Η ώρα της αλήθειας έφτασε! Παρασκήνιο – Πλαστογραφίες – Ψευδορκίες – Συλλήψεις (Εικόνες και Βίντεο)

 

Να σημειωθεί, αν και είναι πλέον σε όλους γνωστό μιας και η όλη υπόθεση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε Κύπρο και Ελλάδα, ότι η Έφη είναι κατηγορούμενη σε σχέση με το δυστύχημα που διαπράχθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2007, με θύμα τον 17χρονο τότε Αιμίλιο Ιωάννου. Μια υπόθεση ανοικτή πληγή για την οικογένεια του Αιμίλιου, που αιμορραγεί εδώ και εννέα χρόνια!

Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι οι κατηγορίες για την Έφη Ηροδότου είναι:

– Πρόκληση θανάτου λόγω άλογης πράξης

– Μη συμμόρφωση σε φώτα τροχαίας

Οι κατηγορίες δε που αντιμετωπίζουν οι γονείς της είναι (η δίκη τους μετά από αίτημα τους που έγινε δεκτό αρχίζει στις 14,16 και 17 Φεβρουαρίου):

– Κατασκευή αποδεικτικών στοιχείων

– Πλαστογραφία

– Χρήση πλαστών εγγράφων

– Ψευδορκία – Δωροδοκία

– Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία

Ποια είναι η αλήθεια όμως; Αυτό θα το κρίνουν οι αρμόδιες αρχές. Εμείς θα παρουσιάσουμε με βάση στοιχείων που είδαν όλα αυτά τα χρόνια το φως της δημοσιότητας πως και γιατί προκύπτουν οι πιο πάνω κατηγορίες. Να τονίσουμε για δεοντολογικούς λόγους αλλά και λόγους αρχής ότι εμείς δεν είμαστε τίποτα άλλο από δημοσιογράφοι. Ούτε δικαστές ούτε κριτές! Σεβόμαστε και υπερθεματίζουμε το δικαίωμα της αθωότητας του οποιουδήποτε κατηγορούμενου μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Image result for ηροδοτου δημοσιευματα

Το μοιραίο βράδυ

Η ώρα ήταν 4:45 τα ξημερώματα και η Έφη Ηροδότου οδηγούσε επί της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού με δυτική κατεύθυνση. Η 20χρονη τότε Έφη συγκρούστηκε οδηγώντας το αυτοκίνητο της με το μοτοποδήλατο του Αιμίλιου Ιωάννου κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο ανήλικος να τραυματιστεί θανάσιμα. Μια γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας, που για ευνόητους λόγους τα στοιχεία της δεν αποκαλύπτονται, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η Ηροδότου είχε παραβιάσει τον κόκκινο σηματοδότη, εγκατέλειψε τη σκηνή. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της μάρτυρος η ίδια που είδε το περιστατικό καταδίωξε καταφέρνοντας μάλιστα να ακινητοποιήσει το όχημα της, κατηγορούμενης, σε αδιέξοδο.

Η Ηροδότου σε έλεγχο αλκοόλης που τις είχε υποβληθεί, η ένδειξη ήταν 70mg αντί 22mg που ήταν το επιτρεπόμενο όριο.

Έναρξη της δίκης – Νοέμβριος 2008

Σειρά παίρνει τότε η δίκη της Έφης Ηροδότου, ήταν Νοέμβριος 2008, οι κατηγορίες εναντίον της βαριές. Εννέα μάρτυρες άκουσε το πρωτόδικο Δικαστήριο από πλευράς της κατηγορούσας αρχής. Αυτή βέβαια με τη μεγαλύτερη βαρύτητα ήταν η Σ.Π. (η μάρτυρας που αναφέρουμε και πιο πάνω). Το Δικαστήριο αξιολογώντας την εν λόγω μαρτυρία ανέφερε ότι: «αυτή ήταν αρκετά σταθερή στην εκδοχή της και η «αξιοπιστία της δεν κλονίστηκε» σε σχέση με το ότι πρόσεξε το αυτοκίνητο της 20χρονης να εισέρχεται στη διασταύρωση όταν το φως στη δική του πορεία ήταν κόκκινο, χωρίς να ελαττώσει ταχύτητα και ανέκοψε την πορεία του μοτοποδηλάτου με αποτέλεσμα να επέλθει σύγκρουση». Παρόλα αυτά στη πορεία αρκετά από τα σημεία της μαρτυρίας διαψεύστηκαν ή αντικρούστηκαν από μαρτυρία την οποία παρουσίασε, σε μεταγενέστερο στάδιο της δίκης, η κατηγορούσα αρχή.

