Πέθαναν 9 περιμένοντας την ιατρική κάνναβη!

Του Μάριου Δημητρίου

«Πληροφορηθήκαμε από διάφορες οικογένειες ασθενών, ότι το Υπουργείο Υγείας έστειλε επιτέλους την πρώτη παραγγελία για νόμιμη εισαγωγή ιατρικής κάνναβης από το εξωτερικό στην Κύπρο», ανακοίνωσε το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης.

«Στο μεταξύ, συνεχίζουν να πεθαίνουν ασθενείς που είναι αδειούχοι για την ιατρική κάνναβη και που ακόμα δεν έχουν λάβει ούτε σταγόνα από το φάρμακο τους. Μέχρι στιγμής, μετρούμε εννέα (9) θανάτους ασθενών που έφυγαν από τη ζωή περιμένοντας», τονίζεται στην ανακοίνωση, που υπογράφει το μέλος του Σωματείου Πέτρος Ευδόκας. Ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, δήλωσε ότι πρόκειται για κατ’ εξαίρεση εισαγωγή κανναβινέλαιου που θα χορηγηθεί μόνο σε καρκινοπαθείς που έχουν λάβει σχετική άδεια από το Υπουργείο Υγείας. Διευκρίνισε στη συνάδελφο Σόφη Ορφανίδου, ότι πρόκειται για καρκινοπαθείς «που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ασθένειας, δηλαδή έχουν αποτύχει όλες οι θεραπείες στις οποίες έχουν υποβληθεί και πλέον η κατάστασή τους δεν είναι αναστρέψιμη».

«Μας απέκλεισαν εντελώς παράνομα»

Ο Πέτρος Ευδόκας σχολιάζει και την επεξεργασία νομοσχεδίου που αφορά στη νόμιμη χρήση της ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο και καταγγέλλει ότι το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης, «έχει αποκλειστεί εντελώς παράνομα από την συν-διαβούλευση για το νομοσχέδιο, σε παραβίαση των νόμων και οδηγιών της ΕΕ και των εντολών του Υπουργικού Συμβουλίου». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η παραγγελία του Υπουργείου Υγείας, είναι για την εξυπηρέτηση ασθενών που έχουν λάβει ειδική άδεια από τον Υπουργό Υγείας, για ιατρική χρήση της κάνναβης. Οι ασθενείς έχουν ενημερωθεί ότι η παραγγελία μπορεί να χρειαστεί ακόμα μερικούς μήνες να παρασκευαστεί και να αφιχθεί στην Κύπρο. Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να πεθαίνουν ασθενείς που είναι αδειούχοι για την ιατρική κάνναβη, και που ακόμα δεν έχουν λάβει ούτε σταγόνα από το φάρμακο τους. Αυτό συμβαίνει, διότι ο Υπουργός Υγείας διέπραξε ένα τεράστιο και «φονικό» σφάλμα, επιβάλλοντας περιορισμό στις άδειες για ιατρική κάνναβη, καθορίζοντας ότι η προμήθεια κάνναβης θα γίνεται μόνο από «κρατικά εγκεκριμένες πηγές». Δεδομένου ότι μέχρι τώρα, καμία χώρα δεν εξάγει στην Κύπρο νόμιμα, οι ασθενείς αναγκάζονται από την Υπουργική αυτή ρήτρα, είτε να παρανομούν εισάγοντας σκευάσματα κάνναβης από μυστικές πηγές προμήθειας, είτε να πεθαίνουν περιμένοντας».

Τα ακριβά σκευάσματα της Tilray

«Η παρούσα παραγγελία αποτελεί την δεύτερη απόπειρα», σύμφωνα με τους Φίλους της Κάνναβης. «Οι υπάλληλοι του Υπουργείου εργάστηκαν πολύ σκληρά για να υλοποιήσουν την ανέφικτη και άδικη οδηγία του Υπουργού, και πέρσι έκαμαν διαπραγματεύσεις και διευθετήσεις με μια εταιρία στον Καναδά. Για λόγους όμως που αφορούν τις ενδο-καναδικές συγκρούσεις συμφερόντων, οι διευθετήσεις ναυάγησαν, και τώρα το Υπουργείο μας, απευθύνθηκε σε μια θυγατρική καναδικής εταιρίας, που εδράζεται στην Κροατία και ονομάζεται Tilray. Γνωρίζουμε ότι τα σκευάσματα της Tilray που αναμένονται να αφιχθούν σε μερικούς μήνες, έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

• Είναι σκευάσματα καλής φαρμακευτικής ποιότητας, για ασθενείς που χρειάζονται μικρές ή συνήθεις ποσότητες (για τις πλείστες ασθένειες όπου ενδείκνυται κάνναβη).

