ΚΙΣΑ: «Μη συνεργάζεστε με το ΕΛΑΜ»

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


«Νεοναζιστικό» κόμμα χαρακτηρίζει το ΕΛΑΜ, η μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) και «νεοναζιστές» τους οπαδούς του, σε ανακοίνωση όπου καταδικάζει τα επεισόδια της 7ης Απριλίου 2017, μέσα και έξω από τη Βουλή, «από βουλευτές και άλλα μέλη του νεοναζιστικού ΕΛΑΜ, με τη συμμετοχή και άλλων εθνικιστικών και σοβινιστικών κύκλων». Προστίθεται στην ανακοίνωση: «Ξαναθέτουμε την έντονη ανησυχία μας για την ανοχή και την έμμεση και άμεση συμπόρευση μερίδας των πολιτικών δυνάμεων με τους ελαμίτες νεοναζί, καθώς και για τη ρητορική μίσους που αναπτύσσεται στην κοινωνία το τελευταίο διάστημα. Την επομένη των τελευταίων κοινοβουλευτικών εκλογών, κατά τις οποίες οι νεοναζιστές εξασφάλισαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, η ΚΙΣΑ με δημόσια τοποθέτηση της, είχε καλέσει, μεταξύ άλλων, τα πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν στη συνομολόγηση ενός κοινού κώδικα αντιμετώπισης του ΕΛΑΜ στη Bουλή. Αντ’ αυτού, μερίδα των πολιτικών δυνάμεων, δεν διστάζουν να συνεργαστούν ή ακόμη και να συνταυτιστούν με τους νεοναζιστές, αγνοώντας ότι η εν λόγω τακτική, όχι μόνο δεν συμβάλλει στον εξευμενισμό του «θηρίου», αλλά οδηγεί στην περαιτέρω αποθράσυνση και εδραίωση του νεοναζιστικού μορφώματος, στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις αρνούνται να κατανοήσουν αυτό που η ιστορία, μας έχει διδάξει με τον πιο τραγικό τρόπο: H ανοχή προς τους φασίστες και τους ναζιστές, οδηγεί στην ολοκληρωτική εδραίωση τους και στη σταδιακή κατάλυση της δημοκρατίας και κάθε δημοκρατικού θεσμού. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το «αυγό του φιδιού» εκκολάφθηκε κατά την περίοδο 2007 – 2010, όταν οι νεοναζιστές, ορμώμενοι από τη λαϊκίστική, ξενοφοβική και άκρως εθνικιστική ρητορική πολιτικών κομμάτων και μεμονωμένων πολιτικών προσώπων, στοχοποίησαν και μετέτρεψαν τις/ους μετανάστριες/ες και πρόσφυγες, σε αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα κακώς έχοντα της Κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας. Αποκορύφωμα του διάχυτου ρατσισμού και εθνικισμού, ήταν η επίθεση κατά του Φεστιβάλ Rainbow 2010 της ΚΙΣΑ. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης ήταν η τρομοκράτηση και τραυματισμός πολλών ανθρώπων, περιλαμβανόμενων και παιδιών, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ.

Ιδιαίτερα έκδηλη των προθέσεων των νεοναζιστών ήταν η απόπειρα δολοφονίας Τουρκοκύπριου μουσικού που συμμετείχε στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και η αμέλεια που επέδειξαν οι αρχές να εντοπίσουν και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους εμπλεκόμενους νεοναζί. Αντίθετα, μεγάλη μερίδα των πολιτικών δυνάμεων αλλά και ΜΜΕ ακολούθησε μια πολιτική «ίσων αποστάσεων» και στην εξίσωση των ρατσιστών και νεοναζιστών με τους αντιρατσιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτή η στάση προερχόταν σε μεγάλο βαθμό από την ανιστόρητη και άκριτη αντίληψη ότι αποκλειστικός στόχος των ρατσιστών και των νεοναζί είναι οι «ξένοι», παραβλέποντας το γεγονός ότι οι φασίστες και νεοναζιστές, με πρώτο στόχο τους μετανάστες και πρόσφυγες, προχωρούν σταδιακά αλλά σταθερά στην επόμενη και μετά στη μεθεπόμενη ευάλωτη κοινωνική ομάδα, προσβλέποντας στη σταδιακή και βίαιη εξάλειψη κάθε «άλλου» και διαφορετικού και στην κατάπνιξη της όποιας αντίθετης άποψης.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η είδηση περί πρόθεσης του ΕΛΑΜ και της προέδρου της «Αλληλεγγύης» Ελένης Θεοχάρους, να καταγγείλουν στον Γενικό Εισαγγελέα περιστατικά ρητορικής μίσους εις βάρος τους!

Η ρητορική μίσους, όπως ορίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, περιλαμβάνει κάθε μορφή έκφρασης που διαδίδει, υποκινεί, προωθεί ή δικαιολογεί το φυλετικό μίσος, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή άλλες μορφές μίσους που στηρίζονται στη μισαλλοδοξία, όπως τη μισαλλοδοξία που εκφράζεται μέσα από επιθετικό εθνικισμό και εθνοκεντρισμό, διάκριση και εχθρικότητα κατά μειονοτήτων, μεταναστών και ανθρώπων μεταναστευτικής καταγωγής.

Προφανώς, οι κατεξοχήν εκφραστές της ρητορικής μίσους στην Κύπρο και (ηθικοί) αυτουργοί απεχθών εγκλημάτων μίσους, είτε δεν έχουν κατανοήσει την έννοια της ρητορικής μίσους είτε προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, μια προσφιλή μέθοδο που επεδίωξε να αξιοποιήσει κατ’ επανάληψη η Χρυσή Αυγή, η μητρική εγκληματική οργάνωση του ΕΛΑΜ.

Υπό το φως των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ καλεί:

* Τα πολιτικά κόμματα, έστω και την υστάτη, να προχωρήσουν στη συνομολόγηση ενός κοινού κώδικα αντιμετώπισης και πολιτικής απομόνωσης των νεοναζιστών στην Βουλή και στην πολιτική ζωή του τόπου γενικότερα.
*Την Αστυνομία και το Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσουν στην άμεση και αποτελεσματική καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στα μέσα ενημέρωσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όπου αλλού αυτή εκφράζεται.
*Το κράτος και την πολιτεία γενικότερα να προχωρήσουν στην ανάπτυξη και εφαρμογή εθνικού σχεδίου αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας και των εγκλημάτων μίσους, καθώς και στην παραδειγματική τιμωρία των δραστών».