Πρόταση νόμου για άνοιγμα της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας

Η πρόταση νόμου που συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, θα επιτρέψει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να προχωρήσει στην υλοποίηση της μεταβατικής περιόδου, η οποία θα επιτρέψει την είσοδο ιδιωτών παραγωγών ενέργειας -κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – και την πώλησή τους μέσω μηνιαίων συμβολαίων.

«Θα οδηγήσουμε ενώπιον της Ολομέλειας σε 15 μέρες την πρόταση νόμου, που ελπίζουμε να συνυπογράψουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις να εκδοθεί εντός ενός μηνός το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι κανονισμοί για τη νέα τάξη πραγμάτων την μεταβατική ρύθμιση, ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπορούν παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να ενταχθούν στο σύστημα με διμερή συμβόλαια ώστε μέχρι να είναι έτοιμη η μόνιμη λύση επαναλαμβάνω το 2019», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης, προσθέτοντας ότι από αυτή τη διευθέτηση θα υπάρξει μικρή μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Θα υπάρξει έστω μικρή μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με αυτό τον τρόπο αλλά και για να ξεκινήσει μια προεργασία για τη μόνιμη λύση για να μην τρέχουμε πίσω από νέα χρονοδιαγράμματα την επόμενη πενταετία ή και περισσότερα χρόνια», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως ο ίδιος είναι βέβαιος «ότι ψηφίζοντας αυτή την πρόταση νόμου και θέτοντας σε εφαρμογή τη δυνατότητα διμερών συμβολαίων με εκκαθάριση ορίζοντα ενός μηνός θα ξεκινήσει σιγά σιγά ο ελεύθερος ανταγωνισμός στον τομέα της ενέργειας».

«Αναμένουμε να δούμε πώς αυτό θα λειτουργήσει μέσα από τις τιμές που θα προκύψουν από τους παραγωγούς, το ενδιαφέρον των αγοραστών για να δούμε πραγματικά αν θα λειτουργήσει σιγά σιγά και ο ελεύθερος ανταγωνισμός της ενέργειας της Κύπρου», είπε.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του κόμματος Κώστας Κώστα εξέφρασε ανησυχίες για την χρονική περίοδο της μεταβατικής ρύθμισης κυρίως σε περίπτωση που οι κανόνες αγοράς που θα εκδώσει η ΡΑΕΚ δεν θα είναι έτοιμοι τον Ιούλιο του 2019.

Καταλόγισε στο Υπουργείο Ενέργειας και στον ΔΣΜΚ την «απόλυτη ευθύνη για τη φοβερή καθυστέρηση στη λειτουργία της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», η οποία όπως ανέφερε θα έπρεπε να ήταν έτοιμη τον Ιούλιο του 2016.

Μιλώντας στην Επιτροπή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Στέλιος Χειμώνας ανέφερε ότι το Υπουργείο συμφωνεί για μια μεταβατική περίοδο έτσι ώστε να εισαχθεί κάποιου είδους ανταγωνισμός στην αγορά. «Αυτό το βήμα θα βοηθήσει και την αγορά να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, όσο και να θέλουμε να είναι απλό το καινούργιο πλαίσιο και το πιο απλό θα είναι περίπλοκο. Θέλουμε τους παίκτες να προσαρμοστούν», συμπλήρωσε.

Σημείωσε δε ότι η στελέχωση και το καθεστώς του ΔΣΚΜ, ο οποίος εξαρτάται από την ΑΗΚ για την στελέχωσή του, ήταν ανασταλτικός παράγοντας στην υλοποίηση της ανταγωνιστικής αγοράς.

«Έχουμε συζητήσει με τη ΡΑΕΚ τη μεταβατική ρύθμιση, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και νομίζουμε ότι είναι ένα πλαίσιο που θα βάλει το νερό στο αυλάκι», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλικκάς, δήλωσε ότι θα μπορούσε σε προσωρινό στάδιο να λειτουργήσει μια μεταβατική ρύθμιση στη λογική ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα εκκαθαρίζεται σένα μήνα, δεν απαιτεί συστήματα και δεν θα επιβαρύνει τον Κύπριο καταναλωτή.

«Θα είναι μια λάιτ αγορά. Ήδη επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή και τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου θα είμαστε έτοιμοι», είπε.

Όπως είπε, μετά την έγκριση της νομοθετικής ρύθμισης, η ΡΑΕΚ θα εκδώσει προσχέδιο ρυθμιστικής απόφασης και ακολούθως θα δώσει περίοδο ενός μηνός για λήψη σχολίων και στη συνέχεια θα εκδοθούν οι λεπτομέρειες.

Ο Διευθυντής του ΔΣΜΚ Χρίστος Τρίαρος ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι ο διαχειστής μπορεί να παίρνει τις μετρήσεις σε μηνιαία βάση και να τις δίνει στους παραγωγούς- προμηθευτές.

Πάντως ο κ. Πουλλικάς έθεσε ως προϋπόθεση για την λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς την ανεξαρτησία του ΔΣΜ, καθώς, όπως είπε, δεν μπορούν λειτουργοί της ΑΗΚ που είναι αποσπασμένοι στον ΔΣΜΚ να παίρνουν δεδομένα των ανταγωνιστικών εταιρειών.

Σε σχέση με τη θέση της ΑΗΚ, η οποία δεν εκπροσωπήθηκε στην συνεδρία, ο κ. Χειμώνας είπε πως η Αρχή θεωρεί ότι θα πρέπει να παραμένει υπό την ΑΗΚ ο ΔΣΜΚ για διαχείριση του συστήματος ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί νέος οργανισμός για την διαχείριση της αγοράς.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε και άλλους δημόσιους οργανισμούς, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι συνέργειες εκεί, έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να ανεξαρτητοποιηθεί με σκοπό να λειτουργεί τις δύο ενέργειες», είπε ο κ. Χειμώνας.

Ελλείψεις στη στελέχωση του Διαχειριστή

Σύμφωνα με τον κ. Τρίαρο, ενώ το οργανόγραμμα του ΔΣΜΚ προνοεί για 78 άτομα, αυτή την στιγμή διαθέτει 36, ενώ έχει ζητήσει την πλήρωση 23 θέσεων, με το Υπουργείο Οικονομικών να έχει εγκρίνει 1,4 η αποδέσμευση των οποίων εκκρεμεί ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών.

Εξάλλου, ο κ. Πουλλικάς είπε ότι η ΡΑΕΚ ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα για τη φυγή εργαζομένων από τον ΔΣΜΚ.

Ο κ. Τρίαρος ανέφερε ότι δεν διαπίστωσε κύμα φυγής από τον ΔΣΜΚ. Όπως είπε, ζήτησαν τέσσερα πρόσωπα να φύγουν και πρόσθεσε ότι η πρόθεσή τους εντάσσεται μέσα στα πλαίσια του ότι το προσωπικό που εργάζεται εκεί είναι προσωπικό της ΑΗΚ και αντιλαμβάνεται τον ΔΣΜΚ ως τμήμα της ΑΗΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