Άγνοια για πιθανή ύπαρξη πυρηνικών στο Ακρωτήρι δηλώνει το ΥΠΑΜ

Στο ερώτημά του ο κ. Περδίκης, το οποίο βασιζόταν σε πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει αρχές Οκτωβρίου σε σχέση με τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, ανέφερε: «Έχουν κατά καιρούς έρθει στο φως πληροφορίες για αποθήκευση πυρηνικών κεφαλών στη βάση Ακρωτηρίου. Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα και έγινε δημόσια αναφορά στις ανησυχίες των ΗΠΑ για το μέλλον των αποθηκευμένων βομβών με πυρηνικές γομώσεις στη βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας από την εποχή των βομβαρδιστικών Β-52. Τέτοια βάση εξόρμησης των Β-52, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ήταν κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και η βάση Ακρωτηρίου».

Στη συνέχεια ρώτησε εάν υπήρξε ποτέ οποιαδήποτε έρευνα της περιοχής από Κύπριο στρατιωτικό ή πολιτικό αξιωματούχο. Επίσης ζητά να μάθει εάν δόθηκαν ποτέ διαβεβαιώσεις από τους Βρετανούς και γιατί το θέμα αυτό δεν περιλήφθηκε στα δύο μνημόνια συναντίληψης που υπέγραψαν οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις με τους Βρετανούς.

Απαντώντας ο υπουργός Άμυνας αναφέρει στον Γιώργο Περδίκη ότι: «α) Δεν πραγματοποιούνται από την Εθνική Φρουρά και ούτε προβλέπεται η διεξαγωγή επιθεωρήσεων στις βρετανικές βάσεις. β) Δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφορία για την ύπαρξη βομβών με πυρηνική γόμωση στη βρετανική άση Ακρωτηρίου».

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος