Τρεις παντρεύτηκαν, τέσσερις αθωώθηκαν

Του Μάριου Δημητρίου

Μια αθώωση με…σημασία, είναι για τον δικηγόρο Κρις (Χρίστο) Χριστοδουλίδη από τη Λευκωσία, η απαλλαγή του από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, για το αδίκημα της συνωμοσίας, με Πακιστανό, για διάπραξη πλημμελήματος, δηλαδή το αδίκημα του εικονικού γάμου και για το ότι συνέβαλε στην τέλεση εικονικού γάμου, με αποκλειστικό σκοπό την παραμονή του Πακιστανού, στη Δημοκρατία.

Κατηγορούμενοι, εκτός από τον Χριστοδουλίδη, ήταν και τρεις Πακιστανοί που τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2016, παντρεύτηκαν με Ρουμάνες στο Δημαρχείο Αραδίππου. Η ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης του Επαρχιακού Δικαστή Λάρνακας Λοϊζου Μουγή, έγινε στις 24 Ιανουαρίου 2017, τρεις μέρες πριν τη δικάσιμο της 27ης Ιανουαρίου 2017, σε άλλη σοβαρή υπόθεση εμπορίας ενήλικων προσώπων, με σκοπό τη διάπραξη του ποινικού αδικήματος του εικονικού γάμου, στο τριμελές Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, όπου μεταξύ των 7 κατηγορουμένων, περιλαμβάνεται ο Κρις Χριστοδουλίδης.

Ο Bashir, ο Mosaraf και ο Mohamad

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Λάρνακας, ήταν κατά σειρά οι Πακιστανοί Bashir Uddin, Md Mosaraf Hossain, Mohamad Mohiuddin και ο Κρις Χριστοδουλίδης. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Λ. Μουγή, «οι κατηγορούμενοι 1 και 2 αντιμετώπιζαν τέσσερις κατηγορίες ο καθένας, για τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, της δόλιας τέλεσης γάμου και της ψευδούς δήλωσης, ενώ ο κατηγορούμενος 3 πέραν των πιο πάνω και ότι συνωμότησε με τον κατηγορούμενο 4 να διαπράξουν πλημμέλημα και ο κατηγορούμενος 4 από μόνος του, το αδίκημα της συμβολής στην τέλεση εικονικού γάμου. Όσον αφορά τις κατηγορίες που αφορούν αδικήματα συνωμοσίας, κατηγορούνται ότι συνωμότησαν για να τελέσουν εικονικό γάμο και να δώσουν ψευδή έκθεση για παροχή άδειας παραμονής, ενώ κατηγορούνται και για το ότι δόλια τέλεσαν εικονικό γάμο και ότι προέβηκαν σε ψευδή δήλωση».

Η Mihaella, η Bianca και η Gabriella

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «στην παρούσα υπόθεση οι κατηγορούμενοι 1-3 κατηγορούνται ότι στις 19 Φεβρουαρίου 2016, 10 Φεβρουαρίου 2016 και 11 Ιανουαρίου 2016 στο Δημαρχείο Αραδίππου, με δόλιο σκοπό υπόβαλαν τον εαυτό τους σε τέλεση γάμου, με τις Mihaella Grigore, Bianca Victoria Dragoman και Gabriella Siouraca αντίστοιχα, γνωρίζοντας ότι η τέλεση αυτή, δεν τους καθιστά νόμιμα παντρεμένους. Τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, ότι και οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι, τέλεσαν γάμο στο Δημαρχείο Αραδίππου στις ως άνω αναφερόμενες ημερομηνίες, με τα πιο πάνω αναφερόμενα πρόσωπα από τη Ρουμανία. Προς τούτο κατατέθηκαν και τα πιστοποιητικά γάμου που αφορούν τους κατηγορούμενους 1, 2 και 3. Περαιτέρω κατατέθηκε εκ συμφώνου και για την αλήθεια του περιεχομένου της, η κατάθεση του Σταύρου Χατζηχαραλάμπους που αναφέρει ότι τέλεσε τους τρεις γάμους και τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα στάδια. Οι γάμοι αυτοί δεν ακυρώθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά ούτε και έχει τεθεί οιαδήποτε μαρτυρία ότι ήταν παράτυποι ή παράνομοι, λόγω του ότι έγιναν από αναρμόδιο πρόσωπο, ή όχι πάσχουν από οποιοδήποτε ελάττωμα ή αντίκεινται σε οποιαδήποτε διαταγή νόμου που να τους καθιστά άκυρους ή παράνομους. Το αντίθετο. Ο μάρτυρας Χατζηχαραλάμπους αναφέρει ότι τέλεσε τους γάμους με την προβλεπόμενη διαδικασία. Για στοιχειοθέτηση των αδικημάτων, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η τέλεση των γάμων είναι τέτοια, που να μην καθιστά τα πρόσωπα αυτά, μη νόμιμα παντρεμένα. Ακόμα όμως και να υπήρχε τέτοιο ζήτημα, οι κατηγορούμενοι θα έπρεπε να το γνωρίζουν από την αρχή και εν τούτοις να προχωρούσαν στην τέλεση τέτοιου γάμου».

