Tετραπλός: Τι έδειξαν τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης

Θύματα της επίθεσης ήταν ο επιχειρηματίας Φάνος Καλοψιδιώτης, ο αστυνομικός Ηλίας Χατζηευθυμίου, η σύζυγός του Σκεύη Χατζηευθυμίου και ο Yiani Vogli, ένας εκ των δραστών.

Κατηγορούμενοι είναι οι Loy Dejan 42 χρόνων, Μάριος Χριστοδούλου άλλως Μπέννυ 39 χρόνων, Παναγιώτης Πένταυκας 38 χρόνων και Σοφία Γρηγορίου 28 χρόνων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν από κοινού τις κατηγορίες της συνωμοσίας για φόνο, φόνου εκ προμελέτης, απόπειρας φόνου, πράξεις που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, κατοχής πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α, κατοχής πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β και κατοχής πυρομαχικών πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου συνοδευόμενοι από πάνοπλους αστυνομικούς της ΜΑΑΔ, οι οποίοι βρίσκονταν δίπλα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η αίθουσα του Δικαστηρίου ήταν γεμάτη με αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες της Δύναμης.

Κατά τη σημερινή διαδικασία κατέθεσε ο Κυριάκος Θεοδωρίδης λοχίας της Αστυνομίας που εργάζεται στο ΤΑΕ Αρχηγείου, ο οποίος όπως ανέφερε στην κατάθεσή του ημερομηνίας 26/8/2016 που αποτέλεσε μέρος της κυρίως εξέτασης του, στις 23 Ιουνίου 2016 έλαβε οδηγίες να μεταβεί στην Αγία Νάπα όπου είχε διαπραχθεί φόνος με 4 θύματα και δύο τραυματίες.

Πρόσθεσε ότι μαζί με συναδέλφους του μετέβη σε χωράφι έξω από την Αγία Νάπα όπου είχε εντοπιστεί ένα καμένο αυτοκίνητο το οποίο στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν κλεμμένο. Ανέφερε ακόμα ότι στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου υπήρχε ένα καμένο πυροβόλο όπλο.

Σημείωσε επίσης ότι διενήργησε έρευνες στο διαμέρισμα του Loy Dejan στην Αγία Νάπα και στο αυτοκίνητο εταιρείας το οποίο χρησιμοποιούσε ο δολοφονηθείς Φάνος Καλοψιδιώτης και βρισκόταν σταθμευμένο έξω από το εστιατόριο όπου διαπράχθηκε ο φόνος.

Από το αυτοκίνητο εντοπίστηκε και παραλήφθηκε μεγάλος αριθμός χαρτονομισμάτων, μεταξύ των οποίων 108 χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, 2 των 200 ευρώ και 57 χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Επίσης εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν φάκελοι με τρεις επιταγές, μία των 10 χιλιάδων και δύο των 24 χιλιάδων ευρώ. Παραλήφθηκαν επίσης ένα κινητό τηλέφωνο, 2 κάρτες ΣΙΜ και μία κάμερα.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ερευνήθηκε ακόμα το αυτοκίνητο του Ηλία Χατζηευθυμίου χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε και το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο τραυματίας αστυφύλακας Γιώργος Χαραλάμπους ιδιοκτησίας του αδελφού του. Από την έρευνα εντοπίστηκε στο αυτοκίνητο ένας χειροφυλακτήρας (παρακόντακο) όπλου.

Στην κατάθεση του ο μάρτυρας ανέφερε ότι έλαβε γραπτή κατάθεση από την πρώην κατηγορουμένη Σωτήρα Νεοφύτου και τη μητέρα της ενώ σε έρευνα στο σπίτι της δεύτερης εντοπίστηκαν σε έπιπλο διάφορα καθαριστικά όπλου.

Είπε ακόμα ότι στις 29/6/2016 η Σωτήρα Νεοφύτου προέβη σε εννέα υποδείξεις σκηνών ενώ την επόμενη ημέρα μετέβη στην περιοχή Ακρόπολη στη Λευκωσία για έρευνα στο διαμέρισμα της άλλης κατηγορουμένης Σοφίας Γρηγορίου. Επίσης η Αστυνομία ρυμούλκησε το αυτοκίνητο της το οποίο μετέφερε στο Αρχηγείο Αστυνομίας για εξετάσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Ελλης Παπαγαπίου ο μάρτυρας είπε ότι κατά τη σύλληψη της η Σωτήρα Νεοφύτου δεν ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση, ήταν πολύ ταραγμένη, έκλαιγε ενώ είχε αναφέρει ότι «ψες δεν κοιμήθηκα, σήμερα σκεφτόμουν όλη μέρα και θέλω να σου πω την αλήθεια».

