Πρόστιμα – φωτιά για τους παραβάτες οδηγούς (Βίντεο)

Πρόστιμα φωτιά, που σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνονται μέχρι και 500% για τους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ετοίμασαν τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Μεταφορών. Πρόκειται για πρόστιμα που περιέχονται σε 8 νομοσχέδια τα οποία, μετά το νομοτεχνικό έλεγχο, αναμένεται να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Για κάθε ένα χιλιόμετρο υπέρβασης του ορίου ταχύτητας οι παραβάτες θα πληρώνουν, εάν το σχετικό νομοσχέδιο περάσει από τη Βουλή, 5 ευρώ αντί για 1, που είναι τώρα. Για παράδειγμα, αν κάποιος τρέχει με το αυτοκίνητο του 130 χιλιόμετρα την ώρα στο οδικό δίκτυο, όπου το όριο ταχύτητας είναι 100 χιλιόμετρα, θα πληρώσει 150 αντί για 30 ευρώ, που είναι τώρα.

Εκτοξεύονται, όμως, και τα πρόστιμα οδήγησης χωρίς κράτος και για χρήση κινητού από 85 ευρώ σε 300 και για παραβίαση φώτων τροχαίας από 85 ευρώ σε 200 ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα διπλασιάζονται και οι βαθμοί ποινής. Μια από τις πιο σωστές πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι ο διπλασιασμός σχεδόν του προστίμου για στάθμευση σε χώρους αναπήρων από 85 σε 150 ευρώ.

Αυστηρότατα πρόστιμα και στους μεθυσμένους οδηγούς. Εάν δε συλληφθούν για υπερβολική ταχύτητα και διαπιστωθεί ότι τελούν υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή φυλάκισης μέχρι και 4 χρόνια ή και πρόστιμο μέχρι και 15 χιλιάδες ευρώ.

Τις πρόνοιες των νομοσχεδίων έφερε στο φως η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Πηγή: tvonenews