Τρεις αστυνομικίνες, 7 ύποπτοι, μια υπόθεση εικονικών γάμων…

Του Μάριου Δημητρίου

Με τις καταθέσεις τριών γυναικών αστυνομικών μαρτύρων κατηγορίας, συνεχίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017 στο τριμελές Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, με Πρόεδρο την Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστή Έλενα Εφραίμ, η δίκη επτά προσώπων (ενός Κύπριου, τριών Ρουμάνων και τριών Πακιστανών), στην πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα υπόθεση – την πρώτη που εκδικάζεται στην Κύπρο – με μαρτυρίες θυμάτων και αφορά εμπορία ενήλικων προσώπων, με σκοπό τη διάπραξη του ποινικού αδικήματος του εικονικού γάμου.

Η αυλαία της εκδίκασης άνοιξε στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2017, με την παρουσία της πρώτης μάρτυρος κατηγορίας, της 26χρονης Ρουμάνας, Alexandra Raluca Oprea, που διάβασε καταθέσεις της στην Αστυνομία, όπου κατάγγειλε παραπλάνηση και καταναγκαστικό εγκλεισμό της ίδιας και δύο άλλων κοπέλων από τη Ρουμανία, από κάποιους από τους κατηγορούμενους, σε διαμερίσματα στη Λευκωσία, με σκοπό να τις παντρέψουν με Πακιστανούς, παρά τη θέλησή τους. Όπως αναφέραμε σε σχετικό ρεπορτάζ μας, η Raluca Oprea αντεξετάστηκε σκληρά από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων, οι οποίοι αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς της και υποστήριξαν ότι λέει ψέματα και ότι οι πελάτες τους είναι αθώοι.

Προστέθηκε και η 18η κατηγορία!

Τις καταγγελίες της Raluca Oprea, στήριξε η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Φλωρέντζου, η οποία στη δικάσιμο της 27ης Ιανουαρίου 2017, ζήτησε από το Δικαστήριο – και το αίτημά της εγκρίθηκε – να προστεθεί άλλη μια κατηγορία στο κατηγορητήριο. Η κατηγορία αυτή – η 18η στη σειρά – αναφέρει ότι «οι κατηγορούμενοι σε άγνωστη ημερομηνία, μεταξύ των ημερομηνιών 3 Μαρτίου 2016 και 21 Μαρτίου 2016, στην Κυπριακή Δημοκρατία συνωμότησαν μεταξύ τους, όπως με απάτη ή με άλλο δόλιο τρόπο να καταδολιεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την τέλεση εικονικών γάμων με Ευρωπαίους πολίτες, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της παραχώρησης δελτίου παραμονής στη Δημοκρατία ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι κατηγορούμενοι δεν παραδέχτηκαν ενοχή, όταν ρωτήθηκαν σχετικά από την Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου.

Να αναφέρουμε ότι για τον κατηγορούμενο δικηγόρο Κρις Χριστοδουλίδη, παρουσιάζεται ο δικηγόρος Χρίστος Χριστοδούλου, για τον κατηγορούμενο Ρουμάνο γαμπρό του Samuel, o δικηγόρος Ροβέρτος Βραχίμης, για την κατηγορούμενη Ρουμάνα Elena Duca (η οποία μεταφέρθηκε στην Κύπρο για τη δίκη, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και είναι υπόδικη στις Κεντρικές Φυλακές) ο δικηγόρος Ανδρέας Καρεκλάς, για την κατηγορούμενη Ρουμάνα Christina Iordaehe και για τους δύο κατηγορούμενους Πακιστανούς φοιτητές ο δικηγόρος Ευάγγελος Χειμώνας και για τον τρίτο κατηγορούμενο Πακιστανό αιτητή ασύλου, μέχρι πρότινος υπόδικο, ο δικηγόρος Χρίστος Ιάσωνος.

Στη δικάσιμο της 27ης Ιανουαρίου 2017, ο Χρ. Ιάσωνος υπέβαλε αίτημα απόλυσης, με όρους, του πελάτη του, που έγινε αποδεκτό, εφόσον ο κατηγορούμενος κατέβαλε 10 χιλιάδες ευρώ, υπέγραψε γι’ αυτόν, αξιόχρεος εγγυητής για άλλες 10 χιλιάδες ευρώ, παρέδωσε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, τοποθετήθηκε το όνομά του στον κατάλογο προσώπων των οποίων απαγορεύεται η αναχώρηση από τη Δημοκρατία και παρουσιάζεται καθημερινά στον αστυνομικό σταθμό Πύλης Πάφου.

unnamed 51

Η 26χρονη Ρουμάνα Alexandra Raluca Oprea.

