Αναμένεται νέα πρόταση για Εθνική

Η νέα εξέλιξη, όπως ανέφερε στη StockWatch ανώτατο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας που παρακολουθεί τις διαδικασίες εξαγοράς, προέκυψε τις τελευταίες μέρες μετά από σχετικό αίτημα της μητρικής τράπεζας στην Αθήνα, το οποίο διαβίβασε στον εν λόγω επενδυτικό όμιλο, ο διεθνής οίκος Credit Suisse που έχει αναλάβει ως σύμβουλος της Εθνικής σε ότι αφορά τη διαδικασία εξαγοράς της θυγατρικής της στην Κύπρο.

Η αρχική πρόταση της Atlas Merchant Capital και Elements Capital Partners είχε υποβληθεί στις 14 περασμένου Δεκεμβρίου οπόταν είχε λήξει η προθεσμία υποβολής για όλους τους εν δυνάμει τότε επενδυτές.

Η Atlas Merchant Capital και Elements Capital Partners ήταν ο μόνος επενδυτής που έχει υποβάλει πρόταση, παρά το γεγονός ότι στη διαδικασία due diligence συμμετείχαν ακόμη δύο υποψήφιοι επενδυτές, η Ελληνική Τράπεζα και η Societe Generale.

Στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Κύπρου είχε λάβει στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής και η Τράπεζα Κύπρου.

Η Εθνική Τράπεζα είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι προσανατολιζόταν να απορρίψει τη μοναδική πρόταση που έχει ενώπιον της, θεωρώντας ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει έστω και δεύτερος ενδιαφερόμενος επενδυτής, η τράπεζα θα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε ότι την αφορά τη διαπραγματευτική της ισχύ.

Τα δεδομένα φαίνεται να άλλαξαν τις τελευταίες μέρες και αποφασίστηκε να ζητηθεί νέα δεσμευτική και βελτιωμένη πρόταση από πλευράς του εν δυνάμει επενδυτή, με στόχο να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης και ενδεχομένως ολοκλήρωσης της εξαγοράς της θυγατρικής της Εθνικής στην Κύπρο.

Η Εθνική Τράπεζα είναι δεσμευμένη από την Κομισιόν με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης της να μειώσει την παρουσία της στο εξωτερικό με πωλήσεις θυγατρικών καταστημάτων.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 11 χώρες εκτός Ελλάδας περιλαμβανομένων των θυγατρικών καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Στην Κύπρο η Εθνική δραστηριοποιείται από το 1905.

Η Εθνική Τράπεζα είχε ανακοινώσει τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου την υπογραφή σύμβασης με τη βελγική τράπεζα ΚΒC Group για την πώληση 99,91% της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία, United Bulgarian Bank και του 100% της θυγατρικής της εταιρείας Interlease EAD.

Ο όμιλος Atlas Merchant Capital ανήκει στον πρώην CEO της Barclays Bob Diamond ο οποίος στη διαδικασία ενδιαφέροντος για εξαγορά της Εθνικής συνεργάστηκε με την Elements Capital Partners, κυπριακή εταιρεία συνδεδεμένη με την Υork Capital.

Πηγή: stockwatch.com.cy