ΥΠΕΣ: Στο τελικό στάδιο το νομοσχέδιο για τους ναυαγοσώστες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Σωκράτη Χάσικο με την συμμετοχή Δημάρχων, Ένωσης Δήμων, Ένωση Κοινοτήτων, ΚΟΤ, Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, Επάρχων, Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, είχα αποφασιστεί η διαφοροποίηση/αύξηση του ωραρίου των ναυαγοσωστών κατά δύο ώρες, με την καταβολή σε αυτούς υπερωριακής αμοιβής. Ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να προβούν οι επηρεαζόμενες Τοπικές Αρχές σε νέες προσλήψεις μέχρι τη λήξη της τουριστικής περιόδου με κρατική δαπάνη, ενώ με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προσλήφθηκαν εννέα επιπρόσθετοι ωρομίσθιοι ναυαγοσώστες.

Γίνεται επίσης αναφορά σε ομάδα Εργασίας με εκπροσώπους όλων των ενδιαφερόμενων, που μελέτησε ενδελεχώς το θέμα του καθορισμού των πραγματικών αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό σε περίπτωση περαιτέρω επέκτασης του ωραρίου. Στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 εγκρίθηκε η απασχόληση συνολικά 141 ατόμων ναυαγοσωστών, αριθμός αυξημένος συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

“Ανατέθηκε στον Έπαρχο Λεμεσού, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, να εξασφαλιστεί εξοπλισμός που κρίνεται άμεσα απαραίτητος συνολικής δαπάνης €131.000, η οποία καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στο παρόν στάδιο η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού έχει προχωρήσει με τις διαδικασίες προσφορών για εξοπλισμό που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δυο τζετ σκι, 70 αδιάβροχους ασύρματους, πιεσόμετρα, απινιδωτές, τηλεβόες κλπ”.

Αναφέρεται τέλος ότι νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τις υπηρεσίες των ναυαγοσωστών σε περιοχές λουομένων και σχετικοί κανονισμοί βρίσκονται στο τελικό στάδιο ετοιμασίας και εντός των προσεχών ημερών, το Υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει με τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Πηγή: ΚΥΠΕ