Image result for ηροδοτου δημοσιευματα

Δικηγόρος η οποία εκπροσώπησε τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ισχυρίστηκε ότι:

«Το πρωτόδικο Δικαστήριο, ανέτρεψε την αρχικά διαμορφωθείσα εντύπωσή του σε σχέση με την αξιοπιστία της γυναίκας οδηγού για επουσιώδεις λόγους, μετατρέποντας συγχρόνως τον εαυτό του σε εμπειρογνώμονα σε σχέση με τα ακόλουθα επουσιώδη θέματα: (α) την ώρα λήψης της κατάθεσης της γυναίκας, (β) κάποιες αποστάσεις που ανέφερε η μάρτυρας, (γ) στο κατά πόσο το θύμα φορούσε κράνος και (δ) ότι η μαρτυρία της ερχόταν σε σύγκρουση με τα παραδεκτά γεγονότα».

Αθώα η Έφη

Τον Ιούλιο του 2009, η Έφη Ηροδότου, κρίνετε ένοχη μόνο στη κατηγορία της εγκατάλειψης σκηνής δυστυχήματος. Το Δικαστήριο της επέβαλε:

– ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή

– αποστέρηση του δικαιώματος κατοχής άδειας οδηγού για περίοδο 2 ετών

– €120 έξοδα της διαδικασίας.

Αθώα βρέθηκε στις κατηγορίες:

– οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

– παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

– πρόκληση του δυστυχήματος

Κάπου εδώ αρχίζει κάτι να μην πηγαίνει καλά! Όπως διαπιστώθηκε είχε στηθεί ολόκληρη σκευωρία για την αθώωση της.

Image result for ηροδοτου δημοσιευματα

Στο φως οι αποκαλύψεις

Μάρτιος 2011 και ο τότε Γενικός Εισαγγελέας υπέβαλε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο αφού όπως είπε ο ίδιος « κατά τη δίκη ο δικηγόρος της υπεράσπισης διαπίστωσε ότι η κατάθεση ενός μάρτυρα κατηγορίας που έχει στα χέρια του είναι διαφορετική από αυτή που έχει η κατηγορούσα αρχή». Εδώ ανοίγει ο « ασκός του Αιόλου» αφού μετά από την επισήμανση του Γενικού Εισαγγελέα στο δικαστή, ο δεύτερος μετά από έρευνα διαπίστωσε το ίδιο. Σε όλους πλέον σαφές και αντιληπτό ότι υπήρξε παραποιημένη κατάθεση! Από πλευράς του το Ανώτατο δικαστήριο μετά τα νέα στοιχεία που είχε μπροστά του αποφασίζει την επανεκδίκαση της υπόθεσης. Εδώ είναι που κάνει και πάλι την εμφάνιση της η γυναίκα μάρτυρας, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο, έκρινε πως στο πρωτόδικο Δικαστήριο δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία στη μαρτυρία της.

Image result for aimilios ioannou

Μια υπόθεση που «μπάζει νερά» από παντού!

Πλαστογραφίες – Ψευδορκίες – Συλλήψεις

Έπειτα από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα αρχίζει και πάλι η διερεύνηση της υπόθεσης τον Απρίλιο του 2012. Οι αποκαλύψεις αρχίζουν η μία μετά την άλλη. Όπως τα στοιχεία κατέδειξαν κατά τη δίκη:

– είχαν χρησιμοποιηθεί ψευδομάρτυρες

– παραποιήθηκαν στοιχεία και τεκμήρια που λήφθηκαν από τη σκηνή του δυστυχήματος

– καταγγέλθηκε πως χρηματίστηκε κι η 34χρονη δημόσια κατήγορος προκειμένου να φροντίσει να «πέσει» η υπόθεση.

