Ο Πρώτος και Μακροβιότερος Ισοβίτης – Ανδρέας Αριστοδήμου Γιουρούκκης! (Εικόνες και Βίντεο)

Έφυγε, σε ηλικία 55 ετών, από τη ζωή τα ξημερώματα της Παρασκευής, 10 Φεβρουαρίου 2017, ο πρώτος και μακροβιότερος (μέχρι την ημέρα της αποφυλάκισης του) Κύπριος ισοβίτης Ανδρέας Αριστοδήμου – Γιουρούκκης.

Κάποιοι άνθρωποι αφήνουν το στίγμα τους στην ιστορία κάνοντας την κοινή γνώμη να μιλά για αυτούς για πολλά χρόνια. Άλλοι θετικά και άλλοι αρνητικά! Ο Ανδρέας Αριστοδήμου Γιουρούκκης είναι ένας από αυτούς που ναι μεν γράφτηκε το όνομα του στην ιστορία της νεότερης Κύπρου όχι δε με τον καλύτερο τρόπο. Ποιος είναι και τι έκανε; Θα προσπαθήσουμε με ένα μικρό ιστορικό να δούμε γιατί ο Γιουρούκης μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Image result for ανδρεας αριστοδημου γιουρουκης

Ξεκινώντας κάπως ανορθόδοξα … Το Τέλος!

Στις 5 Ιουνίου 2012, 50 ετών, ο Γιουρούκκης αποφυλακίζεται έπειτα από 26 χρόνια εγκλεισμού του στις Κεντρικές Φυλακές. Είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ( ο πρώτος τότε ο οποίος δεχόταν την ποινή αυτή) για τους φόνους του καλλιτεχνικού πράκτορα Αρτίν το 1986 και της Μαίρης Τελώνη το 1987. Λίγο μετά την αποφυλάκιση του αρχίζει να έχει σοβαρά προβλήματα υγείας που τον τελευταίο χρόνο τον καθήλωσαν για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο.

Δολοφονίες – Φυλακή

Στα 24 του χρόνια έχοντας στη πλάτη του δύο φόνους πέρασε την πύλη των Φυλακών! Φεβρουάριος 1987. Το παράδοξο της υπόθεσης ήταν ότι ο δεύτερος φόνος έφερε στο φως τον πρώτο.

Μαίρη Τελώνη

Η Μαίρη Τελώνη ήταν τότε 40 ετών (Φεβρουάριος 1987), κάτοικος Λινόπετρας Λεμεσού, σύζυγος του πρώην κατάδικου, Ανδρέα Τελώνη, αν και είχε σύμφωνα με τις πληροφορίες της τότε εποχής ζητήσει διαζύγιο. Η άτυχη γυναίκα ήταν ιδιοκτήτρια ακίνητης περιουσίας, κάτι που ήταν και το κίνητρο του εγκλήματος, της οποίας η αξία της εκτιμάτο στις 200.000 (Λίρες Κύπρου). Η Τελώνη άφηνε με διαθήκη την περιουσία στη κόρη της.

 

Image result for μαίρη τελώνη

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκόταν ο Γιουρούκκης τον οδήγησαν στο να καταστρώσει σχέδιο ληστείας της Τελώνη με τον συναυτουργό και κολλητό του φίλο Νίκο Νικολάου. Έτσι και έγινε! Οι δύο άνδρες ξεκίνησαν από τη Λευκωσία και έφθασαν στη Λεμεσό σταθμεύοντας το αυτοκίνητο τους στην αυλή του σχολείου Λινόπετρας, το οποίο βρισκόταν πίσω από το σπίτι του θύματος. Φόρεσαν μάσκες, γάντια και όταν βεβαιώθηκαν ότι η γυναίκα ήταν στο σπίτι μόνη της, ο Νικολάου της κτύπησε την πόρτα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Νικολάου, το θύμα δεν άνοιξε, αφού δεν πήρε απάντηση όταν ρώτησε ποιος είναι… οι δύο άνδρες έφυγαν! Επέτρεψαν έπειτα από λίγο. Το θύμα άνοιξε τυχαία τη πόρτα και είδε τον Γιουρούκκη σκαρφαλωμένο στο κάγκελλο του περιτοιχίσματος. Η Τελώνη άρχισε να καλεί για βοήθεια. Ο Νικολάου, σύμφωνα πάντοτε με τα όσα ο ίδιος υποστήριξε στο δικαστήριο είπε στο «φίλο» του να φύγουν, κάτι που ο ίδιος έκανε. Επέστρεψε στο αυτοκίνητο όπου από εκεί άκουσε δυο με τρεις πυροβολισμούς. Νεκρή βρέθηκε το βράδυ η Μαίρη Τελώνη μέσα στην αυλή της!

Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι το ίδιο βράδυ έγινε απόπειρα φόνου εναντίον του Λούκα Αριστείδου Χαραλάμπους. Ο Χαραλάμπους ήταν επίσκεψη στο σπίτι της αδερφής του, το οποίο βρισκόταν απέναντι από την αυλή του σχολείου (χώρος ο οποίος οι δράστες στάθμευσαν το αυτοκίνητο τους). Ακούγοντας τους πυροβολισμούς καταδίωξε το αυτοκίνητο με αποτέλεσμα ο Γιουρούκκης να τον πυροβολήσει. Περαστικοί που έπεσε στην αντίληψη τους το όχημα έδωσαν μαρτυρίες στην αστυνομία με αποτέλεσμα να φτάσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη του Νικολάου.

Ο κολλητός του Γιουρούκκη ανακρινόμενος παραδέχθηκε τα πάντα δίνοντας εν ψυχρό το πάλε ποτέ φίλο του.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο Γιουρούκκης να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη σε αντίθεση με τον Νικολάου του οποίου η ποινή ήταν τέσσερα χρόνια φυλάκιση.

Image result for ανδρεας αριστοδημου γιουρουκκης

Αρτίν

Κατά τη διάρκεια της δίκης οι αποκαλύψεις έπεφταν βροχή από πλευράς Νικολάου! Ομολογία στην ομολογία έφερε την αστυνομία μπροστά σε ένα δεύτερο φόνο, ο οποίος προηγήθηκε αυτού της Τελώνη.

Δυόμιση μήνες πριν ο Γιουρούκκης σκότωσε πρόσωπο της νύκτας!

Θύμα ο Αρτίν, Αρμενικής καταγωγής, μόνιμος κάτοικος Κύπρου. Ο Αρτίν ήταν καλλιτεχνικός πράκτορας και διατηρούσε γραφεία σε Λευκωσία Περσία και Λίβανο. Ζούσε στο χώρο όπου στεγάζονταν και τα γραφεία του σε ένα διαμέρισμα μόνος του. Ο Αρτίν βρέθηκε νεκρός το Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 1986. Το θύμα βρήκε νεκρό η αστυνομία, στο κρεβάτι του, μετά από κλήση την οποία δέχθηκε από τον κλητήρα της πολυκατοικίας, με τον οποίο το θύμα συνήθιζε να πίνει καφέ κάθε πρωί! Η ακαταστασία που υπήρχε στο διαμέρισμα, το ανοικτό χρηματοκιβώτιο φόβισαν τον κλητήρα οδηγώντας τον στο να καλέσει την αστυνομία.

Έπειτα από ανακρίσεις διαπιστώθηκε ότι ο Γιουρούκης πήγε στο σπίτι του θύματος μεταξύ 31 Οκτωβρίου – 1ης Νοεμβρίου 1986 και αφού σκαρφάλωσε σε ένα δέντρο έσπασε το τζάμι του παραθύρου ανοίγοντας το εισήλθε εντός του διαμερίσματος. Προχώρησε στο δωμάτιο του Αρτίν και απειλώντας τον του ζητούσε το κλειδί για το χρηματοκιβώτιο. Αφού το εξασφάλισε έφυγε αφήνοντας τον στο δωμάτιο αφού όπως είπε πρόθεση του ήταν η ληστεία και όχι η δολοφονία. Ο ίδιος δεν παραδέχθηκε ποτέ το φόνο του Αρτίν!

Image result for γιουρούκκης αρτίν δολοφονια

Τα παιδικά του χρόνια – Ο αυταρχικός πατέρας!

Ο Ανδρέας Αριστοδήμου – Γιουρούκκης σε συνέντευξη του μέσα από τη φυλακή άφησε όλους άφωνους όταν δήλωσε πως για την κατάληξη του την ευθύνη είχε ο ίδιος ο πατέρας του. Ο αυταρχικός πατέρας του όπως τον χαρακτήρισε.

«Στην ηλικία των 17 χρόνων – αναφέρει ο Ανδρέας – πήγα στη φυλακή για κάποιους μήνες και αιτία ήταν η κακή σχέση μου με τον πατέρα μου. Για παράδειγμα, στην ηλικία των 14 χρόνων εργαζόμουν περιστασιακά και φύλαγα λεφτά. Άνοιξα τραπεζικό λογαριασμό σε συνεργατικό, ωστόσο έβαλαν ως κηδεμόνα μου τον πατέρα μου και έτσι δεν μπορούσα από μόνος μου να πάρω τα λεφτά μου όταν αργότερα ήθελα να αγοράσω μοτοσυκλέτα και αντιμετώπιζα την άρνησή του.