Ενώπιον του Δικαστηρίου κατατέθηκαν διάφορα τεκμήρια, όπως οι υποδείξεις σκηνών της Σωτήρας Νεοφύτου και τα ημερολόγια ενέργειας των επισκέψεων που πραγματοποίησε ο μάρτυρας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου νοσηλευόταν ο τραυματισθείς αστυφύλακας Γιώργο Χαραλάμπους.

Ερωτηθείς από τον Μιχάλη Πική, συνήγορο υπεράσπισης του Μάριου Χριστοδούλου, γιατί βρισκόταν στο αυτοκίνητο του Γιώργου Χαραλάμπους ο χειροφυλακτήρας παρακόντακου, ο μάρτυρας απάντησε ότι ήταν δικό του συγκεκριμένου αστυφύλακα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Αλέξανδρου Κληρίδη, συνηγόρου υπεράσπισης της Σοφίας Γρηγορίου, ο μάρτυρας είπε πως μετά από οδηγίες του επικεφαλής των ερευνών χρειάστηκε να σπάσουν την πόρτα του διαμερίσματος της Σοφίας Γρηγορίου επειδή αυτό ήταν κλειδωμένο.

Ακολούθησε η κατάθεση του Λεωνίδα Γενναδίου, αστυφύλακα που υπηρετεί στο ΤΑΕ Αρχηγείου, ο οποίος μετά από οδηγίες του επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας προέβη σε έλεγχο των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης των υποστατικών που γειτνιάζουν με το εστιατόριο όπου διαπράχθηκε ο τετραπλός φόνος και άλλων υποστατικών ή καταστημάτων που αφορούσαν την υπόθεση.

Μεταξύ των κυκλωμάτων παρακολούθησης που παρέλαβε περιλαμβάνονταν ξενοδοχείο και φούρνος – περίπτερο στη Λεμεσό, καφετέρια στη Λευκωσία, εστιατόριο, μπυραρία και περίπτερο στην Αγία Νάπα, στα οποία απεικονίζονταν κινήσεις τόσο των θυμάτων όσο και ορισμένων από τους δράστες.

Ακολούθησε προβολή βίντεο που δημιουργήθηκε από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, στο οποίο φαίνονται μεταξύ άλλων τα αυτοκίνητα των Φάνου Καλοψιδιώτη, Ηλία Χατζηευθυμίου και Γιώργου Χαραλάμπους τα οποία σταθμεύουν, οι ίδιοι κατεβαίνουν από αυτά και κατευθύνονται προς το εστιατόριο. Ακόμα από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης φαίνονται θαμώνες μπυραρίας, περιπτέρου και καταστήματος με δερμάτινα είδη, που βρίσκονται κοντά στο εστιατόριο όπου έγινε το φονικό, να τρέχουν και να κρύβονται κάτω από τραπέζια για να γλυτώσουν μόλις ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

Σε μια σκηνή διακρίνονται ο Ηλίας Χατζηευθυμίου με τη σύζυγο του και τα παιδιά τους να περπατούν σε πεζοδρόμιο με προορισμό το εστιατόριο.

Ακόμα στα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης φαίνονται ο κατηγορούμενος Χαράλαμπος Ανδρέου να ψωνίζει δύο φορές σε μια μέρα από φούρνο – περίπτερο στη Λεμεσό (το οποίο διαθέτει δύο κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης με 16 κάμερες το κάθε ένα) και η Σωτήρα Νεοφύτου να ψωνίζει την επομένη του φόνου ροφήματα για την ίδια και τον Χαράλαμπο Ανδρέου από συγκεκριμένο καφέ στη Λευκωσία.

Επίσης στα κλειστά κυκλώματα που παρουσίασε ο μάρτυρας φαίνεται να αναχωρούν από ξενοδοχείο στον Πρωταρά όπου διέμεναν στις 14 και 20/6/2016 ο Χαράλαμπος Ανδρέου και η Σοφία Γρηγορίου, ενώ από ξενοδοχείο στη Λεμεσό φαίνεται να βρίσκονται στη ρεσεψιόν στις 25 και 26/6/2016 η Σοφία Γρηγορίου και ο Μάριος Χριστοδούλου.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την αντεξέταση του μάρτυρα Λεωνίδα Γενναδίου, από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