά παράλληλα, ξεκίνησαν οι διεργασίες για να εξετάσουμε ενδιάμεση λύση”.

Η ενδιάμεση λύση, συνέχισε, αφορά την έλευση φυσικού αερίου από το Ισραήλ και για το σκοπό αυτό, αντιπροσωπεία που συστάθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργείου, της ΔΕΦΑ, της ΑΗΚ και της ΡΑΕΚ, θα επισκεφθεί σύντομα τη γειτονική χώρα.

Για την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο ακόμη χρόνια, είπε ο κ. Συλικιώκτης, τονίζοντας ότι “προσπάθεια μας είναι να διασφαλίσουμε ότι στην ενδιάμεση λύση, το φυσικό αέριο θα είναι φθηνό, για να έχει και σημασία να το μεταφέρουμε, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος”.

Όσον αφορά στις προσπάθειες υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, ο Υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη, αντιπροσωπεία της ΑΗΚ θα επισκεφθεί το Ισραήλ για να συζητήσει το θέμα και σημείωσε ότι το Υπουργείο του προσπαθεί να επιτύχει τη συγχρηματοδότηση αυτών των έργων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Εξέφρασε, τέλος, τη θέση πως η Κύπρος μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει καλύτερα τη γεωγραφική της θέση και να συνδέσει την ΕΕ με τη Μέση Ανατολή “και έτσι να καταστούμε, πέρα από γέφυρα ειρήνης, μια γέφυρα μεταφοράς ενέργειας”.

Νωρίτερα ο Υπουργός Εμπορίου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών από την έκρηξη στο Μαρί, από το Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ Στέλιο Στυλιανού, ο οποίος ανέφερε ότι μετά την εμπορική λειτουργία της πρώτης μονάδας του Αεριοστρόβιλου της Μονάδας 5, η δεύτερη μονάδα, που σήμερα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις 6 Ιουλίου.

Ανέφερε επίσης ότι η Μονάδα 3 θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία περί το τέλος του 2012 ενώ τον Μάιο του 2013 θα λειτουργήσουν ξανά οι Μονάδες 1 και 2, θέτοντας ουσιαστικά σε πλήρη λειτουργία τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό, το κόστος αποκατάστασης του οποίου θα πλησιάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, που είναι χαμηλότερο από το αρχικό αισιόδοξο σενάριο εκτίμησης του κόστους που εκτιμήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (330 εκατομμύρια ευρώ).

Ο κ. Στυλιανού εξέφρασε τη θέση της ΑΗΚ ότι η έκτακτη προσαύξηση στους λογαριασμούς θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την πλήρη ανάκτηση των σχετικών εξόδων που έχουν εγκριθεί από τη ΡΑΕΚ, διευκρινίζοντας ότι “η προσαύξηση αυτή αφορά το αυξημένο κόστος λειτουργίας των κινητών Μονάδων παραγωγής που εγκαταστάθηκαν στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς της ΑΗΚ μετά τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου 2011 και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν την επιδιόρθωση των ζημιών στον σταθμού του Βασιλικού”.

Είπε ακόμη ότι το κόστος επιδιόρθωσης θα καλυφθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες και σημείωσε ότι, παρά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, ο ρυθμός είσπραξης χρημάτων από τις ασφαλιστικές εταιρείες έχει βελτιωθεί μετά από πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί τους η Διεύθυνση της Αρχής.