Mε ένα «ΑΝ» και ένα «ΝΑ» γνωρίζουμε την Άννα Χρυσάνθου (Εικόνες και Βίντεο)

Η εποχή των «talent show» είναι και πάλι εδώ! Όχι πως έφυγε και ποτέ δηλαδή… Οφείλουμε όμως να πούμε ότι είναι σε μία έξαρση. Για να μην παρεξηγηθώ ούτε καταδικάζω ούτε κατακρίνω όλα αυτά τα παιδιά που διαλέγουν να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία. Είναι άλλωστε ένας τρόπος να δείξουν τη δουλεία τους. Αντίθετα υπερθεματίζω όσους κυνηγούν τα όνειρα τους!

Η καλύτερη φωνή σε Ελλάδα και Κύπρο είναι σε αναζήτηση… Βράδι Σαββάτου και σε μία (σπάνια) έξοδο μου επιλέγω μια μουσική σκηνή της Λευκωσίας. Λίγο κρασί, όμορφη παρέα, καλή μουσική ο συνδυασμός για να βγάλει τον οποιοδήποτε λίγο από την καθημερινότητα του.

Κάπως έτσι απέναντι μου είναι μια νεαρή κοπέλα με μια κιθάρα που καταφέρνει με το που ξεκινά να τραγουδά να μου αποσπάσει πλήρως την προσοχή! Άφησα την παρέα και έμεινα με το κρασί και την μουσική να με ταξιδεύει.

 

Θέλησα να την γνωρίσω και με τεράστια χαρά σας την παρουσιάζω έχοντας τη σιγουριά ότι θα εντυπωσιάσει και εσάς:

Η Άννα Χρυσάνθου είναι 25 χρονών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο και τον τελευταίο χρόνο ζει στην Αθήνα. Το 2013 τελείωσε τις σπουδές της στην Μουσικολογία στο University of Nottinghamτης Αγγλίας, με πρώτο όργανο το κλασικό πιάνο και φωνή, ενώ συνέχισε μαθήματα στην κιθάρα και στα τύμπανα. Παράλληλα με τις σπουδές της στην Αγγλία, η Άννα παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής, και συμμετείχε στο Summer Performance Program στο Berklee College of Music στην Βοστώνη το 2010. Πλέον συνεχίζει τα μαθήματα της στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

 “Αν” έπρεπε να περιγράψεις την Άννα! Τι θα έλεγες;

– Αν έπρεπε να περιγράψω τον εαυτό μου σε κάποιον που δεν με ξέρει, καταρχήν θα προειδοποιούσα ότι είμαι αγχώδης και τελειομανής μέχρι τελικής πτώσεως για να ξέρει που πρόκειται να μπλέξει!!! Είμαι περίεργη, μιλάω πολύ (έτσι λένε οι φίλοι μου!) και μου αρέσει να κάνω τους άλλους να γελάνε! Εντάξει, αρκετές φορές φέρνω το τέλος του κόσμου, κι αυτό είναι αρνητικό, αλλά πάντα βρίσκω την άκρη και συνεχίζω. Πρωταρχικό ρόλο στην ζωή μου έχει η οικογένειά μου οι φίλοι μου…και η μουσική!

– “Να” παλεύει κάποιος για τα όνειρα του στις μέρες μας είναι εύκολο;

– Είναι μια πρόκληση! Κάποιες φορές τα πράγματα έρχονται εύκολα κάποιες πιο δύσκολα. Γι’ αυτό μ’αρέσει να χρησιμοποιώ την λέξη «πρόκληση». Εξαρχής, ήταν μια πρόκληση το να φύγω από την Κύπρο, αφήνοντας τις δουλειές μου και την οικογένειά μου, για να αναζητήσω τον δρόμο μου στην Αθήνα, ούσα εντελώς άγνωστη, χωρίς να γνωρίζω κανέναν. Και ακολούθως, ήταν και είναι μία πρόκληση, να επιβιώσω στην Αθήνα! Ο δρόμος αυτός απαιτεί πολλές θυσίες, αλλά σου δίνει και πολλές χαρές.

anna1

– Τι είναι για την Άννα η μουσική;

– Τώρα αν πω, η ζωή μου όλη, θα είναι κλισέ. Αλλά δεν μπορώ να στο πω αλλιώς. Είναι το πρωινό μου, η παρέα μου στο μετρό, το πείσμα μου, η δουλειά μου, ο τρόπος έκφρασης, η καληνύχτα μου. Τα πάντα. Από την στιγμή που αποφάσισα να σπουδάσω την μουσική, παθιάστηκα και αφοσιώθηκα πλήρως σε αυτήν.

– Είναι φανερό πως έχεις διαλέξει το δύσκολο δρόμο… μιας και με τόσα παιχνίδια μουσικής πολλά παιδιά επιλέγουν να παρουσιάσουν τη δουλεία τους με αυτό τον τρόπο. Είναι συνειδητή επιλογή;

– Ναι, είναι. Σεβαστή βέβαια η απόφαση του καθενός – ο καθένας έχει τον δικό του δρόμο και τις επιλογές του, και αυτό δεν μπορεί να είναι κατακριτέο. Ξέρω ότι εγώ δεν θα μπορούσα να «φανώ» μέσω ενός παιχνιδιού. Δεν το έχω καθόλου. Νομίζω θα γελούσα κι εγώ, και όλοι οι φίλοι μου, αν με έβλεπαν στην τηλεόραση σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Πιθανόν να έχανα τα λόγια μου!!! Πέρα από την πλάκα τώρα, η αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνω καθόλου τις διαδικασίες αυτών των παιχνιδιών. Δεν το λέω ειρωνικά, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει battle στην μουσική, και πόσο δίκαιο είναι όλο αυτό, όπως επίσης και πολλές άλλες τακτικές και λεπτομέρειες.

anna2

– Ποια είναι τα όνειρα σου;

– Να τραγουδώ τραγούδια που μου αρέσουν και με εκφράζουν κατά κύριο λόγο. Το μεγάλο μου όνειρο, είναι τα τραγούδια μου να αγαπηθούν από ένα ευρύ κοινό, να βρουν μια διέξοδο έκφρασης μέσα από αυτά, και να τα τραγουδούν. Το απόλυτο όνειρό μου, είναι να συνεργαστώ με τους καλλιτέχνες που θαυμάζω.

– Αν σου ζητούσα να μου πεις ένα τραγούδι που εκφράζει την Άννα ποιο θα ήταν;

Από τα δικά μου τραγούδια, θα σου πω το Άν-να. Το πρώτο μου προσωπικό τραγούδι, σε δικούς μου στίχους και μουσική. Επέλεξα να το γράψω, και με αυτόν τον τίτλο, γιατί θεώρησα ότι είναι ο πιο ειλικρινής τρόπος που μπορούσα να συστηθώ σαν Άννα – ή μάλλον Άν-να.

Τον φετινό χειμώνα, η Άννα συνεχίζει τις live εμφανίσεις της με το καινούργιο της πλέον σχήμα. Μαζί της παίζουν πλέον ο Άλκης Δήμος στο μπάσο και στο λαούτο, και ο Δημήτρης Καζάνης στο βιολί και στα πλήκτρα. Μαζί με τα παιδιά παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με swing διασκευές, εναλλακτικές διασκευές, αλλά και τα προσωπικά τραγούδια της Άννας. Μαζί παίζουν σε μικρούς χώρους της Αθήνας, ενώ πρόσφατα έπαιξαν και στην Κύπρο.

Το να παλεύεις για τα όνειρα σου είναι ότι πιο όμορφο, ότι πιο υγιές. Είναι τόσο μα τόσο συγκινητικό να βλέπεις νέα παιδιά, όπως η Άννα, να μην αναλώνονται να πατούν γερά στα πόδια τους και να είναι ευτυχισμένα γιατί απλά κάνουν αυτό που αγαπούν! Φίλοι μου η ζωή είναι μικρή – σύντομη και δυστυχώς δεν έχει το κουμπί «restart» που θα μας επιτρέψει να την αρχίσουμε από την αρχή! Με τα λάθη μας και τα σωστά μας ας κάνουμε ότι αγαπούμε! Η ευτυχία κρύβεται κάπου εκεί στα απλά καθημερινά πράγματα!

Υ.Σ: Τα τραγούδια της Άννας Χρυσάνθου μπορείτε να τα βρείτε στο YouTube.