Καταγγελίες για γάμους με το ζόρι…

Η Raluca Oprea, που είναι αναγνωρισμένο θύμα εμπορίας προσώπων, από το Γραφείο της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων, υπό την προστασία του οποίου, είχε μεταφερθεί για τη δίκη στην Κύπρο από το Βουκουρέστι, για να δώσει στο Κακουργιοδικείο τη συγκλονιστική μαρτυρία της, επέμενε μέχρι τέλους σε όσα κατέθεσε στην Αστυνομία. Από το εδώλιο του μάρτυρα, διάβασε καταθέσεις της, της 23ης και 31ης Μαρτίου 2016, σε αστυνομικούς του Γραφείου Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων, για τις 18 μέρες που κατέθεσε ότι έζησε «κλειδωμένη», σε ουσιαστική κατάσταση ομηρείας, διαδοχικά σε τρία διαμερίσματα στη Λευκωσία, από τις 3 Μαρτίου 2016, που έφθασε στην Κύπρο με άλλες συμπατριώτισσές της, μέχρι τις 21 Μαρτίου 2016, που κατάγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία και απελευθερώθηκε από αστυνομικούς. Τέθηκε στη συνέχεια υπό την προστασία του Γραφείου της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων και διέμεινε σε καταφύγιο θυμάτων εμπορίας, για πέντε μήνες, μέχρι τις 20 Ιουλίου 2016, που αναχώρησε για τη Ρουμανία. Όπως είπε στις καταθέσεις της η Raluca, τις περισσότερες από εκείνες τις μέρες της παραμονής της στην Κύπρο, τις πέρασε κλειδωμένη, παρά τη θέλησή της και υπό τις απειλές των δύο κατηγορούμενων Ρουμάνων γυναικών, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους, επιδίωκαν να παντρέψουν την ίδια και τρεις άλλες κοπέλες που ήρθαν μαζί της από τη Ρουμανία, με Πακιστανούς, σε εικονικούς γάμους.

«Να ετοιμαστούν για να είναι όμορφες»

Τη μαρτυρία της στη δικάσιμο της 27ης Ιανουαρίου 2017, έδωσε πρώτη η αστυνομικός του ΤΑΕ Λευκωσίας Κάλια Κουσουλίδου, που διάβασε κατάθεσή της σε σχέση με τη συμμετοχή της στην αστυνομική επιχείρηση της 21ης Μαρτίου 2016 από μέλη του ΤΑΕ, της ΥΑΜ και του ΟΠΕ, στο διαμέρισμα όπου διέμεναν οι τρεις Ρουμάνες παραπονούμενες. Από το ΤΑΕ Λευκωσίας συμμετείχε επίσης στην επιχείρηση η λοχίας Νατάσα Αναστασιάδου, που κατέθεσε στη συνέχεια. Η κυρία Κουσουλίδου είπε μεταξύ άλλων ότι κτύπησε η ίδια την πόρτα, ότι της άνοιξε ένας Πακιστανός και ότι προχώρησαν για έρευνα, αφού του έδειξε την αστυνομική της ταυτότητα και αφού εκείνος τους έδωσε τα δικά του στοιχεία και τη γραπτή συγκατάθεσή του, για την έρευνα. Πρόσθεσε ότι στο σαλόνι υπήρχαν κάποιοι αλλοδαποί και ότι σε δωμάτιο του διαμερίσματος συνάντησαν 4 Ρουμάνες. Από αυτές, η κοπέλα που τους είπε ότι είναι η Alexandra Raluca Oprea, τους ανέφερε ότι δεν είχαν τις ταυτότητές τους στην κατοχή τους – εκτός από την 36χρονη, Christina Iordaehe, που περιλήφθηκε αργότερα, ανάμεσα στους επτά κατηγορούμενους – και ότι τις δικές τους ταυτότητες, τις κατακρατούσαν οι αλλοδαποί, με σκοπό το γάμο, χωρίς τη θέληση τους. Η αστυνομικός πρόσθεσε ότι παρέλαβαν από το διαμέρισμα ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή και κινητά τηλέφωνα των Πακιστανών και ότι την ίδια μέρα, 21 Μαρτίου 2016, ανέκρινε στο ΤΑΕ Λευκωσίας με τη βοήθεια διερμηνέως, την Christina Iordaehe. Η τελευταία, απαντώντας σε ερωτήσεις της Κουσουλίδου, σύμφωνα με την αστυνομικό, ενέπλεξε στην υπόθεση την Elena Duca, ισχυριζόμενη ότι η Duca της έδωσε 300 ευρώ, μετά που επέστρεψε από την Κύπρο στη Ρουμανία και αφού παντρεύτηκε με ένα Πακιστανό το 2015, με τον οποίο συγκατοίκησε για ένα διάστημα. Η Christina Iordaehe, είπε στην αστυνομικό ότι επέστρεψε στην Κύπρο τον Φεβρουάριο 2016, οπότε ενημερώθηκε ότι ο άντρας της, έφυγε στην Αυστρία και ότι στη συνέχεια, τη φιλοξένησε η Mari (αδελφότεκνη της Elena Duca), μια από τις κοπέλες που ήρθε με την Alexandra Raluca Oprea. Η Christina Iordaehe, είπε στην ανακρίτρια, ότι η ίδια έβγαινε έξω μαζί με τη Mari, αλλά ότι οι άλλες τρεις συμπατριώτισσές της (Raluca, Adina και Elena), δεν έβγαιναν ποτέ έξω από το διαμέρισμα. Ανέφερε ακόμα ότι η Betty, (κόρη της Elena Duca), πήρε τις δύο από τις τρεις γυναίκες, την Elena και την Adina, σε άλλο διαμέρισμα, «όπου θα βρίσκονταν οι αλλοδαποί, με σκοπό να συνηθίσουν να είναι μαζί τους».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, το απόγευμα της ίδιας μέρας, η Christina Iordaehe πήγε μαζί με την Adina και την Elena στην οδό Λήδρας, όπου αγόρασαν φαγητό από το McDonald’s και πήραν και στη Raluca, η οποία έμεινε στο διαμέρισμα. Πρόσθεσε ότι το ίδιο βράδυ, ένας από τους άντρες που έμενε στο ίδιο διαμέρισμα μαζί τους, τον οποίο δεν γνωρίζει, είπε στην Adina και Elena μέσω της Ralouca η οποία μιλά αγγλικά, ότι η Elena παντρεύεται. Είπε ότι τόσο η ίδια, όσο και η Ralouca, πήγαν στο δημαρχείο μαζί τους, γιατί δεν ήθελαν να μείνουν μόνες στο διαμέρισμα και ότι η ίδια έδωσε ρούχα στην Elena για να φορέσει και τους είπε «να ετοιμαστούν για να είναι όμορφες». Σύμφωνα με τα λεγόμενά της στην αστυνομικό, η Christina Iordaehe έλεγε στις κοπέλες να μη βγαίνουν έξω από το διαμέρισμα, «λόγω του ότι έξω στο δρόμο είναι επικίνδυνα».

