Ελένη Θεοχάρους: Δεν με πτοούν οι απειλές

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος»:

« «Ζητήθηκε ήδη από την Ιντερπόλ να το εφαρμόσει για «παράνομη» είσοδο μου, δήθεν στο Αζερμπαϊτζάν. Σας ενημερώνω ότι είναι μια επικίνδυνη κατάσταση η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις με τυχούσα είσοδο μου εις την Τουρκία, που είναι ομογάλακτη του Αζερμπαϊτζάν, και θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης του Ιλχάμ Αλίεφ», είπε η κυρία Θεοχάρους, και πρόσθεσε: «Ο Αλίεφ είναι ένας στυγνός δικτάτορας, κληρονομικά έχει πάρει την εξουσία από τον πατέρα του, και καταδυναστεύουν τον λαό του Αζερμπαϊτζάν. Τέσσερα – πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην απόλυτη φτώχεια. Ενώ το Αζερμπαϊτζάν έχει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, τα μετατρέπει σε οπλικά συστήματα προκειμένου να καθυποτάξει το λαό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Η κυρία Θεοχάρους προέβη σε σύντομη ιστορική αναδρομή τονίζοντας ότι ο λαός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων αρμενικός. «Ποτέ δεν αποδέχθηκε την υποταγή του, με απόφαση του Σοβιέτ των νοτίων περιοχών της Σοβιετικής Ένωσης εις το τεχνικό κράτος του Αζερμπαϊτζάν. Βρισκόταν σε συνεχή ένοπλη εξέγερση από το 1922 που έγινε η αυθαίρετη απόσπαση του από την Αρμενία και η προσάρτηση εις στο Αζερμπαϊτζάν, με αποτέλεσμα να καταφέρει μετά από πολύ αιματηρό αγώνα να απελευθερωθεί το 1994 και να αυτοκυβερνάται. Σε αυτή τη περήφανη χώρα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, του Αρτσάχ όπως το λένε οι ίδιοι οι Αρμένιοι, εργάστηκα εθελοντικά ως χειρουργός για πάρα πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια του πολέμου και στις μετέπειτα εποχές, και αισθάνομαι πάρα πολύ μεγάλη εύνοια της τύχης για εμένα που έζησα εκείνο το μεγαλειώδες έπος της απελευθέρωσης ενός λαού».

«Δεν με πτοούν οι απειλές του Αζερμπαϊτζάν, με έχουν προπηλακίσει και με έχουν κηρύξει persona non grata εδώ και αρκετά χρόνια. Θα συνεχίσω να πηγαίνω στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ όποτε θέλω», είπε η κυρία Θεοχάρους και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η Ιντερπόλ δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτές τις ανοησίες για παράνομη είσοδο. Παράνομη είσοδο πού; Σε ένα ελεύθερο κράτος που με το αίμα των παιδιών του κατάφερε να ελευθερωθεί; Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η περίπτωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η περίπτωση της κατεχόμενης Κύπρου δεν έχουν καμία μα καμία σχέση. Ούτε νομική, ούτε ιστορική, ούτε είναι παραπλήσιες ιστορίες. Στην κατεχόμενη πατρίδα μας εισέβαλε η Τουρκία το 1974, εξεδίωξε τους αυτόχθονες Έλληνες και δημιούργησε στη περιοχή κρατίδιο – τύπου κράτος, και με τη δύναμη των όπλων κρατεί αυτή τη περιοχή και προσπαθεί να την επιβάλει στη διεθνή κοινότητα. Ενώ στη περίπτωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εκείνο που έγινε είναι η απελευθέρωση ενός υπόδουλου λαού και η ανάκτηση της ελευθερίας του».

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε ότι «καλά κάνουν και οι Κυβερνώντες και οι πολίτες να κάτσουν και να μελετήσουν καλά την ιστορία και της Κύπρου και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και εάν δεχθούμε ότι έχουν δίκαιο και ότι υπάρχει κάτι ανάλογο, γιατί δεν έχουν διαμαρτυρηθεί ποτέ για τις επισκέψεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων στα κατεχόμενα εδώ και τόσα χρόνια, από την εποχή του Τζακ Στρο και το ανέχονται, και έρχονται αυτή τη στιγμή να πουν ότι υπάρχει ιστορικό ανάλογο. Ουδέν ιστορικό ανάλογο υπάρχει σε αυτό το ζήτημα.

«Η Ακαδημία Επιστημών της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει προκηρύξει ένα βραβείο 10 εκατομμυρίων ευρώ σε όποιο νομικό αποδείξει ότι η ύπαρξη του κράτους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι αποσχιστική κίνηση από το Αζερμπαϊτζάν. Στάδιον δόξης λαμπρόν για όλους» είπε καταληκτικά η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης».

Διαβάστε επίσης:

Διεθνές ένταλμα σύλληψης για την Ελένη Θεοχάρους