Κασουλίδης-Ντάνκαν συζήτησαν: Επανέναρξη συνομιλιών, ασφάλεια και τέσσερις ελευθερίες

Ο κ. Κασουλίδης έθεσε στον Βρετανό αξιωματούχο τρία ζητήματα: την κατά την ελληνοκυπριακή πλευρά αναίτια διακοπή των συναντήσεων των δύο ηγετών στην Κύπρο, τη σπουδαιότητα που έχει για τους Ελληνοκύπριους μια αποδεκτή συμφωνία στο θέμα της ασφάλειας και τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες.

Σε ό,τι αφορά την αναβολή της σειράς των συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης με δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον Υπουργό Ευρώπης καταλόγισε «ελαφρότητα» στην τουρκοκυπριακή πλευρά για την απόφασή της να απέχει και πρόσθεσε: «Περιέγραψα στον σερ Άλαν ότι η προσωρινή διακοπή των συναντήσεων των δυο ηγετών είναι τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό και σημείωσα ότι οι λόγοι για τους οποίος ανεστάλησαν προσωρινά δεν μπορούν να είναι λόγοι που δεν επιτρέπουν να επαναρχίσουν οι συναντήσεις».

Βρετανικές διπλωματικές πηγές επισήμαιναν επ’ αυτού ότι η δυναμική που είχε αναπτυχθεί δεν πρέπει να χαθεί. Όπως επανέλαβε ο σερ Άλαν στον Υπουργό Εξωτερικών η Βρετανία θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία λύσης.

Για το θέμα της ασφάλειας όπως το συζήτησε με τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε: «Εξηγήσαμε γιατί η ασφάλεια είναι για εμάς εκείνο που θα επιτρέψει να δεχθούμε τα στοιχεία που η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα θα φέρει στη διακυβέρνηση της επανενωμένης Κύπρου. Χωρίς ικανοποιητική λύση στην ασφάλεια οι Κύπριοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν τα άλλα μειονεκτικά της λύσης».

Ο κ. Κασουλίδης συνέχισε: «Μιλήσαμε επίσης για το αδιανόητο της φόρτωσης των συνομιλιών ξαφνικά με αυτή την απαίτηση για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες. Εμείς εργαζόμαστε προς όφελος των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για ένα κράτος δικό μας που θα εργάζεται για τα συμφέροντα του λαού μας. Δεν αισθανόμαστε καμία υποχρέωση να αναζητήσουμε τρόπους ικανοποίησης συμφερόντων τρίτων».

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο εκπρόσωπος του Foreign Office είχε επαναλάβει την έκκληση «προς όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στο Κυπριακό» να επιδείξουν ευελιξία μπροστά στα περίπλοκα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