«Παραβήκατε κανόνες δεοντολογίας»

Αντεξεταζόμενη διαδοχικά από τους τέσσερις δικηγόρους των κατηγορουμένων, η αστυνομικός Κ. Κουσουλίδου, επέμενε ότι «κατέγραψε όσα της είπε η Christina Iordaehe, τα οποία και υπέγραψε η ίδια η ανακρινόμενη και η διερμηνέας» και απέρριψε τις υποβολές, ιδιαίτερα του δικηγόρου της κατηγορούμενης Elena Duca, Ανδρέα Καρεκλά, ότι η αστυνομικός, «δεν έλαβε τα δέοντα μέτρα προειδοποίησης» και ότι «έχει παραβεί κανόνες δεοντολογίας γιατί δεν επέστησε με τον ορθό τρόπο, την προσοχή της ανακρινόμενης, στα ρουμάνικα, μέσω της διερμηνέως». Υπέβαλε ο δικηγόρος, ότι αν η αστυνομικός διεξήγε «σωστά» την ανάκριση, «δεν θα έπαιρνε τις απαντήσεις που λέει ότι πήρε». Υπέβαλε ακόμα ο Ανδρέας Καρεκλάς ότι «η μάρτυρας, ουδέποτε ανέφερε ότι έστειλε τρεις κοπέλες στην Κύπρο και ότι ήταν κλειδωμένες στο διαμέρισμα. Την αναφορά στην Elena Duca, την βάλατε εκ του πονηρού και δεν σας είχε αναφερθεί από την κοπέλα. Όσα γράφετε εναντίον της Elena Duca, δεν αναφέρθηκαν από τη μάρτυρα, την οποία ανακρίνατε προφορικά».

Το νήμα κινήθηκε από το Κίτι!