Όχι δεν τελειώνει εδώ η «μαύρη τρύπα» της πρώτης δίκης. Διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα εναντίον δύο αστυνομικών. Ταυτόχρονα συνελήφθησαν οι δύο δικηγόροι της υπεράσπισης της Ηροδότου όπως επίσης και η λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας.

Οι δικηγόροι αθωώθηκαν αφού φάνηκε πως δεν είχαν καμία ανάμειξη στην όποια παραποίηση στοιχείων, μιας και δεν ήταν εξ αρχής δικηγόροι υπεράσπισης της κατηγορούμενης, ως εκ τούτο διαπιστώθηκε ότι τόσο το φάκελο της υπόθεσης όσο και τις μαρτυρίες τις παρέλαβαν από τους προηγούμενους δικηγόρους. Η λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας υπέβαλε την παραίτηση της, η οποία σαφώς έγινε αποδεκτή, με το Γενικό Εισαγγελέα να αποσύρει τη ποινική δίωξη εναντίον της. Οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος των δύο αστυνομικών αποσύρθηκαν και αυτές.

Μετά από έρευνες δόλος διαπιστώθηκε στα μηχανήματα του αλκοτέστ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρά τα όσα διαφάνηκαν κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν διώχθηκε ποινικά, δεν αποδόθηκε καμία ευθύνη ούτε για τις πλαστογραφίες αλλά ούτε και για τις ψευδομαρτυρίες, με την υπόθεση να κλείνεται στο συρτάρι!

Η μόνη απόφαση που είχε παρθεί ήταν η εκδίκαση της Έφης Ηροδότου σε μια νέα δίκη. Η Έφη όμως μαζί με τους γονείς της είχαν φύγει από τη Κύπρο μετά την πρώτη δίκη που την αθώωσε. Αποτέλεσμα ήταν η επανεκδίκαση να μην αρχίσει ποτέ και η Ηροδότου να είναι πλέον καταζητούμενη. Εκδόθηκε σε βάρος της Ευρωπαϊκό και Διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Image result for ηροδοτου δημοσιευματα

Σήμερα

Έπειτα από εννέα χρόνια η Έφη Ηροδότου και οι γονείς της είναι ενώπιον των Δικαστικών Αρχών. Συνελήφθησαν στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Η Ηροδότου κατά τη πρώτη εξέταση της δήλωσε πως δεν γνώριζε ότι ήταν κατηγορούμενη. Πράγμα που ισχυρίστηκαν και οι γονείς της παρουσιάζοντας μάλιστα έγγραφα που δηλώνουν τη νομιμότητα τόσο του ταξιδιού τους όσο και της διαμονής τους την Ελλάδα.

Οι γονείς

Κλείνοντας δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στους χαροκαμένους γονείς του Αιμίλιου που με τη στάση τους αφήνουν άφωνη τη Κυπριακή και Ελληνική κοινή γνώμη. Πόσο μεγαλείο ψυχής! Μια μάνα να δηλώνει μπαίνοντας στο δικαστήριο, έτοιμη να ζήσει για ακόμη μια φορά το θάνατο του παιδιού της, πως αν παραδεχθεί « θα πάω να την αγαλλιάσω». Ένα πατέρα «βράχο» να δηλώνει πως το μεγάλο λάθος της οικογένειας ήταν που «δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί μας». Όσο παράδοξο και αν σας φανεί ένα «συγνώμη» ίσως να ήταν αρκετό και τίποτα από όλα αυτά να μην γινόταν. Καμιά φορά όμως το πιο απλό είναι τόσο δύσκολο να γινεί… γιατί; Αυτό κανείς δεν το ξέρει. Ίσως αυτό που λένε «ανθρώπινη φύση» !

Ας ελπίσουμε πως η ηρεμία θα έρθει. Η ψυχή του Αιμίλιου θα ησυχάσει!

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Η ώρα για τον Αιμίλιο!!! (Φωτογραφίες και Βίντεο )

Πάγωσε η αίθουσα του Δικαστηρίου – Όσα είπε η Ηροδότου