Αντιπαράθεση Βουλής- Κυβέρνησης για τη κοινή φορολογική βάση

Μέλη της Επιτροπής σε δηλώσεις μετά από τη συζήτηση του θέματος την Τρίτη εξέφρασαν την άποψη ότι για το θέμα θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει βέτο αν τελικά οι οδηγίες προωθηθούν.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Αγγελος Βότσης είπε ότι με βάση την αρχή της επικουρικότητας και τη Συνθήκη της Λισσαβόνας η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει δυνατότητα να εκφράσει δικαιολογημένη γνώμη ή γνώμη για προωθούμενα νομοθετικά κείμενα στην ΕΕ.

Ο κ. Βότσης ανέφερε πως ενδεχόμενη υιοθέτηση των δύο οδηγιών θα έχει επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, καθώς θα επηρεάσει το ευέλικτο φορολογικό περιβάλλον που παρέχει στις εταιρείες η Κύπρος.

Αφού διευκρίνισε ότι οι οδηγίες θα εφαρμόζονται σε περιπτώσεις εταιρειών με κύκλο εργασιών πέραν των 750 εκατομμυρίων, είπε πως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς δεν ήταν σε θέση να ενημερώσουν την Επιτροπή για τον αριθμό των εταιρειών που θα επηρεαστούν στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να φύγουν εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο εάν αλλάξει η βάση φορολογίας. Είπε ακόμα ότι “είχαμε μια παράμετρο ότι και η Βρετανία είχε την ίδια θέση με την Κύπρο, αλλά το Brexit αλλάζει τα δεδομένα”.

Ανέφερε περαιτέρω ότι υπάρχει και η δυνατότητα βέτο, είναι καλά πριν μια χώρα κάνει χρήση του βέτο να δημιουργήσει συμμαχία ώστε να μην είναι μόνο μία μικρή απομονωμένη χώρα, που ασκεί αρνησικυρία.

Ο κ. Βότση συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι και η Κυβέρνηση θα αντιδράσει, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για τους χειρισμούς που θα ακολουθήσουν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι η Βουλή θα πράξει το καθήκον της και θα αποστείλει γνώμη με αναφορά στις συνέπειες που θα έχει στην Κύπρο η υιοθέτηση των οδηγιών.

“Θα είμαστε αρνητικοί γιατί θα υπάρξουν εξελικτικές συνέπειες”, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του κόμματος του, επειδή όπως είπε τυχόν υιοθέτηση τους θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία και είπε ότι εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρνητικό και θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο να διαβιβαστεί αρνητική θέση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι οι δύο προτάσεις οδηγιών βρίσκουν την ΕΔΕΚ κάθετα αντίθετη.

Πρόσθεσε ότι η κυπριακή οικονομία στηρίζεται στον τομέα των υπηρεσιών, που αποφέρουν έσοδα
πέραν του 75% στο κρατικό προϋπολογισμό και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα έχουν ως εργαλείο το ευέλικτο και ελκυστικό κυπριακό φορολογικό περιβάλλον.

Εφαρμογή των οδηγιών θα πλήξει τα έσοδα του κράτους και όλους τους συνδεδεμένους και εξαρτώμενους τομείς της οικονομίας.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί στους Ευρωπαίους εταίρους ότι σε περίπτωση επιμονής θα γίνει χρήση του βέτο

Πηγή: ΚΥΠΕ