Στη μάντρα του πατέρα μου διατηρούσα τότε από μεράκι κλουβιά με διάφορα πουλιά όπως περδίκια, ορτύκια καναρίνια, εξωτικά πουλιά, ακόμη και λαγό. Εγώ πήγαινα τότε δουλειά στα καλούπια. Ο πατέρας μου με προειδοποίησε ότι αν δεν θα ξεμάντριζα το κοπάδι, να πάρω τα κλουβιά με τα πουλιά και να τα φύγω. Επειδή ήμουν στη δουλειά, ο πατέρας μου πήρε την τσάπα και μου διέλυσε όλα τα κλουβιά».

Συνεχίζει ο ίδιος να λέει: «Ο πατέρας μου εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι δεν πήγα μαζί του στην κοινωνικό λειτουργό και με κατηγόρησε ότι δεν πάω δουλειά, ότι κοιμούμαι σε άγνωστο μέρος, ότι αγόρασα μοτοσυκλέτα και την οδηγώ επικίνδυνα θέτοντας σε κίνδυνο τους πεζούς. Αυτά περιλήφθηκαν στην έκθεση του Γραφείου Ευημερίας, η οποία λήφθηκε σοβαρά υπόψη από το δικαστήριο, το οποίο μου επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών μηνών στην ηλικία των 17 χρόνων, χωρίς να έχω προηγούμενο. Με φόβιζε γιατί δεν γνώριζα πως είναι η φυλακή και την ταύτιζα με αμερικάνικες φυλακές που έβλεπα στα έργα με διαδρόμους και μπαλκόνια. Δεν γνώριζα ότι η φυλακή της Κύπρου ήταν διαφορετική». «Το γεγονός της φυλάκισής μου -συνέχισε – με ουσιαστική συνδρομή και του πατέρα μου, με ενόχλησε. Όταν αποφυλακίστηκα και πήγα σπίτι διαπίστωσα ότι η μοτόρα μου κατασχέθηκε γιατί δεν είχα πληρώσει τις δόσεις. Μετά από αυτό πήγα και έκανα μια διάρρηξη ενός εργοστασίου σοκολατών στη Βιομηχανική Περιοχή Στροβόλου, όπου βρήκα 320 λίρες και αγόρασα μια μοτοσυκλέτα που μου άρεσε. Το έκανα και από αντίδραση γιατί ο πατέρας μου δεν μου υπέγραφε να πάρω τα λεφτά μου και γιατί θεωρούσα και θεωρώ ακόμη ότι αυτός με έχει στείλει στη φυλακή».

Image result for ανδρεας αριστοδημου γιουρουκης

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας! Το που είναι η αλήθεια και που η υπερβολή είναι κάτι που ξέρουν μόνο οι ίδιοι κάτι που εμείς δεν θα μάθουμε ποτέ!

Σας αφήνουμε με ένα μήνυμα που έστειλε στη συνέντευξη του για τους νέους:

«Ζητήσαμε από τον Ανδρέα να μας μιλήσει για τη σημερινή νεολαία και να δώσει το δικό του μήνυμα στους νέους με βάση και την εμπειρία που τον βαραίνει. Μας είπε ότι η σημερινή νεολαία είναι πολύ διαφορετική με τον τρόπο ζωής να έχει αλλάξει. Η πολλή ελευθερία, ανέφερε, που δόθηκε στους νεαρούς βλάφτει. Δεν γίνεται, συνέχισε, ένα μωρό 14-15 χρόνων να ξενυχτά μέχρι τις 4-5 το πρωί και να μην ενδιαφέρει τους γονιούς πού βρίσκεται με ποιους συναναστρέφεται. Ο Ανδρέας υποστηρίζει ότι η κακή παρέα μπορεί να καταστρέψει ένα νέο. Η οικογένεια ως το πρώτο κύτταρο πρέπει να είναι κοντά στο παιδί της. Δεν λέω, ανέφερε, τα παιδιά να είναι μαμμόθρεφτα και να μην εφοδιάζονται με όπλα ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής. Οι νεαροί, σημείωσε ο Ανδρέας, πρέπει να έχουν όρια στη ζωή τους και να μην τους δίνονται ανεξέλεγκτα λεφτά για να διασκεδάσουν μέχρι το πρωί. «Με το δικαιολογητικό των γονιών ότι αυτό που στερήθηκαν οι ίδιοι να το έχουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι καταστροφή συμπλήρωσε». Στις φυλακές ο Αριστοδήμου είδε πολλές περιπτώσεις νέων ανθρώπων που έχουν καταστραφεί με πρώτο τον ίδιο».

Πηγή : 24h / με πληροφορίες από troktikocy