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε η μαρτυρία και η αντεξέταση της λοχία του ΤΑΕ Λευκωσίας, Νατάσας Αναστασιάδου, που ανέγνωσε κατάθεσή της στην Αστυνομία, σύμφωνα με την οποία, στις 21 Μαρτίου 2016, έλαβε σχετικές οδηγίες από τον Υπεύθυνο του ΤΑΕ Υπαστυνόμο Κούμεττο Κούμεττου και μετέβη με την αστυνομικό Κάλια Κουσουλίδου και με μέλη της ΥΑΜ και του ΟΠΕ, σε διαμέρισμα στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας, στην οδό Αχιλλέως 14 στη Λευκωσία. Η επιχείρηση αυτή είχε στόχο όπως είπε, «τον εντοπισμό των αλλοδαπών κοπέλων, αλλά και των αλλοδαπών που τις κρατούν κλειδωμένες στο διαμέρισμα», σύμφωνα με αναφορά από τον αστυνομικό σταθμό Κιτίου. Στον σταθμό είχε αποταθεί λίγες ώρες προηγουμένως, η Mihaela Dragomir από τη Ρουμανία η οποία διαμένει στο Κίτι και είχε καταγγείλει ότι μια κοπέλα από τη Ρουμανία με το όνομα Alexandra Raluca Oprea, μαζί με άλλες κοπέλες από τη Ρουμανία, κρατούνται από άγνωστους, στο συγκεκριμένο διαμέρισμα στη Λευκωσία. Η καταγγέλλουσα, είχε δείξει στον λοχία του αστυνομικού σταθμού Κιτίου, φωτογραφίες που της είχε στείλει η Raluca Oprea από το κινητό της και απεικόνιζαν δύο διευθύνσεις, τις οδούς Αχιλλέως και Μαρίκας Κοτοπούλη, στη Λευκωσία.

Η Νατάσα Αναστασιάδου, ανέφερε ότι τόσο οι 4 Ρουμάνες, όσο και οι 6 Πακιστανοί που συνελήφθηκαν μέσα στο διαμέρισμα, οδηγήθηκαν στα γραφεία του ΤΑΕ Λευκωσίας για ανάκριση. Αντεξετάζοντας την Ν. Αναστασιάδου, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, της υπέβαλαν ότι οι κοπέλες στο διαμέρισμα δεν ήταν κλειδωμένες, ότι μπορούσαν να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στο διαμέρισμα και ότι δεν ήταν κλειδωμένο το δωμάτιο τους.

unnamed 50

Τα δύο Ημερολόγια της Κατερίνας

Όμως την πιο σκληρή αντεξέτασή τους, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, την επιφύλαξαν για την λοχία Κατερίνα Χείλη, του Γραφείου της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων, η οποία στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, διάβασε τα δύο Ημερολόγια Ενεργείας που ετοίμασε για την υπόθεση, όπου κατέγραψε τις συνεντεύξεις που πήρε από την Alexandra Raluca Oprea και την Elena Petrascu στα γραφεία του ΤΑΕ Λευκωσίας, στις 21 Μαρτίου 2016, με τη βοήθεια διερμηνέως. Οι δύο κοπέλες στις συνεντεύξεις τους, που λήφθηκαν ξεχωριστά, περιέγραψαν με τον ίδιο τρόπο και ενοχοποιούν τα ίδια ονόματα που εμπλέκονται στην υπόθεση και στις συνθήκες άφιξης και παραμονής τους στην Κύπρο, το διάστημα 3-21 Μαρτίου 2016.

Είπε ότι οι δύο κοπέλες, ήταν στο αρχικό εκείνο στάδιο, «πιθανά θύματα εμπορίας» και ότι «είχαν ένα μήνα περίσκεψη, μέχρι ν’ αποφασίσουν αν θα συνεργαστούν με την Αστυνομία, για να καταθέσουν εναντίον των υπόπτων». Εξήγησε ότι δεν επρόκειτο για γραπτές καταθέσεις των πιθανών θυμάτων και ότι δεν καταγράφηκαν επί λέξει, τα λόγια τους.

Αντεξετάζοντας την Κατερίνα Χείλη, ο Ευάγγελος Χειμώνας, υπέβαλε ότι «οι καταθέσεις αυτές είναι εκ των υστέρων κατασκευασμένες», για να πάρει την απάντηση από τη λοχία, ότι στα Ημερολόγια Ενεργείας «δεν αναφέρει ότι έλαβε καταθέσεις» και ότι επρόκειτο για συνεντεύξεις που πήρε την ίδια μέρα. «Τα κατασκεύασες εκ των υστέρων και έκανες προσπάθεια να διαφοροποιήσεις τα λόγια της κάθε κοπέλας, για να φανεί ότι σου είπαν οι δύο κοπέλες το ίδιο πράγμα», συνέχισε ακάθεκτος ο Ευ. Χειμώνας. «Είναι τα λόγια τους, ό,τι μου είπαν, αφού αναφέρονταν στα ίδια γεγονότα που είχαν ζήσει μαζί», του απάντησε η αστυνομικός. Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο δικηγόρος Χρίστος Ιάσωνος, υπέβαλε στη μάρτυρα κατηγορίας ότι «η Raluca ποτέ δεν σου ανέφερε ότι την εμπόδιζαν οποιοιδήποτε Πακιστανοί». Του απάντησε ότι θυμάται ότι αυτό της είπε η Raluca και πρόσθεσε ότι «δεν θυμάμαι να μου ανέφερε βία».