• Παρ’ όλο που δεν είναι εύχρηστα για τους καρκινοπαθείς, γιατί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούν οι ασθενείς, απαιτούν πολύ πιο ψηλές συγκεντρώσεις Τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και Κανναβιδιόλης (CBD), θα μπορούν να ικανοποιήσουν κάποιους καρκινοπαθείς.

• Είναι πολύ ακριβά. Οι τιμές των σκευασμάτων που διατίθενται μέσα από τα παράνομα δίκτυα αλληλοϋποστήριξης των ασθενών, έχουν πολύ καλύτερες τιμές, και πιο ψηλές συγκεντρώσεις».

…και θέμα αντισυνταγματικότητας

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Κύπρο, το Σωματείο σημειώνει τα εξής: «Οι άδειες μέχρι τώρα έχουν δοθεί από τον Υπουργό Υγείας, μόνο σε καρκινοπαθείς. Αυτό αντιβαίνει σε σημαντικές αρχές του Συντάγματος, ιδίως την θεμελιακή αρχή της ισότητος. Το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, διασφαλίζει ότι εφ’ όσον έχει εγκριθεί ιατρική κάνναβη για τον ασθενή Α, τότε δικαιούται να λάβει ιατρική κάνναβη και ο ασθενής Β – ο νόμος είναι απόλυτος σε αυτό: «ΑΡΘΡΟΝ 28

1. Πάντες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, της διοικήσεως και της δικαιοσύνης και δικαιούνται να τύχωσι ίσης προστασίας και μεταχειρίσεως.

2. Έκαστος απολαύει πάντων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των προβλεπομένων υπό του Συντάγματος άνευ ουδεμιάς δυσμενούς διακρίσεως αμέσου ή εμμέσου εις βάρος οιουδήποτε ατόμου ένεκα της κοινότητος, της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, της γλώσσης, του φύλου, των πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, της εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, της γεννήσεως, του πλούτου, της κοινωνικής τάξεως αυτού ή ένεκα οιουδήποτε άλλου λόγου, εκτός εάν διά ρητής διατάξεως του Συντάγματος ορίζεται το αντίθετο».

unnamed 53

Αμέτρητες ώρες σε δικαστήρια

Στην ανακοίνωση των Φίλων της Κάνναβης προστίθεται ότι «οι πράξεις του Υπουργού που επιλεκτικά, τώρα περιορίζουν την πρόσβαση των ασθενών στην ιατρική κάνναβη, είναι σε παράβαση της πιο θεμελιώδους προστασίας που παρέχει το Σύνταγμα για τους πολίτες:

«ΑΡΘΡΟΝ 7, 1. Έκαστος έχει το δικαίωμα ζωής και σωματικής ακεραιότητος». Επιπλέον, είναι σε παράβαση των διατάξεων που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Χάρτα των Δικαιωμάτων των Ασθενών (2002), η οποία και αποτελεί μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου και των Εθνικών Δικαίων. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη δια νόμου να εφαρμόζει αυτά τα Δικαιώματα χωρίς καμία παρέκκλιση. Σε αυτήν καθορίζονται ξεκάθαρα και χωρίς καμία δυνατότητα παρερμηνείας ή παρανόησης, τα εξής: «5. Το Δικαίωμα στην Ελεύθερη Επιλογή. Το κάθε άτομο έχει το Δικαίωμα να Επιλέγει Ελεύθερα ανάμεσα σε διαφορετικές θεραπευτικές διαδικασίες και παροχείς των, στη βάση επαρκούς πληροφόρησης». https://youtu.be/dI9POtmgo3cΔεδομένων των πιο πάνω επισημάνσεων για την παρανομία που έχει επιβάλει ο Υπουργός Υγείας στους ασθενείς, αναμένουμε ότι θα προκύψουν νέοι δικαστικοί αγώνες από ασθενείς που διεκδικούν το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατρική κάνναβη. Το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης, είναι έτοιμο να συνδράμει κάθε τέτοια νέα προσπάθεια. Έχουμε ήδη περάσει αμέτρητες ώρες σε δικαστήρια για την υπόθεση της ιατρικής κάνναβης και σιγά-σιγά κερδίζουμε όλες τις μάχες στις οποίες έχουμε εμπλακεί».