eikonikoi gamoi 1

Νόμιμα παντρεμένοι οι κατηγορούμενοι

«Στην υπό εξέταση υπόθεση», σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, «και οι τρεις γάμοι τελέστηκαν στο Δημαρχείο Αραδίππου, από αρμόδιο πρόσωπο και καθόλα νομότυπα. Συνεπώς, ακόμα και αν γίνει δεκτό ότι έγιναν με δόλιο σκοπό ή ανέντιμα, δεν συνεπάγεται ότι οι γάμοι αυτοί χάνουν τη νομιμότητά τους, που θα καθιστούσε τους κατηγορούμενους 1-3, μη νόμιμα παντρεμένους. Ούτε και υπάρχει μαρτυρία ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι η τελετή αυτή, δεν τους καθιστούσε νόμιμα παντρεμένους. Οι γάμοι τελέστηκαν στο Δημαρχείο Αραδίππου, που είναι ένας αναγνωρισμένος από τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατία τόπος τέλεσης γάμου, γεγονός που τους καθιστά νόμιμα παντρεμένους, εκτός και αν αποφασιστεί διαφορετικά από αρμόδιο όργανο του κράτους, κάτι το οποίο θα έθετε την υπόθεση σε εντελώς διαφορετικές βάσεις, αλλά με το βάρος της απόδειξης του αδικήματος, να βρίσκεται στους ώμους της Κατηγορούσας Αρχής».

«Δεν ήταν ψευδής η δήλωση»

Στην απόφαση, υπογραμμίζεται ότι «με βάση τις λεπτομέρειες των κατηγοριών για το αδίκημα της ψευδούς δήλωσης από πρόσωπο το οποίο κάνει οποιαδήποτε ψευδή έκθεση, κατάθεση ή δήλωση, αναφορικά με αίτηση για άδεια ή έγκριση να παραμείνει στη Δημοκρατία, είτε για τον εαυτό του, είτε για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος». Προστίθενται τα εξής: «Οι κατηγορούμενοι 1-3, κατηγορούνται ότι μετέβηκαν στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης στις 22 Φεβρουαρίου 2016, στις 15 Φεβρουαρίου 2016 και στις 11 Ιανουαρίου 2016 αντίστοιχα ο καθένας και προέβηκαν σε ψευδή δήλωση, με σκοπό να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στην Κύπρο. Η ψευδής δήλωση ήταν ότι τέλεσαν γνήσιο και νόμιμο γάμο. Το ότι και οι τρεις κατηγορούμενοι μετέβηκαν στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης για να δηλώσουν τους γάμους που τέλεσαν, δεν έχει αμφισβητηθεί. Κατατέθηκαν εν πάση περιπτώσει, οι καταθέσεις των Ηλιάνας Χατζημιχαήλ και Ιωάννας Γενναδίου, που εργάζονται στο πιο πάνω Τμήμα, όπου και αναφέρουν το όλο ιστορικό. Με βάση το νόμο, θα πρέπει η ψευδής δήλωση να γίνεται σε σχέση με την αίτηση για άδεια ή έγκριση παραμονής στη Δημοκρατία. Η Κατηγορούσα Αρχή αναφέρει ότι η ψευδής δήλωση, είναι ότι τέλεσαν γνήσιο και νόμιμο γάμο. Το αν είναι γνήσιος ή όχι ο γάμος για σκοπούς εξέτασης των υπό κρίση κατηγοριών, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η δήλωση να είναι ψευδής. Στην προκειμένη περίπτωση, ψευδής θα ήταν η δήλωση ότι τέλεσαν γάμο, ενώ στην πραγματικότητα τέτοιος γάμος ουδέποτε τελέστηκε, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Δεδομένο είναι ότι και οι τρεις κατηγορούμενοι τέλεσαν γάμο με άλλα πρόσωπα στο Δημαρχείο Αραδίππου, στις 19 και 10 Φεβρουαρίου 2016 και 11 Ιανουαρίου 2016».

