Απίστευτο και όμως Κυπριακό! – Έφεση για «καφενέ» – Γιατί ο ΚΟΤ πήγε με τα λεξικά!

Μια περίεργη έφεση έφθασε ενώπιον Ανωτάτου. Η εν λόγω υπόθεση, αφορά καφενείο στη Μοσφιλωτή, το οποίο, σύμφωνα με τον ΚΟΤ, λειτουργούσε χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή, κατά παράβαση προνοιών του περί Κέντρων Αναψυχής Νόμων.

Πρωτοδίκως, είχε αποδειχθεί ότι δεν επρόκειτο για κέντρο αναψυχής, αλλά για καφενείο που, όπως αναφέρεται στην απόφαση, εκεί συχνάζουν κυρίως συνταξιούχοι, ηλικίας άνω των εξήντα ετών, καθώς και άνδρες νεαρότερων ηλικιών.

Εκεί συναντιούνται και συχνάζουν επίσης τα μέλη της τοπικής «Λέσχης Μοτοσικλετιστών Περιφέρειας Μοσφιλωτής». Ως καφενείο, λοιπόν, δεν χρειαζόταν άδεια, σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτόδικου δικαστηρίου.

Ο ΚΟΤ προχώρησε στο Ανώτατο την εν λόγω απόφαση.

Ο Νόμος ορίζει ως «κέντρον» το κατάστημα στο οποίο «παρέχονται επί πληρωμή εστίασις, ή πάσης φύσεως φαγητά, ποτά ή γλυκίσματα, ανεξαρτήτως του εάν εις το κατάστημα προσφέρεται μουσική ή καλλιτεχνικόν πρόγραμμα» (άρθρο 2), με ρητή όμως εξαίρεση από τις διατάξεις του Νόμου των «καφενείων», για τα οποία δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας από την αρμόδια αρχή.

Ο όρος, όπως ερμηνεύεται στα λεξικά στα οποία παραπέμπει η πρωτόδικη απόφαση και ο εφεσείων, ως «καφενείο» ορίζεται το κατάστημα κυρίως για άνδρες, στο οποίο σερβίρονται καφές, αναψυκτικά, γλυκά του κουταλιού, ποτά και όπου μπορούν να παίζουν χαρτιά, τάβλι και άλλα παιχνίδια για να περάσουν την ώρα τους.

Στην υπό κρίση περίπτωση, το πρωτόδικο Δικαστήριο κατέληξε σε εύρημα, το οποίο δεν είναι εφέσιμο, ότι στο υποστατικό συχνάζουν άνδρες – κυρίως συνταξιούχοι και μέλη της τοπικής Λέσχης Μοτοσικλετιστών – και σ΄ αυτό σερβίρονται καφές, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά και μόνο σάντουιτς.

Δεν σερβίρονται, επομένως, «πάσης φύσεως φαγητά, ποτά ή γλυκίσματα», ούτε συχνάζουν σ΄ αυτό πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου. Το τελευταίο, βεβαίως, ως αναφορά στα χαρακτηριστικά παραδοσιακού καφενείου, εφόσον η σύγχρονη εποχή το εξέλιξε και σε μέρος όπου συχνάζουν και γυναίκες ή νεαρά πρόσωπα.

Το Ανώτατο, υιοθέτησε την απόφαση του Πρωτόδικου δικαστηρίου, αθωώνοντας έτσι τους ιδιοκτήτες του καφενείου, αναφέροντας ότι πρόκειται για καφενείο, που δεν χρειάζεται άδεια κέντρου αναψυχής.

Πηγή:sigmalive