Εθελοντική επιστημονική τεχνογνωσία

Υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι «ενώ οι Φίλοι της Κάνναβης, φροντίζουμε αδιαλείπτως να ασκούμε κριτική στον Υπουργό Υγείας για τα θανάσιμα λάθη του, ταυτόχρονα συνεχίζουμε να παρέχουμε βοήθεια στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, για οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίζουν σε σχέση με την ιατρική κάνναβη. Παρέχουμε εθελοντικά επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία στο Υπουργείο, η οποία αξιοποιείται για την επιλογή των ορθών σκευασμάτων ιατρικής κάνναβης στις παραγγελίες του Υπουργείου. Αξιοποιείται επίσης για την καθοδήγηση γιατρών στην σύνταξη των συνταγών για την κάνναβη και για τον εμπλουτισμό γνώσης και πείρας των λειτουργών του Υπουργείου, ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς καλύτερα. Οι άδειες που έχει δώσει ο Υπουργός, συνεχίζουν να είναι επιλεκτικές και μόνον για κανναβινέλαιο. Δεν έχει δοθεί ακόμα, καμία έγκριση για άλλες μορφές ιατρικής κάνναβης, ούτε στην φυσική της φυτική μορφή, ούτε σε σκευάσματα που είναι ειδικά για εισπνοές, υπόθετα, κρέμες, ή για κάπνισμα, ενώ σε όλες τις χώρες και πολιτείες όπου λειτουργούν προγράμματα ιατρικής κάνναβης, η επιβολή μίας και μόνο μορφής σκευάσματος, θεωρείται εγκληματική στέρηση εις βάρος των ασθενών».

«Ναι στο ελεύθερο Ιερό Φυτό»

«Δεδομένων των πιο πάνω», καταλήγει η ανακοίνωση, «προβλέπουμε ότι πολλοί ασθενείς θα συνεχίσουν να επιλέγουν τις εναλλακτικές διαδρομές στην προμήθεια και χρήση της ιατρικής κάνναβης, διότι αυτό τους επιβάλλουν οι καταστάσεις, είτε αυτό αφορά την ποιότητα, είτε την τιμή των νόμιμων σκευασμάτων. Όσον δε αφορά τις χιλιάδες ασθενών που δεν έχουν καν άδεια για ιατρική κάνναβη, αυτοί θα συνεχίσουν να είναι καταδικασμένοι από ένα σκληρό και απάνθρωπο καθεστώς, να προμηθεύονται και να χορηγούνται το φάρμακο τους, εντελώς στην παρανομία. Το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια σε όλους τους ασθενείς που απευθύνονται κοντά μας, αλλά και συνεργασία με όλους όσους κρατικούς θεσμούς έχουν ανάγκη, ενδιαφέρον, ή προθυμία να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους, σε ό,τι αφορά την ιατρική κάνναβη. Προσβλέπουμε σε εκείνη την μέρα που το Ιερό Φυτό, θα αφεθεί ελεύθερο να προσφέρει τις ζωογόνες του χάριτες, χαρές και φαρμακευτικές ιδιότητες σε όλα τα άτομα που το επιθυμούν ή το έχουν ανάγκη, χωρίς κανένα περιορισμό. Θά ‘ρθει άσπρη μέρα και για μας…».

Error! Hyperlink reference not valid.

Φωτό: Ο Πέτρος Ευδόκας