Το κεντροδεξιό UDI αναστέλλει τη συνεργασία με τον Φιγιόν

Με δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του UDI Ζαν Κριστόφ Λαγκάρντ δήλωσε ότι το κόμμα του «αναστέλλει» τη συνεργασία του για την προεκλογική εκστρατεία του Φ. Φιγιόν.

Οι κοινοβουλευτικοί του κεντροδεξιού UDI πήραν την απόφαση της αναστολής γύρω στις 17.00, μετά την μεσημεριανή ανακοίνωση του Φ.Φιγιόν ότι θα παραμείνει υποψήφιος παρά την κλήση των δικαστών.

Το UDI προβλέπεται να συγκεντρώσει την ερχόμενη εβδομάδα το εκτελεστικό του γραφείο, για να αποφασίσει εάν η «αναστολή» θα μετατραπεί τελειωτική διακοπή της συνεργασίας.

Οι κεντρώοι πρέπει να ζύγισαν πολύ την κατάσταση πριν πάρουν τη σημερινή απόφαση, που αναστατώνει εκ νέου την προεκλογική εκστρατεία. Ο πρόεδρος του Ζ. Κ. Λαγκάρντ είχε σκληρά διαπραγματευθεί για την τοποθέτηση ενός μεγάλου αριθμού κεντρώων υποψηφίων (περίπου 70) σε εκλόγιμες περιοχές της δεξιάς, κατά τις βουλευτικές που θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο. Προφανώς έχει αρχίσει να κυριαρχεί το συναίσθημα μελλοντικής αποτυχίας του Φιγιόν και αδυναμία να περάσει στο δεύτερο γύρο. Όλα είχαν ετοιμαστεί και προβλεπόταν να περάσουν σήμερα τις υπογραφές.

Στην πιο τρελή καμπάνια όμως που βιώνει φέτος η Γαλλία οι προβλέψεις γρήγορα ακυρώνονται.

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν την απόφαση του κόμματος ο Μπρούνο Λεμέρ, σημαντικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων και υποψήφιος κατά τη διάρκεια της προκριματικής και του κέντρου, υπέβαλε την παραίτησή του και σταμάτησε τη συνεργασία που είχε στο πλαίσιο της καμπάνιας του Φιγιόν.

Εξήγησε την απόφαση εξ’ αιτίας του ότι «ο Φρανσουά Φιγιόν παραμένει υποψήφιος, ενώ στις 26 Ιανουαρίου είχε δηλώσει ότι θα απέσυρε την υποψηφιότητα του στην περίπτωση που του απαγγελθεί κατηγορία».

Ο Μπρούνο Λεμέρ τόνισε ότι οι δικές του αρχές δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει την καμπάνια του Φιγιόν.

Το απόγευμα, ο Φρανσουά Φιγιόν επισκέφθηκε την Αγροτική Έκθεση, αντιμετωπίζοντας στωικά τις όποιες αντιδράσεις και τα αρνητικά συνθήματα επισκεπτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