Οι γυναίκες δεν κατέθεσαν στο Δικαστήριο

«Ενόψει των ανωτέρω», συνεχίζει απόφαση Μουγή, «δεν μπορεί να γίνει λόγος για διάπραξη των αδικημάτων της συνωμοσίας για δόλια τέλεση γάμου ή για ψευδή δήλωση, που αφορούν οι καταγορίες. Σημασία έχει και το γεγονός ότι ουδεμία από τις γυναίκες που αναφέρονται στις λεπτομέρειες των αδικημάτων και τις οποίες οι κατηγορούμενοι 1-3 παντρεύτηκαν, έχει καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου. Οι κατηγορούμενοι 3 και 4 αντιμετωπίζουν και το αδίκημα της συνωμοσίας για διάπραξη πλημμελήματος δηλαδή το αδίκημα του εικονικού γάμου και ότι ο κατηγορούμενος 4 συνέβαλε στην τέλεση εικονικού γάμου με αποκλειστικό σκοπό την παραμονή του κατηγορουμένου 3 στη Δημοκρατία. Συστατικό στοιχείο του αδικήματος, είναι ο γάμος να τελεστεί μεταξύ πολίτη της Δημοκρατίας ή αλλοδαπού που διαμένει νόμιμα στη Δημοκρατία, με αλλοδαπό που θα έχει σαν σκοπό, την είσοδο και παραμονή του τελευταίου, στη Δημοκρατία. Η μαρτυρία που έχει τεθεί ενώπιον μου, είναι ότι ο κατηγορούμενος 3 τέλεσε γάμο με την Gabriella Siouraca από τη Ρουμανία. Δεν υπάρχει ίχνος μαρτυρίας όμως, ότι το εν λόγω πρόσωπο διέμενε νόμιμα στη Δημοκρατία, πριν και κατά τον χρόνο που τελέστηκε ο γάμος και ως εκ τούτου δεν στοιχειοθετείται το συστατικό στοιχείο του αδικήματος, ότι η Gabriella Siouraca διέμενε νόμιμα στη Δημοκρατία, πριν και κατά τον χρόνο που τελέστηκε ο γάμος. Το πιο πάνω συστατικό δεν αποδεικνύεται, έστω και αν γίνει δεκτό ότι ο κατηγορούμενος 3, την παντρεύτηκε για να παραμείνει ο ίδιος στην Κύπρο. Δεδομένου τούτου, δεν είναι δυνατό να στοιχειοθετηθεί, ακόμα και γι’ αυτό το στάδιο της διαδικασίας, ότι οι κατηγορούμενοι 3 και 4, συνωμότησαν για την τέλεση εικονικού γάμου και ο κατηγορούμενος 4 ότι συνέβαλε στην τέλεση εικονικού γάμου. Ως εκ τούτου, όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώνονται και απαλλάττονται από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν».