Δεν άκουσε κάτι ενθαρρυντικό ο ΠτΔ από Μέι και Μέρκελ

Πέραν από τη γενική θέση της Άγκυρας ότι θέλει λύση στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν άκουσε κάτι το ενθαρρυντικό από τις Τερέζα Μέι και Άνγκελα Μέρκελ. Η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και το ασταθές περιφερειακό περιβάλλον φαίνεται πως δεν αφήνουν προοπτικές για αλλαγή στάσης από πλευράς Άγκυρας.  

 
Με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η Τερέζα Μέι επανέλαβε τη θέση της Βρετανίας πως δεν επιθυμεί να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια διευθέτηση στην οποία θα συμφωνήσουν οι δυο πλευρές στο νησί. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Πρωθυπουργό της Βρετανίας για τη θέση της Λευκωσίας σε σχέση με την αξίωση της τουρκικής πλευράς για την παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού. Επίσης την ενημέρωσε για τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεών τους για το Κυπριακό, σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών στην Κύπρο. Η κ. Μέι μετέφερε από την Άγκυρα τη θέση πως «η Τουρκία θέλει λύση» του Κυπριακού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να της απαντά πως η ρητορική της Άγκυρας πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 
 
Για τα όσα συμφώνησε με τον Μουσταφά Ακιντζί σ’ ό,τι αφορά τη συνέχεια των συνομιλιών αλλά και για τις απαιτήσεις των Τούρκων υπηκόων για τις τέσσερις ελευθερίες, ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Καγκελάριο για το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων υπό το φως της διάσκεψης που θα συγκληθεί αρχές Μαρτίου και τον ρόλο της ΕΕ. Από την πλευρά της η κ. Μερκελ τον ενημέρωσε για τις συνομιλίες που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ για το Κυπριακό.
 
Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κυπριακό, ενόψει και της νέας Διάσκεψης που προγραμματίζεται για τον Μάρτη, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την επερχόμενη νέα σύνοδο της διάσκεψης για την Κύπρο, ενώ συζήτησαν για τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ στην διάσκεψη, με στόχο τη επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, σύμφωνα και με το ανακοινωθέν της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Επίσης, Αναστασιάδης και Γιούνκερ συζήτησαν και για την παράλογη απαίτηση της τουρκικής πλευράς για τις 4 θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ για του Τούρκους πολίτες στην Κύπρο μετά τη λύση, αλλά και την επιστολή που του είχε στείλει με τον επικεφαλής διαπραγματευτή Α. Μαυρογιάννη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταπόκριση που βρήκε από τον Πρόεδρο Γιούνκερ στο θέμα αυτό.

Προετοιμασία για την επετειακή σύνοδο της Ρώμης

Οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται στη Βαλέτα της Μάλτας, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ένωσης, προκειμένου να συμμετέχουν σε σύνοδο κορυφής. Εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βαλέτα, που είναι ο χώρος διεξαγωγής της Συνόδου (Μέγαρο Saint Angelo), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς από δημοσιογράφους να αναφερθεί στις προσδοκίες του από τη Σύνοδο Κορυφής, απάντησε «ελπίζουμε να προετοιμαστούμε καλά για τη Ρώμη (επετειακή Σύνοδος Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου 2017)».

«Είχαμε μια πολύ καλή έναρξη στη Μαλτέζικη Προεδρία, δεν υπάρχει αμφιβολία», σημείωσε από την πλευρά της η Ύπατη εκπρόσωπος Μογκερίνι. «Ως Ευρωπαίοι οφείλουμε να δείξουμε ενότητα και ισχύ, σε μια στιγμή που ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται μια ισχυρή ΕΕ, εμμένοντας στις αρχές και τις αξίες μας και όντας ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για τους εταίρους μας ανά τον κόσμο. Για την ειρήνη στον κόσμο και στην περιοχή μας, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και το μεταναστευτικό είναι το θέμα που δείχνει τη διαφορά, είναι μια προσέγγιση συνεργασίας και σήμερα θα συμφωνήσουμε ένα νέο πακέτο για να σώσουμε ζωές», σημείωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

 
ΠΗΓΗ: philenews – Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης