Κοτζιάς για Κυπριακό: Στη διαπραγμάτευση δεν είμαστε καθόλου «κότες»

Ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, αφενός διότι «για πρώτη φορά αλλάξαμε την ατζέντα των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ξαναβάλαμε τον πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος πάνω στο τραπέζι» και αφετέρου «για πρώτη φορά έχουμε πάει με τόσο καλά μελετημένο τρόπο σε μία διαπραγμάτευση, έχουμε εξετάσει τη διεθνή εμπειρία όλων των συγκρουσιακών περιπτώσεων ή των περιπτώσεων που αντιστοιχούν στο Κυπριακό ή σε πτυχές του Κυπριακού».

Ως ένα θετικό δείγμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στη μεγάλη μετακίνηση της Βρετανίας, από μία παραδοσιακή φιλοτουρκική στάση στη σημερινή της αντίληψη απέναντι στους Τούρκους -ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν δυτικά και παρεμβατικά δικαιώματα-, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των συμμαχιών της Ελλάδας, καθώς «δεν υπάρχει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να μην αντιλαμβάνεται το εύστοχο της τοποθέτησής μας, ότι δεν μπορεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκεται υπό κατοχή ή να έχει δικαιώματα παρέμβασης τρίτο κράτος». Καθώς και το γεγονός ότι «έχουμε δείξει στη διεθνή πολιτική σκηνή ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε απαιτήσεις κι άλλων κρατών να ζητούν να έχουν παρεμβατικά δικαιώματα σε μικρότερα κράτη, όπου υπάρχει πληθυσμός με τη δική τους κουλτούρα ή που μιλά τη δική τους γλώσσα».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τη σημασία της σαφήνειας με την οποία τίθεται το θέμα της επίλυσης, ως προς τον ορισμό του προβλήματος πρωτίστως και τον βασικό του πυρήνα, αυτόν της κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα και φυσικά την κατάργηση της συνθήκης των εγγυήσεων. «Κατά συνέπεια» σημείωσε, «όποιος δεν συμφωνεί με τον ορισμό του Κυπριακού προβλήματος με αυτόν τον τρόπο πρέπει να μας πει τι είναι κατά τη γνώμη του ο ορισμός. Το πόσα βέτο θα διαθέτουν οι Τουρκοκύπριοι;».

Όπως υπογράμμισε, στο Κυπριακό η Τουρκία γίνεται όλο και πιο «ειλικρινής», εξηγώντας εξήγησε ότι οι Τούρκοι, το τελευταίο διάστημα, «ορίζουν το Κυπριακό πρόβλημα ως ικανοποίηση δικών τους γεωστρατηγικών βλέψεων». Πρόσθεσε, δε, ότι «με κανέναν τρόπο δεν είμαστε στη διαπραγμάτευση για να λύσουμε γεωστρατηγικά ζητήματα της Τουρκίας» και η δική του απάντηση είναι πως στο Κυπριακό «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμό, ώστε να πάρει την πορεία ενός πραγματικά κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους η Κύπρος».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «μεταφυσικά» πράγματα το γεγονός ότι «κάποιοι ανήγαγαν τη δική τους προσωπική τους καριέρα σε κύριο κριτήριο για τη λύση του Κυπριακού» καθώς κάποιοι του έλεγαν, όπως είπε, «ότι έπρεπε να λυθεί μέχρι τις 19 του Γενάρη και θεωρούσαν ότι δηλαδή η τελευταία μέρα της προηγούμενης αμερικανικής διοίκησης είναι και η τελευταία μέρα ύπαρξης της Μεγαλονήσου».

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι αυτοί που τον επέκριναν «είχαν συνηθίσει να είμαστε κότες και ενοχλούνται όταν δεν είμαστε, διότι είμαστε ένα κράτος και μία εξωτερική πολιτική με άκρα επιστημονικότητα και αξιοπρέπεια, επιμονή και υπομονή και σε έναν βαθμό διορατική, ενώ εκείνοι είχαν συνηθίσει η Ελλάδα να δέχεται εξ’ ορισμού να παρεμβαίνει η τουρκική πλευρά όποτε θέλει στην Κύπρο, θεωρώντας ότι τα παρεμβατικά δικαιώματα της Κύπρου είναι και η λύση».

Σκιαγραφώντας αυτούς τους κακόβουλους επικριτές -και διαχωρίζοντά τους από τους καλοπροαίρετους- σημείωσε ότι «δείχνουν διεθνιστική στάση, δηλαδή τους αρέσει ο πατριωτισμός βασικά, αλλά, για να περάσουν θέσεις τρίτων, στη χώρα σηκώνουν την αντιεθνικιστική σημαία», με αποτέλεσμα να είναι «πίσω από αυτό η υποστήριξη των εθνικιστικών στόχων της Τουρκίας», συμπληρώνοντας ότι ορισμένοι από αυτούς που του επιτέθηκαν είναι εγκλωβισμένοι σε διεθνή κυκλώματα, τα οποία τους χρηματοδοτούσαν. Επίσης, τόνισε ότι «διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, παίρνουν οποιοδήποτε ψέμα δημοσιεύεται από την Τουρκία και από εκεί στον διεθνή Τύπο, ως πραγματικότητα» και χαρακτήρισε «ανόητο να με κρίνουν με βάση τις κατηγορίες».

