Τσαβούσογλου: Έχουμε ακόμη ελπίδα για το Κυπριακό

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι στην Κύπρο υπάρχει μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Το ψευδοκράτος πήρε μια στάση καθαρή για δίκαιη και μόνιμη λύση και ήταν θετική, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θέλει να γίνει χώρα της ΕΕ αλλά “αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχτούμε κάθε υπαγόρευση”.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκία είπε ότι το αίτημα για ένταξη στην ΕΕ “δεν είναι προσωπικό, είναι μια στρατηγική επιλογή”. “Εμείς θέλουμε να γίνουμε πλήρες μέλος αλλά εάν η ΕΕ δεν μας θέλει ας το πει καθαρά και ειλικρινά. Εμείς δεν αλλάξαμε άποψη”, είπε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη πως εάν η ΕΕ δεν διευρυνθεί θα χάσει τη δύναμή της. “Δυστυχώς κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες σκέφτονται βραχυπρόθεσμα, στενά. Το όραμα της ίδρυσης της ΕΕ δεν διατηρείται σήμερα στο ίδιο επίπεδο. Κάποιοι αρνούνται τις κοινές αξίες και θέλουν να κτίσουν τείχη ανάμεσα στους πολιτισμούς και τις θρησκείες. Αυτή η λογική θα μετατρέψει την Ευρώπη σε μια άρρωστη ήπειρο. Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που να είναι ενωτική, να υπερασπίζεται την κοινή ζωή και να σέβεται την διαφορετικότητα”, ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν η Τουρκία έχει υπερβεί τη συνθήκη της Λωζάνης και ακολουθεί πολιτική οθωμανική, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που πάντοτε τηρεί τις υποσχέσεις της, σέβεται τις συμφωνίες που υπέγραψε, κριτική μπορεί ασφαλώς να υπάρχει.” Η Ισπανία δεν επικρίνει καθόλου τις συμφωνίες που υπέγραψε; Για παράδειγμα πριν 22 χρόνια στη Βοσνία υπεγράφη μια συμφωνία. Αυτή η συμφωνία ήταν αναγκαία για να τελειώσει ο πόλεμος αλλά μπορεί τώρα κάποιος να πει ότι ήταν εξαιρετική; Η Τουρκία σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτονικών της χωρών. Ναι, με την Ελλάδα έχουμε κάποια προβλήματα, οι απόψεις μας δεν είναι να αυξήσουν την ένταση αλλά για να τη μειώσουν. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ καλές και όλα τα κανάλια επικοινωνίας μας είναι ανοιχτά. Δηλαδή, αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι ελευθερία της έκφρασης να επικρίνει κανείς τις συμφωνίες του παρελθόντος. Αυτό ποτέ δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει βλέψεις στα εδάφη των γειτονικών χωρών”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