Σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης: Η Αστυνομία ενήργησε άμεσα και δεν απέκρυψε οτιδήποτε σε σχέση με την υπόθεση

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το πόρισμα υποβλήθηκε στον Αρχηγό Αστυνομίας μόλις χθες (8/3) και δόθηκαν άμεσα οδηγίες για μελέτη του. Ταυτόχρονα δημοσιοποιήθηκε στα Μέσα Ηλεκτρονικού Τύπου και δόθηκαν άμεσα οδηγίες για μελέτη του πορίσματος.

Από την μελέτη, αναφέρεται, προκύπτει ότι η καταγγελία από τους γονείς έγινε στον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό, ακολούθησε και σχετική καταχώρηση, και οι γονείς δεν επιθυμούσαν τη συνέχιση της ποινικής διερεύνησης εναντίον του υπόπτου στο αρχικό στάδιο.

“Η Αστυνομία ενήργησε άμεσα και σε καμία περίπτωση δεν απέκρυψε το περιστατικό. Η υπόθεση έχει ήδη διερευνηθεί και τώρα βρίσκεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου για εκδίκαση. Η υπόθεση διερευνήθηκε από τον Τοπικό Σταθμό, σε συνεργασία με έμπειρα μέλη του ΤΑΕ και ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ τηρείτο ενήμερος”, αναφέρεται.

Επίσης η Αστυνομία αναφέρει ότι μόλις συνέλεξε την απαραίτητη μαρτυρία, εξέδωσε δικαστικό ένταλμα σύλληψης και έρευνας και ερευνήθηκε η οικία και το όχημα του υπόπτου με τη γραπτή συγκατάθεσή του, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση. Σημειώνεται ακόμη ότι οι παραπονούμενοι, πριν καταγγείλουν την υπόθεση, ενημέρωσαν τον ύποπτο για την πρόθεσή τους να τον καταγγείλουν. Από την ανήλικη λήφθηκε οπτικογραφημένη κατάθεση από το ΤΑΕ.

“Ο χρόνος που απαιτήθηκε για τη διαβίβαση της υπόθεσης, σχετίζεται με τον χρόνο που χρειάζεται συνήθως από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για εξέταση παιδιού και ετοιμασία της έκθεσης. Στην συγκεκριμένη υπόθεση η λήψη της έκθεσης ήταν πολύ σημαντική. Κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης δεν προέκυψε μαρτυρία για πιθανή θυματοποίηση οποιουδήποτε άλλου ανήλικου από τον ίδιο ύποπτο, ούτε και υπήρξαν σχετικές πληροφορίες”, αναφέρεται.

Επίσης σημειώνεται πως η οικογένεια τύγχανε περιοδικής ενημέρωσης τόσο από τον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό όσο και από τον Υπεύθυνο του ΤΑΕ για την πορεία της υπόθεσης. Όσον αφορά την έκδοση διατάγματος αποκλεισμού σημειώνεται ότι ο ύποπτος δεν είχε ελεύθερη πρόσβαση στο σπίτι του θύματος και ούτε διέμενε στην ίδια στέγη μαζί του.

Η Αστυνομία στοχεύει στην πλέον εξειδικευμένη επαγγελματική και παιδοκεντρική παροχή υπηρεσιών για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και γι΄ αυτό έχει δημιουργήσει από την 01/01/2017 εξειδικευμένη ομάδα ανακριτών, κατάλληλα καταρτισμένη, η οποία εξετάζει όλες τις υποθέσεις σε παγκύπρια βάση, σημειώνεται. Επίσης αναφέρεται ότι η εκπαίδευση επί του θέματος συνεχίζεται τόσο για την τεχνική άντλησης μαρτυρίας από παιδιά , όσο και για τη διερεύνηση των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Οι τελευταίες εκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2016. Επίσης, επιπρόσθετες εκπαιδεύσεις προγραμματίζονται εντός του Μαρτίου και Απριλίου 2017 από εμπειρογνώμονες του εξωτερικού.

“Η Αστυνομία εξετάζει δεκάδες υποθέσεις παρόμοιας φύσεως το χρόνο με πλήρη ευαισθησία και επαγγελματισμό και αυτό είναι γενικά παραδεκτό. Είναι άδικο να δημιουργούνται στερεότυπα και προκαταλήψεις για τον τρόπο που λειτουργούμε γενικά σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