Ως απλό παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών έφερε τα γεγογότα της Γενεύης και τις κατηγορίες εναντίον του, ότι δεν κάθισε τη δεύτερη ημέρα για τη συνέχιση των πολιτικών συζητήσεων, ψεύδη που ανέτρεψαν έγγραφα των ΗΕ που δημοσιεύθηκαν από τον Μ. Ιγνατίου: «Πήγαμε εκεί, μας δώσανε την ημερήσια διάταξη, όπου έλεγε ότι θα γίνει Πέμπτη-Παρασκευή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο, άνοιξε τη συνεδρίαση ο γγ του ΟΗΕ που είπε ότι “η συζήτηση θα γίνει Πέμπτη ή Παρασκευή σε πολιτικό επίπεδο” και ξαφνικά ο κ. Άιντε -τον οποίο θα δω το απόγευμα- το βράδυ της Πέμπτης είπε “αύριο να κάνουμε τεχνικές ομάδες” κι εγώ του είπα “γιατί να κάνουμε τεχνικές ομάδες, αφού έχουμε τη δυνατότητα και το χρέος να συνεχίσουμε εμείς οι υπουργοί τη συζήτησή μας;”. Και σηκώθηκε ο συνάδελφός μου ο Τσαβούσογλου και είπε ότι “εγώ δεν έχω χρόνο, έχω άλλα πιο σημαντικά πράγματα. Έχω κλείσει αεροπλάνο και πρέπει να φύγω πρωί-πρωί”. Έφυγε πρωί-πρωί, εμείς μείναμε να συνεχίσουμε να διερευνάμε δυνατότητες λύσης στη Γενεύη και δήλωσε από την Άγκυρα ότι “ο Κοτζιάς είπε ότι δεν μπορεί να κάτσει στη διαπραγμάτευση”». «Μιλάμε για γελοιότητα, γιατί εγώ ήμουν στη Γενεύη όταν τα έλεγε αυτά και εκείνος ήταν στην Άγκυρα. Πήραν αυτό το επιχείρημα, λοιπόν, κάποιοι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, μαζί με μία ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα στις Βρυξέλλες και είπαν ότι εμείς δεν κάτσαμε να διαπραγματευτούμε», πρόσθεσε.

«Είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορεί να έχει η Τουρκία»

Οι Τούρκοι «πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορούν να έχουν» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξηγώντας ότι ένας τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τη νευρικότητα της Τουρκίας είναι ότι πρέπει να αντιληφθεί -και συχνά αντιλαμβάνεται- ότι οι καλές σχέσεις γειτνίασης με την Ελλάδα, είναι και οι μόνες στις οποίες μπορεί να έχει αυτή την περίοδο».

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha τόνισε ότι «οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι χρειάζονται σχέσεις καλής γειτνίασης στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και ότι δεν πρέπει να βγάζουν την εσωτερική τους κρίση προς τα έξω» είπε, προσθέτοντας σχετικά με τις προκλήσεις ότι οι Τούρκοι αντιδρούν κατ΄ αυτό τον τρόπο λόγω εσωτερικών αναγκών, «να κατηγορούν κάποιους γείτονές τους, αλλά δεν είναι η καλύτερη συμπεριφορά».

Ερωτηθείς σχετικά με την αποκλιμάκωση της έντασης ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε ότι η ένταση στο Αιγαίο δεν είναι η μεγαλύτερη που είχαμε ποτέ, επανάλαβε ότι στην εποχή Ερντογάν δεν είχαμε θερμά επεισόδια στο Αιγαίο και τόνισε την ανάγκη να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, τα «κανάλια επαφής», ώστε να μην προκύψει από ατύχημα ένα θερμό επεισόδιο.

Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε πολύπλευρα τις σχέσεις μας με την Τουρκία- οικονομικές, πολιτικές, διαβουλεύσεις- επισημαίνοντας ότι «σε αυτό τον τομέα εμείς δεν κάνουμε καθόλου πίσω, και παρά τα όσα συνέβησαν στη γείτονα χώρα εξακολουθούμε να φροντίζουμε να είναι αυτοί οι δίαυλοι ανοιχτοί, ώστε όσο το δυνατό να πέσουν οι τόνοι».

Παράλληλα αποσαφήνισε ότι «εμείς έχουμε καταστήσει γνωστό σε όλους τους συμμάχους μας και εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι καμιά φορά η Τουρκία συμπεριφέρεται με μια νευρικότητα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες φυσιολογικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».

«Θα έλεγα ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει ανάγει το εσωτερικό πραξικόπημα στο κριτήριο του άπαντος» είπε ο κ. Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα από την αρχή καταδίκασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και υπερασπίζεται παγκοσμίως την άποψη της υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη σαφή διάκριση εξουσιών που ευτυχώς, όπως είπε, έχουμε στην Ελλάδα και οφείλουμε να γίνεται σεβαστή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε άλλη χώρα.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με την χθεσινή επίσκεψη Μέρκελ στην ‘Αγκυρα και τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «είναι καλό όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να κρατούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, να συζητούν με την Τουρκία όλα τα προβλήματα ή και τις πιθανές λύσεις που υπάρχουν μπροστά μας, χωρίς όμως να κάνουν -και δεν νομίζω ότι έγινε- υποχώρηση από τις αρχές του κράτους Δικαίου της Ευρώπης».

Πηγή: news.in.gr