Στη συνέχεια πήρε σειρά για αντεξέταση ο Ανδρέας Καρεκλάς, που υπέβαλε στην Κ. Χείλη, ότι «όλα όσα γράφετε στο τρίτο πρόσωπο, είναι παραπλανητικά και ό,τι αναφέρετε για την Elena Duca, είναι δικές σας, υστερόβουλες σκέψεις, που προστέθηκαν για να ενοχοποιήσουν την κυρία Duca». Η λοχίας απάντησε ότι «δεν γνώριζα την κυρία Duca για να ξέρω τι έκανε» και ότι έγραψε ό,τι της είπαν οι δύο κοπέλες. «Τα γεγονότα», πρόσθεσε, «ήταν τα ίδια, αφού μαζί ήρθαν οι κοπέλες, μαζί παραλήφθηκαν στο αεροδρόμιο, μαζί διέμεναν στο διαμέρισμα και τα εμπλεκόμενα άτομα είναι τα ίδια». Ο Α. Καρεκλάς της υπέβαλε ότι «τα Ημερολόγια Ενεργείας παρουσιάστηκαν μετά την καταχώρηση του μαρτυρικού υλικού ενώπιον του Κακουργιοδικείου, με σκοπό να βοηθήσετε το ανακριτικό έργο. Σας υποβάλλω ότι όλες οι ενέργειες που έγιναν με το Ημερολόγιο Ενεργείας, δεν ανταποκρίνονται στη νομιμότητα, με σκοπό να ενοχοποιήσουν τους κατηγορούμενους και ειδικά την την Elena Duca».

«Μια παρανόμως ληφθείσα μαρτυρία»

Τέλος, απαντώντας στην αντεξέταση του δικηγόρου Χρίστου Χριστοδούλου, η λοχίας ανέφερε ότι Προϊστάμενή της είναι η Υπαστυνόμος Ρίτα Σούπερμαν, Επικεφαλής του Γραφείου της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων. Ο δικηγόρος, της υπέβαλε ότι «ο ρόλος του Ημερολογίου Ενεργείας, είναι να πάει αυτοβούλως κάποιος παραπονούμενος, να κάνει ένα παράπονο. Όχι να τον πάρετε από το χέρι για να καταγράψει ό,τι θέλετε, μετά από δική σας παρέμβαση και του διερμηνέα. Σας υποβάλλω ότι η όλη διαδικασία, είναι ουσιαστικά μια προσπάθειά σας για να λάβετε μια παρανόμως ληφθείσα μαρτυρία», είπε ο Χρ. Χριστοδούλου και ρώτησε: «Γιατί δεν λάβατε ανακριτική κατάθεση από την αρχή;».

Η λοχίας Κ. Χείλη, απάντησε ότι «από τα όσα αναφέρθηκαν, είχαμε ενδείξεις ότι οι κοπέλες ήταν πιθανά θύματα εμπορίας. Από τη στιγμή που υπάρχουν αυτές οι ενδείξεις, τότε σε καμιά περίπτωση λαμβάνεται ανακριτική κατάθεση, και το πρόσωπο τυγχάνει χειρισμού, ως θύμα εμπορίας προσώπων».

Να αναφέρουμε ότι επόμενες δικάσιμοι της υπόθεσης, ορίστηκαν για 10 , 16 και 17 Φεβρουαρίου 2017, μετά και από παρέμβαση της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Έλλης Φλωρέντζου, ότι χρειάζεται χρόνο, αφού αναμένει να επικοινωνήσει με θύματα στη Ρουμανία. Στο τέλος της διαδικασίας, ο δικηγόρος Ανδρέας Καρεκλάς, ζήτησε να καταγραφεί στο Δικαστήριο, ότι η πελάτισσά του Elena Duca, κινδύνευσε δύο φορές να πεθάνει στη φυλακή, επειδή δεν της έδιναν ινσουλίνη».

Φωτό: Η Υπαστυνόμος Ρίτα Σούπερμαν, Επικεφαλής του Γραφείου της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων, σε πρόσφατη παρέμβασή της στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.